{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

21 december 2020

Hoe en waar plaats ik mijn parasol in de tuin?

Een zonnige tuin is een tuin waarin je tijdens alle seizoenen zonlicht in je tuin hebt. We kennen allemaal wel de voorkeur die veel mensen hebben voor een tuin die op het zuiden ligt, aangezien je daarin vrijwel de hele dag door de zon op je tuin hebt staan. Met name in de herfst en winter is dat heerlijk, omdat er zo nog de nodige warmte je woning binnenkomt, wat je aanzienlijk in je stookkosten kan besparen. Ook in de lente kun je in deze tuin heerlijk profiteren van de vele zonuren en maakt het niet uit of je terras nu voor of achterin je tuin ligt.

Alleen kan het in een tuin met de hele dag zon in hartje zomer erg warm worden. Als je geen schaduwplek hebt is er geen gelegenheid om de warmte in je tuin even te ontlopen, tenzij je binnen gaat zitten.

Daarvoor zijn er gelukkig zonneschermen die je aan je woning kunt bevestigen om schaduw op je terras te creëren en waarmee je een groot oppervlak kunt beslaan. Als je een meer mobiele oplossing wilt waarmee je overal in je tuin van schaduw kunt genieten op elk moment van de dag, dan is er natuurlijk de oude, vertrouwde parasol.

De parasol, een woord afkomstig uit het Frans en Italiaans wat tegen zon betekent, was oorspronkelijk een persoonlijk zonnescherm dat voornamelijk door vrouwen werd gedragen, net zoals tegenwoordig de paraplu. In tropische landen wordt de paraplu nog altijd voor beide doeleinden gebruikt en zie je mensen zowel in de regen als in de zon met een paraplu lopen.

Op de vraag “hoe en waar plaats ik mijn parasol in de tuin?” zullen we in dit artikel proberen duidelijkheid te geven.

Soorten parasols

Er zijn verschillende soorten parasols verkrijgbaar en afhankelijk van de ruimte die je hebt in je tuin en waar je de parasol wilt gebruiken zal je voor een bepaald type kiezen. De staande parasol is het meest voorkomende type parasol met een mast die direct onder het doek is geplaatst. Deze parasol neemt weinig ruimte in en is licht van gewicht. Zijn kleine formaat maakt deze parasol ook geschikt voor gebruik op een kleiner terras of een balkon. Staande parasols kunnen vaak door een uitsparing in het midden van een tuintafel worden gestoken, waarmee deze direct schaduw over de tafel kunnen geven. Meestal zal je de staande parasol echter zelf dienen te verplaatsen om de schaduw ergens anders te laten vallen, zeker als het een kleine parasol betreft.

Sommige uitvoeringen van de staande parasol hebben een kantelscharnier in de mast, waarmee je deze parasol kantelbaar maakt en richting de zon kunt kantelen. Met een kantelbare parasol kun je zelf bepalen waar de schaduw moet vallen. Een kantelbare parasol biedt je dan ook meer flexibiliteit ten opzichte van een vaste, staande parasol. Hierbij hoef je immers niet de hele parasol te verplaatsen, maar kun je hem gewoon kantelen in de richting van de zon, zodat je altijd schaduw hebt waar je wilt. Een nadeel van een gekantelde parasol is echter wel weer dat deze vrij laag bij de grond komt en je er niet meer zo gemakkelijk omheen kunt lopen.

Een ander type parasol is de zweefparasol. Bij zweefparasols staat de mast niet direct onder het doek, maar zweeft het doek als het ware naast de mast. Hierdoor staat de mast niet in de weg op je terras, maar heb je wel de gewenste hoeveelheid schaduw. Een zweefparasol is eveneens kantelbaar naar links, rechts of naar achteren, waarmee je de stand van het doek kunt aanpassen aan de positie van de zon. Bovendien kun je deze parasol geheel rondom de mast draaien, waardoor je op elk moment van de dag schaduw kunt hebben waar je maar wilt. Een zweefparasol is door zijn constructie een stuk zwaarder dan een staande parasol. Er zijn echter verrijdbare parasolvoeten verkrijgbaar, waarmee je deze parasol toch eenvoudig kunt verplaatsen. Hierdoor is een zweefparasol een stuk praktischer om de schaduw te verplaatsen naar daar waar je in je tuin wilt zitten.

Materiaal frame

De parasolmasten en baleinen, oftewel het frame van een parasol, worden in principe van hout of metaal gemaakt.

Met een houten parasol heb je een parasol met een zeer degelijke en landelijke uitstraling. De meeste fabrikanten maken gebruik van duurzaam geproduceerd hout in hun tuinmeubilair en ook in parasols. Hiermee ben je ervan verzekerd dat het hout wat is gebruikt op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd.

Een metalen parasol kan van staal of aluminium gemaakt zijn. Staal is een zeer sterk metaal, dat zeer duurzaam en stabiel is, waarmee de parasol goed tegen een stootje kan. Aluminium is wat minder sterk dan staal, maar heeft als voordeel dat het niet kan roesten en dus beter bestand is tegen vocht.

Parasoldoek

Het doek van een parasol is meestal gemaakt van polyester, aangezien dit kan worden voorzien van een Uv-bestendige laag, die je beschermt tegen de schadelijke effecten van zonlicht en tegen vocht.

Een nadeel van polyester is dat het vrij snel verkleurd onder invloed van zonlicht. Als je een parasol van betere kwaliteit aanschaft zal de kleurvastheid echter hoger zijn, aangezien fabrikanten er stoffen aan toevoegen die ervoor zorgen dat verkleuring wordt tegengegaan.

Naast polyester parasoldoeken zijn er uitvoeringen in textileen. Textileen is eveneens een synthetisch materiaal en wordt ook veel toegepast op tuinstoelen. Het is een zeer sterk en elastisch materiaal dat een gaasmotief heeft. Hiermee laat een parasol van textileen nog een klein beetje licht door op je terras, waardoor je een prettige sfeer creëert als je eronder zit.

Er zijn tegenwoordig ook waterdichte parasols te koop, waar je ook tijdens een buitje nog onder kunt zitten. Hiermee kun je nog optimaler gebruik maken van je tuin.

Ronde of vierkante parasols

Behalve het type parasol en het materiaal kun je ook nog kiezen welke vorm je het mooiste en meest praktische vindt voor jouw tuin: een ronde of een vierkante parasol.

Als je een grote tuin hebt zal je meestal aan één parasol niet genoeg hebben en er meerdere aanschaffen. Is je tuin echter niet zo groot, dan zal één parasol vaak voldoende zijn voor waar je hem wilt gebruiken.

Het verschil tussen een ronde parasol en een vierkante zit hem voornamelijk in het gebruik. Bij een vierkante parasol zijn de baleinen een stuk langer vanwege de hoekige vorm. Als je deze parasol boven een tafel wilt zetten kun je hem daarmee niet eenvoudig inklappen, omdat de baleinen tegen het tafelblad aankomen. Voor gebruik boven een tafel kun je dan ook het beste een ronde parasol gebruiken die je wel zonder problemen boven de tafel kunt inklappen. Daarentegen zal je voor een zelfde schaduwoppervlak als wat een vierkante parasol biedt een ronde parasol met een wat grotere diameter dienen te hebben om een zelfde schaduwoppervlak te creëren.

Zoninval in je tuin

Om te bepalen waar je nu het beste je parasol plaatst in de tuin hangt uiteraard af van de zoninval in je tuin gedurende de dag. Afhankelijk van de ligging van jouw tuin ten opzichte van de zon, zal je een tuin hebben met veel zon, weinig zon of vrijwel geen zon. Zo heeft een tuin op het zuiden het meeste zonlicht en zal je zowel ’s ochtends als ’s middags en in de avond zonlicht in je tuin hebben. In deze tuin zal je dan ook bij voorkeur een verplaatsbare parasol willen hebben, zeker als je meerdere zitjes in de tuin hebt waar je over schaduw wilt kunnen beschikken. Ook kan een zweefparasol in deze tuin praktisch zijn, aangezien je deze rondom de mast kunt zwenken en daarmee een groot deel van je tuin kunt bereiken, maar op zijn minst je gehele terras van schaduw kan voorzien.

In tuinen die respectievelijk op het westen of oosten liggen zal de zon zich voornamelijk in de middag danwel in de ochtend laten zien. In dit soort tuinen zullen veel mensen hun terras daar plaatsen waar ze het meeste zonlicht hebben omdat ze toch op dat dagdeel optimaal van de zon willen kunnen genieten. In de rest van de tuin beschik je op dat tijdstip over voldoende schaduw om ook zonder parasol aangenaam te kunnen zitten. Je zult de parasol dan ook goed op een vaste plek kunnen neerzetten op het terras, zodat je die daar kunt gebruiken, met name wanneer de warmte even teveel wordt zoals bij een tuin op het westen waar de zon de hele middag op je terras zal staan.

Wanneer je een tuin op het noorden hebt zal je dicht tegen je huis aan vaak nog een strook schaduw hebben, maar zal de zon zich midden in je tuin of achterin nog redelijk laten zien als je huis niet te hoog is. Hier zal je een parasol dan ook voornamelijk achterin je tuin willen gebruiken wanneer je daar ’s middags in de zon zit en even wat verkoeling zoekt.

Grondvoet

Een parasolvoet is belangrijk om ervoor te zorgen dat een parasol stevig staat en de kans dat deze omwaait wordt beperkt. Hoe groter de parasol is des te zwaarder de voet dient te zijn. Er zijn dan ook verschillende voeten verkrijgbaar.

Voor elke parasol is een specifieke voet vereist, die ervoor zorgt dat de parasol stevig en stabiel blijft staan, ook als het waait. Zo dien je bij een parasol die kantelbaar is een goede verankering te hebben, zodat de wind er niet onder kan komen wanneer deze uitgeklapt staat.

Een grondvoet is een verankering in het beton of in de tuin, waarmee de parasol dus op een vaste plek staat. Een grondvoet kan met name handig zijn voor een zweefparasol die kantelbaar is, waarmee je geen grote losse voet nodig hebt en dus meer ruimte op je terras overhoudt. Bovendien staat een grote parasol met een grondvoet extra ondersteunt en is er geen kans op omwaaien van de parasol.

Je zou kunnen denken dat het nadeel daarbij is dat je de parasol op die manier niet kunt verplaatsen in je tuin. Een zweefparasol kan echter geheel rondom de mast worden gedraaid en worden gekanteld, dus in principe kun je met één zweefparasol een groot gedeelte of misschien zelfs je gehele tuin bestrijken, zelfs als de parasol in dit geval in een grondvoet staat. Er zijn zweefparasols verkrijgbaar tot wel 4x4 meter, of zelfs nog groter als je over een grote tuin en groot terras beschikt, dus je zult een groot oppervlak kunnen halen met slechts één parasol.

Verplaatsbare parasolvoet

Mocht je toch meer flexibiliteit willen hebben voor het verplaatsen van je parasol, dan kun je diverse parasolvoeten verkrijgen gemaakt van bijvoorbeeld graniet, die door hun gewicht de parasol op zijn plaats houden. Hierbij plaats je de parasol in een voet van graniet of een bak die is te vullen met grote kiezelstenen. Deze zijn er ook uitgerust met wieltjes, waarmee je de voet toch vrij eenvoudig kunt verrijden en op een andere plek in de tuin kunt neerzetten, bijvoorbeeld op een tweede terras achterin de tuin.

Ook de ronde parasolvoeten van bijvoorbeeld gietijzer zijn nog redelijk eenvoudig te verplaatsen door ze op hun kant te rollen of te tillen, aangezien ze lichter van gewicht zijn dan de stenen of betonnen voeten. Betonnen parasolvoeten zijn daarentegen een stuk zwaarder en moeilijker te verplaatsen, maar je kunt ze meestal nog wel op hun kant rollen door de tuin.

Let er bij het gebruik van losse parasolvoeten op dat je deze zo min mogelijk op je gazon zet en als je ze toch af en toe daarop wilt plaatsen om daar schaduw te creëren, zorg er dan voor dat je ze niet te lang op het gras laat staan, aangezien dit er snel voor zal zorgen dat het gras zal afsterven onder het gewicht van de voet en gebrek aan zonlicht.

Parasolverlichting

Een parasol kan voor extra warmte en beschutting zorgen. Als de zon er de hele middag op heeft geschenen zal de parasol deze warmte nog een tijd lang vasthouden, zodat je er ’s avonds nog comfortabel onder kunt genieten van de restwarmte.

Bovendien kun je een parasol ook gebruiken om gezellige sfeerverlichting aan op te hangen voor je terras. Als je ’s avonds buiten zit nadat de zon weg is wil je elkaar immers nog wel kunnen zien en als je dan ook nog wat wilt eten is het niet alleen sfeervol maar ook wel zo praktisch om voldoende licht op de tuintafel te hebben om te kunnen zien wat je eet. Hiervoor is parasolverlichting dan ook ideaal. Er zijn lichtslingers die je aan de parasol kunt ophangen, maar ook lichtarmaturen die je rondom de mast van de parasol heen kunt klikken.

De verlichting bestaat tegenwoordig voor het merendeel uit LED-verlichting. Het voordeel daarvan is dat het weinig energie verbruikt en bovendien een lange levensduur heeft.

Parasol speaker

Bovendien zijn er parasollampen verkrijgbaar met een ingebouwde Bluetooth speaker, zodat je ook buiten in de tuin heerlijk kunt genieten van je favoriete muziek. Ideaal voor feestjes en gezellige samenkomsten onder de parasol, zodat je geen afzonderlijke speakers hoeft te gebruiken. Aangezien de speaker aan de parasol is bevestigd staat deze ook nooit in de weg.

Parasol heater

Als je ’s avonds nog wat langer buiten wilt blijven zitten op een gezellige zomeravond, maar het toch een beetje is afgekoeld en frisser begint te worden, dan kun je met een parasol heater toch gewoon lekker blijven zitten. Deze zijn eenvoudig te bevestigen aan de mast van de parasol en bieden net als een terrasverwarmer een aangename warmte als je eronder zit.

Muggennet

Gelukkig hebben we in Nederland niet zoveel overlast van insecten als in sommige andere landen, maar de maand augustus brengt traditioneel toch vaak wespen in grote aantallen die allemaal graag in je glas priklimonade willen gaan zitten. Daarnaast kennen veel zomeravonden in de tuin de muggen of andere vliegjes die een heerlijk avondje buiten behoorlijk kunnen verstoren.

Hiervoor zijn er speciale muggennetten die je aan je parasol kunt ophangen. Daarmee zit je heerlijk beschut en blijven die kleine lastpostjes zoveel mogelijk buiten jouw territorium, zodat je ongestoord kunt genieten van de nachtelijke uurtjes onder de parasol.