{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Onze teak leveranceer is FSC gecertificeerd.

0

Onze teak leveranceer is FSC gecertificeerd.

0

Door Roos, 19 januari 2023

Hoe zorg jij dat je tuin zo zelfvoorzienend mogelijk is

Het is tegenwoordig een thema dat helemaal hip is, namelijk zelfvoorzienend zijn. We zijn hier dan ook allemaal meer bewust van en meer mee bezig omdat we graag een positieve bijdrage aan het milieu en ons klimaat willen leveren. Nu is het zo dat je in je tuin dus ook heel goed zelfvoorzienend kan zijn. Juist in je tuin heb je hier veel mogelijkheden voor en je tuin speelt dan ook een grote rol in dit hele proces.

 

Maar hoe pak je dat precies aan die zelfvoorzienende tuin? Wat moet je daar eigenlijk allemaal voor doen of misschien wel voor laten? En welke stappen moet je eigenlijk allemaal zetten om ervoor te zorgen dat jij een zelfvoorzienende tuin kunt krijgen? In deze blog hebben wij het allemaal voor je uitgezocht zodat wij je wegwijs kunnen maken in de wereld van de zelfvoorziening. Wij beloven je dat er een wereld voor je open zal gaan en dat het ook nog eens veel makkelijker is dan je wellicht zou denken.

 

We voorzien je van een aantal handige tips maar vertellen je ook de basis begrippen van het zelfvoorzienend zijn. Op deze wijze kun jij dit dus ook toepassen in je eigen tuin en er zo voor zorgen dat deze zo zelfvoorzienend mogelijk is. Je gebruikt verschillende elementen van je tuin om weer in andere factoren te voorzien. Een heel mooi proces wat wij dan ook graag met jullie delen. Lees je met ons mee?

 

Wat verstaan we onder zelfvoorzienend zijn

 

Het is helemaal hip tegenwoordig, het zelfvoorzienend zijn. We streven dit steeds meer na, de een wellicht wat meer dan de ander maar in zekere mate zijn we er vandaag de dag allemaal wel mee bezig. Maar waarom eigenlijk? En waarom is dit eigenlijk nodig vandaag de dag?

 

Ten eerste is het dus handig om uit te leggen wat deze term eigenlijk betekend. Het gaat er dus om dat je zelf voorziet in je levensbehoeften. Je zorgt dus zelf voor je eigen eten en drinken door bijvoorbeeld voedsel te verbouwen. Je zorgt er zelf voor dat je woning warm blijft door bijvoorbeeld hout te hakken en dit te stoken zodat je warmte van het vuur krijgt en ga zo maar door.

 

Als we het dan hebben over een tuin die zelfvoorzienend is dan gaan we kijken naar wat een tuin eigenlijk allemaal nodig heeft en hoe de tuin hier voor zichzelf in kan voorzien. Dat is natuurlijk een heel boeiend en interessant proces waar we veel van kunnen leren. Vandaar dat het ook erg leuk is om hiermee bezig te zijn en te kijken hoe we dus zo zelfvoorzienend mogelijk kunnen zijn met onze tuinen!

 

Wat heeft een tuin allemaal nodig

 

Als we gaan kijken naar hoe we onze tuinen zo zelfvoorzienend mogelijk kunnen maken dan is het ten eerste belangrijk om te kijken wat onze tuinen allemaal nodig hebben. Dit kan variëren van voeding voor de bodem en de planten en struiken in de tuin tot vocht voor de beplanting en alles daar tussen in.

 

Uiteraard is het wel per tuin verschillend wat deze nodig heeft en heeft de ene tuin weer andere dingen nodig dan de ander. Door dit eerst eens allemaal helder in beeld en op een rijtje te krijgen kun je vervolgens gaan kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat je tuin dit ook allemaal echt krijgt!

 

Maak dus eerst een lijst met wat jouw tuin allemaal nodig heeft en daarna kun je dus gaan bedenken hoe jouw tuin hier zelf in kan voorzien zonder dat je hier dingen voor hoeft aan te schaffen. Op deze wijze kun je dus werken aan de zelfvoorziening van je tuin.

 

Wat is het voordeel van een zelfvoorzienende tuin

 

Een tuin die zelfvoorzienend is heeft natuurlijk wel een aantal fijne voordelen. En dat is ook logisch want anders zou het natuurlijk niet zo populair zijn om zelfvoorzienend te zijn. De grootste reden is dat het enorm goed is voor het klimaat en het milieu. En dat is dan ook meteen de reden dat veel mensen graag zelfvoorzienend zijn. Ze willen op een goede wijze omgaan met de aarde en zelfvoorziening draagt hieraan bij.

 

Verder heeft het voor je tuin nog enkele specifieke voordelen. Zo is het ten eerste heel fijn dat je niet steeds allerlei items voor je tuin aan hoeft te schaffen en hier veel kosten voor hoeft te maken. Dit is dus niet nodig doordat je zelfvoorzienend bent. Dit is dus niet alleen een stuk handiger maar scheelt ook nog eens enorm in de kosten en dat is natuurlijk heel erg prettig.

 

Daarnaast is het ook nog eens zo dat een zelfvoorzienende tuin het vaak veel beter doet op het gebied van beplanting. Alle natuurlijke middelen die je nu uit je tuin zelf houdt om voor je planten te zorgen slaan vaak veel beter aan dan kunstmatige middelen uit de winkel. Om die reden is het dus ook veel beter voor je tuin om zelfvoorzienend te zijn.

 

Genoeg voordelen dus en ook meer dan genoeg reden om te kijken hoe jij jouw tuin zo zelfvoorzienend mogelijk kunt maken, stap voor stap!

 

Je planten water geven

 

Als je een zelfvoorzienende tuin hebt dan gaan een aantal dingen waarschijnlijk anders dan je gewend bent. Als eerste gaan we kijken naar het water geven van de planten in je tuin. Het is natuurlijk heel belangrijk om dit regelmatig te doen omdat op deze wijze je planten goed kunnen groeien en het vocht ook echt nodig hebben.

 

Meestal zetten we de kraan open en vullen we onze gieter waarna we dus op deze manier onze planten water geven. Maar wist je dat dit dus helemaal niet zo handig is. Op deze wijze verspil je zelfs veel water. Het is toch veel handiger om hier regenwater voor te gebruiken wat zo gratis uit de lucht komt vallen. Een regenton is dan ook wat ons betreft echt onmisbaar in een zelfvoorzienende tuin!

 

Het plaatsen van een regenton heeft daarnaast ook nog eens onwijs veel voordelen. Je kunt een regenton heel makkelijk plaatsen in je tuin en deze vervolgens automatisch zien vullen met regen. Gelukkig hebben we regelmatig een flinke regenbui in ons land dus het is niet heel lastig om de ton gevuld te krijgen.

 

Vervolgens kun je met dit regenwater de beplanting in je tuin van vocht voorzien en dat is natuurlijk wel heel erg prettig. Zo gebruik je dus het regenwater wat je opvangt en dat is weer heel gunstig voor je tuin.

 

Een composthoop in de tuin

 

De beplanting in je tuin heeft vaak voeding nodig. Het is namelijk helaas vaak zo dat de grond in onze tuinen niet voldoende voeding bevat voor planten en struiken om goed te kunnen groeien. Vandaar dat we hier vaak zelf nog wat extra voeding aan toe moeten voegen. Dit kunnen we op een aantal verschillende manieren doen. Ten eerste kopen we deze voeding vaak. Dit is echter een prijzige zaak en daarnaast wordt deze kunstvoeding ook meestal niet op een milieuvriendelijke manier geproduceerd.

 

Genoeg reden dus om te kijken of dit ook anders kan en natuurlijk hebben wij goed nieuws want dit kan dus ook heel anders! Wist je namelijk dat je heel handig een composthoop in je tuin kunt starten. Op deze wijze krijgt je tuin heel makkelijk de voeding die deze nodig heeft en ook nog eens op een natuurlijke manier.

 

En niet onbelangrijk geheel zelfvoorzienend. Compost maak je namelijk van al je groenafval. Door dit in een compostbak te leggen en deze de kans te geven zich te ontwikkelen ontstaat er uiteindelijk een zeer goede compost waar de beplanting in je tuin ongelofelijk blij mee zal zijn! De beplanting kan op deze wijze prima groeien en bloeien en krijgt dus meteen flink wat extra voeding binnen. Zonder dat je deze hoeft te kopen of dat deze op een onnatuurlijke manier geproduceerd hoeft te worden. Allemaal voordelen kleven hier dus aan!

 

Verbouw je eigen voedsel

 

Als je graag zelfvoorzienend bezig bent dan kan je tuin hier een grote schakel in zijn. Het is namelijk enorm fijn om je eigen voedsel te verbouwen en hoe kun je dat nu beter doen dan in je eigen tuin. Op deze wijze druk je de kosten voor je boodschappen, ben je een stuk beter bezig voor het milieu en eet je ook nog eens een stuk gezonder. Allemaal fijne voordelen dus.

 

Het is dan ook zeker weten een grote aanrader om een stukje van je tuin of wellicht wel een groot stuk op te offeren als moestuin. Hierin kun je dan vervolgens verschillende soorten voedsel verbouwen waar je weer heerlijk van kunt genieten!

 

Op deze manier ben je dus ook heel zelfvoorzienend bezig. En wat dacht je ervan als je vervolgens de moestuinplanten voorziet van extra voeding zo vanuit de composthoop en van extra water zo vanuit je regenton. Op deze wijze maak je de cirkel dus ook echt rond en zo voegt de moestuin dus ook echt wat toe aan je tuin.

 

Het is dan ook zeker weten een aanrader om je eigen voedsel te verbouwen en om op deze wijze dus ook zelfvoorzienend te zijn.

 

Laat de natuur op zijn beloop

 

Als je graag zelfvoorzienend wil zijn in je tuin dan is het een grote aanrader om de natuur waar het kan zoveel mogelijk op zijn beloop te laten. De natuur zit namelijk erg knap in elkaar en alles heeft zo zijn reden. Daarnaast is het juist door teveel ingrijpen van mensenhanden dat allerlei processen anders verlopen en dat je dus vervolgens weer van buitenaf in moet grijpen.

 

Als we dit dus niet te veel doen en we laten de natuur op zijn beloop dan zien we vaak mooie dingen gebeuren! De natuur kan namelijk in heel veel opzichten prima voor zichzelf zorgen. Ook zien we vaak dat de balans met bijvoorbeeld insecten dan veel meer terug komt en ook dit is natuurlijk heel erg prettig. Op deze manier zien we dus dat insecten ook een belangrijke rol spelen bij het netjes houden van de natuur!

 

Door de natuur dus zoveel mogelijk op zijn beloop te laten verstoor je de natuurlijke processen niet en bereik je dus het beste resultaat. Je zal versteld staan hoe goed het dan met je tuin zal gaan en hoe weinig je hoeft in te grijpen!

 

Je tuin zo zelfvoorzienend mogelijk maken

 

Zoals je wel kan lezen heeft het onwijs veel voordelen om je tuin zo zelfvoorzienend mogelijk te maken. Hier kun je dan ook ongelofelijk goed van profiteren. Het is daarnaast ook nog eens erg prettig dat je op deze wijze dus goed voor het milieu zorgt en het klimaat. Juist door zelfvoorzienend te zijn ben je hier goed en bewust mee bezig.

 

Het is daarnaast ook gewoon heel erg leuk om zelfvoorzienend bezig te zijn en leerzaam niet te vergeten. Je leert onwijs veel over allerlei processen in de tuin en de natuur. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe nuttig en fijn het kan zijn om je eigen composthoop te starten. Op deze wijze verzamel je dus afval uit de natuur wat je vervolgens in andere vorm weer in de natuur terug laat komen waardoor alles weer zijn plekje krijgt! Op die manier zorg je ervoor dat het groen in je tuin compost krijgt om goed te groeien en bloeien en geloof ons maar menig groen vaart hier heel wel bij!

 

Ook is het natuurlijk een onwijs grote aanrader om een regenton aan te schaffen en op deze wijze het regenwater van buiten op te vangen en daarna weer te gebruiken om de beplanting in je tuin van water te voorzien. Ook dit is natuurlijk onwijs handig en slim. Zo bespaar je op je water kosten en hoef je dus geen kraan water voor je planten te gebruiken terwijl er gewoon zo water uit de lucht komt vallen wat je dus prima op kunt vangen en vervolgens aan de planten kan geven.

 

Daarnaast is het planten van moestuin plantjes in je tuin ook onmisbaar als je zelfvoorzienend wil zijn. Op deze wijze verbouw je voor een deel je eigen voedsel en dat heeft ongelofelijk veel voordelen. Zo is het een stuk goedkoper maar ook gezonder en je draagt je steentje bij aan het milieu.

 

Meer dan genoeg redenen dus om te kijken hoe ook jij zelfvoorzienend met je tuin bezig kunt zijn. De voordelen liegen er immers niet om!