{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 1 juni 2023

Je tuin onderhouden in enkele simpele stappen

Het onderhouden van een tuin is een onderwerp waar veel over gezegd kan worden. Het is dan ook een onderwerp dat veel mensen bezighoudt en dat is natuurlijk niet verwonderlijk. Het onderhouden van een tuin is nu eenmaal een terugkomende klus die moet gebeuren en die daarnaast ook nog eens aardig wat van je tijd kan vragen.

 

Daarnaast is het ook nog eens zo dat het onderhoud op de juiste manier moet gebeuren zodat je tuin in goede staat blijft en je dus langere tijd optimaal van je tuin genieten kunt. Om dit allemaal te bereiken moet er dus goed onderhoud gepleegd worden op de juiste manier.

 

En juist dat onderhouden is iets waar veel mensen vaak tegenop zien. Ze weten vaak niet waar ze moeten beginnen en hoe ze het moeten aanpakken en daardoor laat het onderhouden van sommige tuinen vaak wat te wensen over. Dit is natuurlijk onwijs zonde want het onderhoud van je tuin zorgt voor een groot deel hoe je tuin gezien wordt. Met het juiste onderhoud vormt je tuin al snel een prachtige plek waar je heerlijk kunt genieten. Daarnaast gaat je tuin ook een stuk langer in goede conditie mee als het onderhoud op orde is!

 

Genoeg reden dus om in deze blog te vertellen hoe ook jij in enkele simpele stappen je tuin kunt onderhouden zodat je er optimaal van genieten kunt en je er niet al teveel werk aan zal hebben. Lees je met ons mee?

 

Waarom is het onderhouden van je tuin zo belangrijk

 

Voordat we je gaan vertellen hoe je het onderhouden van je tuin het beste aan kunt pakken gaan we je eerst vertellen waarom het nu eigenlijk zo belangrijk is om je tuin goed te onderhouden. Dit heeft namelijk een aantal verschillende redenen.

 

Ten eerste is het hard nodig voor het behoudt van je tuin. Als je namelijk zorgt voor goed en voldoende onderhoud van je tuin dan blijft deze makkelijker in goede conditie en zorg je dus voor een goed behoudt van je tuin. Een heleboel elementen van je tuin hebben namelijk onderhoud nodig om in goede conditie te blijven. Als ze dus goed onderhouden worden gaan ze langer mee. In die zin zorgt goed onderhoudt dus voor het behoudt van je tuin!

 

Daarnaast is het ook voor het aanzicht van je tuin belangrijk om deze goed te onderhouden. Als je tuin namelijk goed onderhouden is dan zie je dat terug en ziet je tuin er netjes en verzorgd uit en dat is natuurlijk wel heel erg prettig! Zorg dus voor een goed aanzicht van je tuin en laat alles er netjes uitzien door het goed te onderhouden!

 

Dit zijn dus ook meteen de twee hoofdredenen die we het meeste tevoorschijn zien komen als het gaat om het onderhouden van een tuin. Het is dan ook zeker weten belangrijk voldoende aandacht aan het onderhoud te besteden!

 

Maak een stappenplan

 

Als je dus je tuin goed wil onderhouden dan zal je hier ook het nodige werk aan moeten leveren. Dit kun je op een aantal verschillende manieren doen. Maar het beste is het natuurlijk om bij het begin te beginnen. Dit doe je door ten eerste een heel goed stappenplan te maken.

 

In dit plan neem je verschillende stappen op waarmee je dus al het onderhoud van je tuin een plekje geeft op de lijst. Zo ga je stap voor stap je tuin langs tot alle klussen die met het onderhoud te maken hebben een plekje op de lijst hebben gekregen.

 

Kijk bij het maken van dit stappenplan vooral wel naar logische stappen. Kijk dus hoe bepaalde werkzaamheden elkaar goed op kunnen volgen zodat je op en handige manier werkt en nog meer tijd kunt besparen. Maar op deze manier een lijst met klussen die je op regelmatige basis moet doen maar betrek ook de klussen erbij die wat minder vaak voorkomen.

 

Op deze manier heb je alle klussen op de lijst staan en kun je op die manier goed aan de slag gaan! Het maken van een stappenplan kan je vooral veel houvast geven waardoor het dus meteen een stuk makkelijker zal zijn om je tuin goed te onderhouden. Door stap voor stap je stappenplan door te lopen zorg je voor een goed onderhoud van je tuin! Altijd een groot succes dus.

 

Al het overtollige vuil verwijderen

 

Als eerste stap raden wij je aan om al het overtollige vuil te verwijderen. Dit kun je op een aantal handige manieren doen. Ten eerste is het zo dat je al het vuil wat je ziet liggen met het oog weghaalt. Op deze manier krijg je dus ook meteen een veel beter zicht op het onderhoud dat eventueel nog gebeuren moet!

 

Ook is het handig om bijvoorbeeld even met een natte doek je tuinmeubelen en eventuele tuinhuis of schuur af te doen. Op deze manier kun je ook hierbij kijken of hier eventueel nog iets aan gebeuren moet. Zijn er bijvoorbeeld gebreken die verholpen moeten worden of is het bijvoorbeeld nodig om hier en daar ergens een extra likje verf aan te geven!

 

Door het vuil te verwijderen ziet alles er ook vaak al meteen een stuk beter uit en dat is natuurlijk ook mooi meegenomen! Op deze manier is je tuin een stuk netter en als bijkomend voordeel kun je zo zelf ook meteen goed zien wat er eventueel nog gebeuren moet!

 

Pak je beplanting goed aan

 

Iedereen heeft natuurlijk beplanting staan in zijn of haar tuin. De een wellicht wat meer dan de ander maar over het algemeen hebben we allemaal wel bepaalde planten, bloemen, struiken en bomen in onze tuin staan!

 

Als je voor een goed onderhouden tuin wil zorgen dan is het ten eerste heel erg belangrijk om je beplanting goed te verzorgen en dus te onderhouden! Dit kun je in een aantal simpele stappen doen. Ten eerste verwijder je eerst alle dode en dorre takken en bladeren en planten. Deze vragen namelijk onnodig voeding van je plant die veel beter naar de gezonde delen van de plant kan staan en de groei van de plant vaak in de weg staat. Heel belangrijk dus om dit allemaal eerst te verwijderen zodat je hier geen last meer van hebt!

 

Als je dit gedaan hebt dan is het vaak zaak om eens even goed naar de bodem te kijken. Vaak is deze te droog en te hard en kun je deze het beste even goed omwoelen. Ook kan het soms nodig zijn om extra voeding aan de bodem toe te voegen ook dit kun je allemaal zien als je goed naar de bodem kijkt en zo weet je dan ook meteen wat er allemaal nodig is. Kijk ook goed naar de staat van je planten. Het is natuurlijk vaak al snel duidelijk wat er allemaal moet gebeuren en hoe ze ervoor staan.

 

Ook het snoeien van heggen en struiken is een klus die je zeker niet over moet slaan. Ook dit is namelijk erg belangrijk voor het onderhoud van je tuin en zorgt ook meteen voor een verzorgde aanblik!

 

Leg verder overal weer wat verse aarde neer vooral in je borders en je beplanting kan er weer even vol goede moed tegenaan!

 

Spuit je tegels goed schoon

 

We weten allemaal dat tegels in de tuin snel vies kunnen worden. Ze liggen natuurlijk altijd buiten en zijn dus onderhevig aan de veranderingen van het weer. Ze krijgen met wind, regen en onweer te maken en dit kan soms voor veel viezigheid zorgen. Daarnaast zien we ook vaak groene aanslag op tegels verschijnen zeker in de herfst en de lente als het ook nog wel flink kan stormen.

 

Dit zorgt er natuurlijk voor dat het er allemaal niet zo netjes uit komt te zien en kan een slordige aanblik van je tuin opleveren. En dat is natuurlijk nu juist wat we zo graag willen voorkomen. Gelukkig is ook dit iets waar je heel handig en simpel iets aan kunt doen.

 

Zo is het erg belangrijk om de tegels in je tuin met regelmaat goed schoon te spuiten. Op deze manier zorg je ervoor dat de tegels er weer netjes bij komen te liggen en weer helemaal schoon zijn. Vaak doen we dit met de hogedruk spuit, kijk hierbij wel uit voor de ouderwetse klinkers deze kunnen hier soms wat schade van ondervinden en op sommige plekken gaan afbrokkelen en dat wil je natuurlijk liever niet!

 

Ook kan het soms zijn dat er nog wat schoonmaakmiddel aan te pas moet komen. Zeker bij tegels met groene aanslag. Gelukkig zijn hier heel veel milieuvriendelijke middelen voor die je prima helpen om deze aanslag weer te verwijderen zodat je tegels weer blinkend schoon zijn!

 

Schone tegels leveren meteen een fijne aanblik van je tuin op. Alles ziet er weer netjes en schoon uit en dat is natuurlijk wel heel erg prettig!

 

Geef je beplanting regelmatig water

 

Als je dan alle bovenstaande klussen hebt uitgevoerd dan is het vaak enkel nog zaak om je beplanting te bewateren zodat deze voldoende vocht hebben. Daarna leg je vaak nog even de laatste hand aan de tuin door wat zaken op te ruimen en dan ziet je tuin er vaak weer netjes en verzorgd uit.

 

De meeste soorten planten hebben vrij regelmatig water nodig. Dit is erg belangrijk omdat ze op die manier voldoende vocht hebben om te groeien en om ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen. Iedere soort beplanting heeft zo zijn of haar eigen vochtbehoefte en het is dan ook belangrijk om goed te kijken hoeveel vocht de planten in jouw tuin nodig hebben zodat je ze dit ook kunt geven! Op die manier zorg je er namelijk voor dat je planten in goede staan blijven en dat ze er dus netjes uit blijven zien. Ook gaan ze zo dus veel langer mee en dat is natuurlijk ook wel onwijs prettig!

 

Je tuin onderhouden in enkele simpele stappen

 

Zoals je dus wel kunt zien is het heel belangrijk om je tuin goed te onderhouden. Ondanks dat we dit allemaal weten kan het soms wel even zoeken zijn naar hoe je dit onderhoud nu precies aanpakt. Waar moet je beginnen want er is vaak zoveel te doen. Het kan dan gebeuren dat je het niet goed meer overziet en dat het onderhoud hierdoor zelfs te wensen over gaat laten. Dat is natuurlijk eigenlijk niet de bedoeling en vandaar dat het erg belangrijk is om goed te kijken naar wat je hieraan kunt doen en hoe je er dus voor kunt zorgen dat het onderhoud van je tuin in goede conditie blijft!

 

Het meest handige is om hierbij een fijn stappenplan te gebruiken. Op deze manier krijg je allerlei stappen te zien die je helpen om je tuin goed te onderhouden. Je hoeft simpelweg enkel de stappen maar te volgen en je zorgt er op deze manier voor dat je tuin in goede staat blijft!

 

Het is hierbij vooral ook belangrijk om voldoende aandacht aan de beplanting in je tuin te besteden maar om ook achterstallig onderhoud aan bijvoorbeeld tuinmeubelen of tuinhuisjes en schuren niet te vergeten. Dit alles draagt ook bij aan het beeld wat er van een tuin bestaat en het is dan ook handig en nodig om hier allemaal de nodige zorg en aandacht aan te besteden voor het beste resultaat!

 

Je tuin onderhouden wordt dan ook een stuk makkelijker als je de simpele stappen uit ons stappen plan volgt. Hiermee komt ieder onderdeel aan bod en zorg je er dus voor dat je overal aandacht voor hebt, geen onderdeel wordt vergeten en alles bij elkaar zorg je op deze wijze dus voor een goed onderhouden tuin.

 

Maak hier dan ook op regelmatige basis wat tijd voor vrij zodat je optimaal van je tuin kunt genieten, de aanblik van een verzorgde tuin is overigens ook meteen een hele fijne aanblik waar je blij van wordt. En dit enkel door de simpele stappen uit dit stappenplan te volgen! Op deze wijze wordt een goed onderhouden tuin geen wens maar realiteit!