{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Onze teak leveranceer is FSC gecertificeerd.

0

Onze teak leveranceer is FSC gecertificeerd.

0

Door Roos, 11 juni 2024

Tuin elementen die je niet kunt veranderen

Iedereen met een eigen tuin weet dat het heel erg belangrijk is dat deze tuin precies aan je wensen voldoet en dat je jezelf ook heel erg thuis voelt in je eigen tuin! Dit zorgt ervoor dat je er ook daadwerkelijk met plezier tijd door zal brengen en daardoor heb je dus ook vol op profijt van je tuin.

 

Zeker nu ons klimaat de afgelopen jaren erg aan het veranderen is en we steeds vaker en langer kunnen genieten van warmere temperaturen zien we dus vaak gebeuren dat de tuin een veel grotere en belangrijkere rol in ons leven gaat spelen! En dat is natuurlijk wel zo prettig. Het is namelijk ook nog eens heel erg gezond om lekker veel tijd buiten door te brengen! Zo zorgt het er bijvoorbeeld voor dat je lichaam meer zuurstof opneemt en dat is weer van belang voor allerlei processen in je lichaam!

 

En daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat je geestelijke gezondheid goed op peil blijft doordat je jezelf veel beter voelt. Het is veel makkelijker om positief te zijn als je met regelmaat buiten komt en daarnaast draagt het ook nog eens bij aan de mate waarin je brein functioneert! Veel frisse en gezonde buitenlucht draagt namelijk ook hier goed aan bij!

 

We kunnen dus wel stellen dat je tuin een hele belangrijke rol speelt! Maar hoe zorg je er nu eigenlijk voor dat je tuin aan al je wensen zal voldoen? En welke elementen in een tuin kun je wel en niet naar wens maken? In onze vorige blog hebben we je al laten weten welke elementen van een tuin makkelijk veranderbaar zijn en waar je dus ook prima een andere oplossing voor kunt bedenken.

 

In deze blog vertellen we je welke elementen niet veranderbaar zijn en waar je dus of genoegen mee zal moeten nemen of waarbij je voor andere oplossingen zal moeten zorgen. Lees je met ons mee?

 

De verschillende elementen van een tuin

 

Zoals je waarschijnlijk wel weet bestaat een tuin uit een aantal verschillende elementen. Denk bijvoorbeeld aan elementen zoals de hoeveelheid groen in een tuin, maar ook bijvoorbeeld de ligging van de tuin, of de omgeving en de privacy. Dit zijn allemaal elementen die bepalen hoe jij een tuin ervaart.

 

Als deze elementen jou aanspreken dan zal de tuin dat ook doen is dit niet het geval dan zal het een heel ander verhaal zijn. gelukkig zijn veel van deze elementen veranderbaar al geld dat niet voor allemaal. En juist die elementen die je niet kunt veranderen daar gaan we het in deze blog over hebben.

 

Want welke rol spelen deze elementen en hoe dragen ze dan bij aan de keuze die je wel of niet maakt voor een tuin? En hoe bepalend zijn ze eigenlijk voor het plezier dat je aan een tuin beleefd? In deze blog beantwoorden we al deze vragen voor je en zetten we ze voor je op een rijtje!

 

Zo weet je na het lezen van deze blog precies welke elementen van een tuin dus niet te veranderen zijn en dus eigenlijk al helemaal naar je wensen moeten voldoen!

 

De ligging van je tuin

 

We beginnen meteen met een element waarvan het eigenlijk natuurlijk al wel heel duidelijk is dat je hier niet zoveel aan kunt veranderen. En we hebben het dan natuurlijk over de ligging van je tuin. Dit is nu eenmaal iets waar je weinig aan kunt doen. De ligging van je tuin ligt namelijk vast.

 

Bij de aankoop van een woning is het dus heel belangrijk om goed op de ligging van je tuin te letten en hier ook goed naar te kijken. Welke elementen van de ligging bevallen je en welke juist helemaal niet. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat de ligging helemaal bij je past en dat je hier ook echt heel blij van zal worden!

 

De ligging van je tuin bestaat dan ook uit een aantal losse elementen. Denk dan bijvoorbeeld aan de ligging ten opzichte van de buren en de omgeving, is er dus veel of weinig privacy. Dat wordt met name heel erg door de ligging van je tuin bepaald namelijk!

 

Maar ook de ligging ten opzichte van het opkomen en ondergaan van de zon. Dit bepaalt weer voor het grootste deel de hoeveelheid zon en schaduw in je tuin en dit is voor veel mensen toch wel erg belangrijk en bepaald ook voor een groot deel het plezier dat ze van een tuin hebben.

 

Verderop in deze blog zullen we nog wat verder op deze elementen in gaan! Maar we kunnen dus zeker wel stellen dat de ligging van je tuin erg belangrijk en bepalend is maar dus ook zeker een gegeven waar je niets aan kunt veranderen.

 

De zon in je tuin

 

We kunnen een hoop proberen te controleren als mens zijnde maar de opkomst en ondergang van de zon is toch echt wel iets waar wij geen invloed op hebben en dat terwijl het wel heel erg bepalend kan zijn voor het plezier wat je aan je tuin beleven kunt! Het is namelijk zo dat het heel erg verschillen kan per persoon wat je prettig vindt. Waar de een het juist heel erg fijn vindt om een tuin te hebben die vol in de zon ligt en waar genoten kan worden van veel zonlicht is dit bij een ander juist totaal niet het geval. Zij besteden liever hun tijd in een tuin met wat schaduw en koelte.

 

Ook is het zo dat als de zon vol op je tuin staat het grootste gedeelte van de dag het ook binnen in huis waarschijnlijk erg warm zal worden. Uiteraard kun je hier wel wat aan doen om dit te verminderen maar het is natuurlijk wel een gegeven waar je rekening mee moet houden.

 

De ligging van je tuin bepaald dus voor een heel groot deel hoeveel zon er in je tuin zal komen en dat is natuurlijk wel van groot belang. Ligt je tuin op het zuiden dan kun je er dus van uitgaan dat je heel wat zon in je tuin zal hebben. Ligt je tuin op het oosten dan is dit veel minder het geval, daarnaast zal dan ook vaak de wind op je tuin staan en staan tuinen die op het oosten liggen erom bekend dat ze meer last van groene aanslag hebben.

 

En dan hebben we natuurlijk ook nog de tuinen op het noorden, ook hierop staat vaak de wind en minder zon en het westen zit er mooi tussenin. En zo heeft iedere ligging zijn eigen specifieke eigenschappen en is het natuurlijk aan jezelf waar jij je prettig bij voelt! Het is dan ook zeker zaak om hier goed naar te kijken aangezien je de ligging van je tuin later niet kunt veranderen! Kies dus wijs en bewust en kijk daarbij ook vooral naar hoe jij je tuin wil gaan gebruiken!

 

De privacy van je tuin

 

En dan komen we bij een ander punt aan wat je dus eigenlijk niet kunt bepalen vooraf, al zijn er gelukkig achteraf wel een aantal maatregelen die je kunt nemen om de privacy in je tuin iets te verhogen. Maar de privacy hangt van een aantal factoren af en op lang niet al deze factoren heb je invloed.

 

Denk ten eerste bijvoorbeeld aan de ligging van de huizen en gebouwen om je tuin heen. De manier waarop deze liggen ten opzichte van jouw tuin bepaald natuurlijk voor een groot deel de privacy in je tuin. Op deze manier kun je namelijk zien of mensen wel of niet naar binnen kunnen kijken en dit zorgt er natuurlijk voor dat je wel of geen privacy hebt, dit is dan ook meteen een belangrijk punt waar je rekening mee moet houden als je een woning koopt. Uiteraard kun je later wel wat maatregelen nemen om de privacy wat te verhogen maar dat is helaas lang niet altijd afdoende, op deze manier zorg je er dus vaak voor dat de privacy in je tuin voldoende is. Denk dan bijvoorbeeld aan het plaatsen van een overkapping, bomen of een heg. Wel is het belangrijk om jezelf goed te realiseren dat hier vaak bepaalde restricties aanzitten en dat je hier dus niet zomaar je gang mee kunt gaan. Er zijn bepaalde regels waar je jezelf aan zal moeten houden als het gaat om het waarborgen van de privacy in je tuin en het is dan ook zeker aan te raden om jezelf hieraan te houden!

 

Door de privacy te waarborgen is het ook zo dat je natuurlijk een stuk ontspannener zit in je tuin. Op deze manier zorg je er ook voor dat alles met elkaar klopt en dat de privacy een belangrijk punt blijft.

 

De omgeving van je tuin

 

En als we dan toch over de gebouwen en huizen rondom je tuin praten komen we meteen bij een ander punt uit. Namelijk de totale omgeving rondom je tuin. Ook dit bepaalt namelijk voor een heel groot deel het plezier dat je aan je tuin kunt beleven. Als je bijvoorbeeld een drukke weg langs je tuin hebt lopen kan dit ervoor zorgen dat je best veel overlast hiervan ervaart en dat kan natuurlijk flink vervelend zijn.

 

Of wat dacht je van een school aan de overkant of pal naast je tuin met een schoolplein met daarin allerlei spelende kinderen die flink wat geluid produceren? Heel leuk natuurlijk als je zelf ook kinderen hebt maar als dit niet het geval is kan het juist wel eens heel anders uitpakken. Dan kan je er dus flink wat overlast van ervaren en kan het zelfs zo zijn dat het heel het plezier wat je normaal aan je tuin beleefd weghaalt. Wij zouden je dan ook zeker aanraden om goed te kijken naar de omgeving van je tuin en om er dan ook op deze manier voor te zorgen dat deze omgeving klopt en dat je er geen last van zal ervaren.

 

De omgeving van je tuin is dan ook zeker heel bepalend voor het plezier wat je aan je tuin beleefd en alleen al daarom is het erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat je hier goed naar kijkt. Vaak kopen mensen een huis met een tuin zonder even goed om zich heen te kijken naar de omgeving en wat deze allemaal inhoudt. Het kan dan ook zeker helpen om dit wel even te doen en om vervolgens hier een keuze in te maken.

 

Tuin elementen die je niet kunt veranderen

 

Er zijn dan ook veel verschillende tuin elementen die je ook niet kunt veranderen. Deze elementen zijn wel heel bepalend voor het beeld en gebruik van je tuin. Op deze manier zorg je er dus voor dat alles bij elkaar past en dat de elementen niet voor overlast of onrust gaan zorgen.

 

Uiteraard bestaat een tuin uit meerdere elementen en het is dan ook zeker aan te raden om ervoor te zorgen dat deze elementen goed bij elkaar passen en met elkaar in balans zijn al is dat natuurlijk lang niet altijd het geval. Sommige factoren kun je dan vervolgens invloed hebben en op deze manier vormen ze ook geen bepalende factor, bij andere is dit echter niet het geval en dan kan het wel degelijk voor een flinke dosis overlast zorgen.

 

Wij raden je dan ook aan vooraf goed onderzoek te doen en te kijken met welke factoren jouw tuin te maken krijgt zodat je hier eventueel wat aan kunt doen! Bekijk de factoren om je tuin heen goed en bedenk goed wat je er eventueel aan hebt. Op deze manier haal jij dus het beste uit je tuin en kun je dan ook optimaal van je tuin profiteren!

 

Kies de elementen waar je wel invloed hebt dan ook zorgvuldig uit en zorg er op deze manier voor dat je vooral veel plezier en functionaliteit van je tuin ervaart want dat is onderaan de rekening toch wel het meest belangrijke!