{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Tuinmeubelen voor een moderne tuin

  • Thursday 03 / 12 / 2020 0
Tuinmeubelen voor een moderne tuin

De tuin als verlengstuk van de woning, door de stijl van het interieur door te voeren naar buiten. Dit is een trend die we steeds meer zien bij tuinontwerpen. In het kleurgebruik, het tuinmeubilair, maar ook in de beplanting en het gebruik van accessoires die eveneens binnenshuis worden toegepast, zoals kunst aan de schutting. Want de tuin hoeft geen op zichzelf staand gedeelte te zijn, maar kan juist een integraal onderdeel uitmaken van de rest van het huis, waardoor de woonkamer of keuken als het ware worden verlengd naar buiten toe.

Hoe groot je tuin ook is, of het nu een kleine, middelgrote of grote tuin betreft, van elke tuin is een prachtig geheel te maken dat een verlengstuk kan zijn van je woning. Er bestaan vele tientallen stijlen tuinen, variërend van een klassieke tuin of een natuurlijke tuin tot een Japanse tuin. Een stijl onderscheidt zich vaak door de indeling, het soort planten dat wordt gebruikt, het kleurgebruik en de toevoeging van decoratieve elementen en accessoires. Welke stijl je voorkeur heeft kan heel persoonlijk zijn en vaak kiezen mensen niet voor een specifieke stijl maar juist voor een combinatie van meerdere stijlen en stijlelementen, omdat meerdere stijlen aanspreken.

Als je een modern huis hebt met een strak en rechtlijnig interieur, dan zal een grillige en weelderige tuin daar wellicht niet de beste combinatie bij zijn, maar kun je het beste eveneens kiezen voor een moderne tuin.

Een moderne tuin is in tegenstelling tot bijvoorbeeld een klassieke of natuurlijke tuin een heel strakke tuin, waarin veel strakke, rechte lijnen worden gebruikt en rechte hoeken te vinden zijn, bestrating overheerst en beplanting beperkt is.

De moderne tuin is daarentegen zeer zeker geen saaie of sobere tuin, maar het is een tuin die goed aansluit bij een woning met een strak interieur. In dit artikel gaan we in op de kenmerken van de moderne tuin en bespreken we welke tuinmeubelen nu het beste voor een moderne tuin gebruikt kunnen worden.

Het concept van een moderne tuin

Een moderne tuin gaat uit van het concept een tuin te creëren die van alle gemakken is voorzien en alle moderne faciliteiten en accessoires samenvoegt. De moderne tuin kenmerkt zich door strakke lijnen en veel rechte hoeken en een kleurgebruik van veelal zwart, wit en grijs.

Naast een terras van moderne tegels of stenen en een strak gazon (eventueel kunstgras) vind je in een moderne tuin vaak waterelementen, moderne tuinverlichting, houten vlonders en een overkapping. Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van natuurlijke erfafscheidingen in plaats van schuttingen.

De beplanting in een moderne tuin is doorgaans beperkt en minimaal. Vaak wordt er gebruik gemaakt van plantenvakken met één bepaald soort beplanting in tegenstelling tot andere stijlen waarbij diverse planten worden gecombineerd.

In een moderne tuin past uiteraard ook een moderne tuinset of loungeset, aangevuld met tuinaccessoires als een mooie luxueuze parasol, grote plantenpotten of vazen en hangstoelen. De moderne tuin kenmerkt zich vooral door de strakke lijnen en moderne elementen, maar kan verder op vele manieren worden ingevuld. Een moderne tuin heeft een minimalistische uitstraling en vereist door de beperkte aanwezigheid van planten slechts weinig onderhoud.

Praktisch in zijn eenvoud

Een moderne tuin is minimalistisch ingericht en is dusdanig ingedeeld dat deze gemakkelijk te onderhouden is. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van elementen die weinig onderhoud vereisen. Je kunt in plaats van echt gras in deze tuin bijvoorbeeld kiezen voor kunstgras om veel tijd uit te sparen aan het onderhoud.

In deze tuin kan in plaats van een gazon van echt gras of kunstgras bijvoorbeeld ook gebruik gemaakt worden van veel bestrating bestaande uit grote vierkante tegels, vaak in het grijs. Ook kiezelstenen of grind worden veel gebruikt. Zoals gezegd is beplanting vaak beperkt, maar er is wel groen aanwezig alhoewel dit niet altijd op grondniveau is geplaatst. Vaak wordt het in een moderne tuin in strakke, verhoogde borders of plantenbakken van slechts één plantensoort geplant.

Moderne faciliteiten en comfort

Behalve een minimalistische, eenvoudige opzet is een moderne tuin zoals eerder genoemd ook uitgerust met alle comfort en moderne faciliteiten. Zo kun je bij een grote moderne tuin vaak een zwembad terugzien, maar ook wellness faciliteiten zoals een stoombad, sauna, jacuzzi, enz. Afhankelijk van de afmetingen van de moderne tuin zullen er meer of minder van deze gemakken zijn voorzien.

Eigentijdse decoratie

Om je tuin echt een moderne en strakke uitstraling te geven dien je in deze tuin gebruik te maken van eigentijdse decoratie in neutrale kleuren. Zoals gezegd dien je het kleurgebruik bij voorkeur te beperken tot grijs, wit en zwart. Gebruik geen opvallende kleuren of opvallende ornamenten, maar moderne en strak vormgegeven decoratieve elementen. Een waterelement past goed bij dit type tuin bijvoorbeeld, maar dan modern vormgegeven en in neutrale kleuren. Een vijver kan dus goed passen, maar dan ook in een strakke en rechthoekige vorm eventueel aangevuld met een fonteintje voor kabbelend water.

Voor het toevoegen van warmte wordt bij een moderne tuin gebruik gemaakt van houten accenten, zoals houten tuinmeubelen, een mooie houten loungeset of een houten vlonder. Ook hierbij wordt steeds in rechte lijnen gedacht.

Overkapping

Een zeer populair element in een moderne tuin is een overkapping of serre. Vaak uitgevoerd in staal, biedt deze een sfeervolle en luxueuze plek om toch van de tuin te genieten wanneer het regent of te koud buiten is.

Want een moderne tuin is behalve strak en minimalistisch ook vaak luxueus uitgevoerd, zonder al teveel franje of aankleding, maar luxe dankzij het gebruik van duurzame en weerbestendige materialen en een verzorgde en goed onderhouden afwerking.
Ook kan het gebruik van een pergola sfeer verhogend werken. Deze hoeft in de moderne tuin juist niet begroeid te zijn, maar biedt toch enige beschutting om gezellig onder te zitten.

Verlichting

Verlichting mag in een moderne tuin uiteraard niet ontbreken. De verlichting in deze tuin is subtiel, LED-verlichting, strak van vorm en onopvallend, bijvoorbeeld door inbouwspotjes of modern en strak vormgegeven sokkellampjes langs het tuinpad of in de borders.

Ook een aantal moderne muurlampen, die de wanden uitlichten, misstaan ook zeker niet in de moderne tuin.

De tuinverlichting is bij voorkeur voorzien van een tijdsklok of aangesloten op een domoticasysteem, zodat deze eenvoudig kan worden geregeld.

Voeg een buitenhaard toe

Om sfeer toe te voegen zie je in de moderne tuin vaak een buitenhaard. Hiermee voeg je warmte toe aan je terras, waarmee je in de herfst en winter ook in tuin kunt zitten. Bovendien is het ook overdag een mooie blikvanger die een mooi accessoire vormt in deze strakke tuin. De vormgeving van de haard is uiteraard ook strak en modern.

Passende tuinmeubelen voor een moderne tuin

De tuinmeubelen vormen eveneens een belangrijk element in een moderne tuin. Ze kunnen prominent zijn, maar zonder er uit te springen. Tuinmeubelen zijn dan ook rechthoekig of vierkant en deze rechte vormen gelden niet alleen voor de meubels zelf, maar ook voor de bijbehorende kussens. Tuinmeubelen dienen in de moderne tuin functioneel te zijn, esthetisch bij de stijl aan te sluiten en bovendien onderhoudsvriendelijk te zijn. Bij voorkeur zijn de meubelen dan ook geschikt om het hele jaar buiten te kunnen staan, zodat je er weinig omkijken naar hebt.

Een luxe loungeset

Een loungeset is tegenwoordig een van de meest populaire soorten tuinset die er zijn. Een loungeset bestaat meestal uit een loungehoekbank en een lage loungetafel. Soms worden hier nog een of meerdere loungestoelen aan toegevoegd. De loungehoekbank kenmerkt zich door dikke, comfortabele zittingen, die extra comfort bieden, waardoor je in een loungebank zowel heerlijk kunt zitten als aangenaam onderuit kunt zakken en ‘loungen’. Vaak zijn de loungesets gemaakt van weerbestendige materialen als wicker, aluminium of hardhout. Daarmee kunnen ze vrijwel het hele jaar zonder problemen buiten blijven staan en hoef je ze niet naar binnen te halen. Alleen de bijpassende kussens dien je droog en schoon op te bergen wanneer je de loungeset niet gebruikt.

Bij een moderne tuin past met name een loungeset van metaal goed vanwege de strakke en rechtlijnige ontwerpen. Vooral luxueuze combinaties met textiel zijn op dit moment erg populair in de moderne tuin, bijvoorbeeld een elegante witte textileen loungeset.

Een strakke wicker loungeset is echter ook een passende optie. Zo krijg je een loungebank die er bijna net zo aantrekkelijk uitziet als je bankstel binnen en bovendien een vergelijkbaar zitcomfort heeft. Een veelgebruikte kleur voor een loungeset in de moderne tuin is grijs.

Zolang een loungeset een strakke rechthoekige vorm heeft en binnen het kleurenschema valt zal deze goed in een moderne tuin passen.

Metalen tuinsets

Een veel gebruikt materiaal in moderne tuinen is roestvast staal of RVS. Aangezien dit materiaal onderhoudsarm is maakt dit het uitstekend geschikt voor een minimalistische strakke tuin met zijn rechte hoeken en lijnen. Bovendien zien ze er stijlvol en tijdloos uit en kunnen ze goed worden gecombineerd met bijvoorbeeld wicker, houten of textileen zittingen. Aluminium wordt nog vaker toegepast, aangezien het een lichter metaal is, waarmee de tuinmeubelen eenvoudiger te verplaatsen zijn in de tuin. Daarnaast is aluminium minder gevoelig voor oxidatie, met name als je meubilair dichtbij een zwembad staat.

Zo is een mooie aluminium eettafel met kunststof tafelblad en strakke hoekige aluminium tuinstoelen een mooie en praktische set in deze tuin.

Aangezien metalen tuinmeubelen zijn voorzien van een stevige poedercoating kunnen deze heel goed het hele jaar door buiten blijven staan en vereisen ze weinig onderhoud. Je hoeft ze slechts af en toe met een vochtige doek af te nemen, eventueel met wat milde groene zeep. Zonodig kun je ze in de winter buiten onder een beschermhoes laten staan.

Zelfgemaakte loungebank

Wat je ook vaak ziet in de moderne tuin is een zelfgemaakte (lounge)-bank. Deze kan bijvoorbeeld gemaakt zijn van verlijmde stenen blokken of beton, of een combinatie zijn van een stenen muur met een houten hoekbank.

Door deze zelf op te bouwen kun je er een uniek model van maken dat op maat is voor je tuin. Er zijn ook pakketten verkrijgbaar voor houten loungesets die je zelf kunt opbouwen.

Houten dinertafel

Een mooie grote houten dinerset is ook goed in te passen in een modern tuinontwerp. Hierbij wordt dan wel gekozen voor een lichtere houtskleur of een vergrijzde tint. Veel hardhoutsoorten vergrijzen op natuurlijke wijze of er wordt gebruik gemaakt van een greywash om al direct een grijze tint te geven. Vaak wordt deze gecombineerd met metalen stoelen voor een strakke uitstraling. Ook de combinatie van een metalen onderstel met een hardhouten tafelblad is erg populair en straalt luxe uit.

Juist door de combinatie van metalen stoelen met een houten tafel krijg je een dinerset die uitstraling heeft zonder al teveel de aandacht op te eisen in het geheel. Een combinatie met houten tuinstoelen met een kunststof kuipzitting is ook een optie, alhoewel de uitstraling meer een mengeling van modern en landelijk is.

Bistroset

Een bistroset bestaat uit een kleine bistrotafel met twee stoelen. Traditioneel worden ze gemaakt van hout of gietijzer. Bistrosets doen denken aan de traditionele Franse terrasjes, waar je romantisch samen aan een tafeltje geniet van een gezellig kopje koffie of een glaasje Bordeaux. Het oorspronkelijke ontwerp komt dan ook uit het Frankrijk van de 18e eeuw. Een bistroset is een ideale set voor een klein terras of balkon, maar bij een grotere moderne tuin kan deze ook uitstekend als extra tuinsetje voor een gezellig hoekje in de tuin waar je een klein zitje wilt creëren. Waar de traditionele bistroset meestal een rond tafeltje en ronde stoelen heeft, wordt voor de moderne tuin een bistroset gebruikt die dei bestaat uit een rechthoekige tafel met rechthoekige stoelen met een modern ontwerp dat aansluit bij de rechte lijnen van deze tuin.

Comfortabele ligstoelen

Een moderne tuin is ook een tuin van comfort, dus een aangename stoel waarin je heerlijk van de zon kunt genieten is hierin eveneens op zijn plaats. Naast een praktische moderne tuinset om bijvoorbeeld aan te dineren of borrelen vindt je in deze tuin dan vaak ook een of meerdere ligstoelen of ligbedden, waarop je geheel gestrekt kunt genieten van de zomerse dagen, terwijl je aan je kleurtje werkt.

Hierbij is een ligstoel verstelbaar in verschillende zitstanden tot en met een vrijwel horizontale houding. Een ligbed gaat uit van de standaard ligpositie maar kan in een paar standen omhoog worden gesteld voor als je bijvoorbeeld wilt lezen terwijl je ligt te zonnen.

Kussenbox

De moderne tuin is vaak ook voorzien van een opbergplaats voor de stoelkussens zodat je deze snel weer bij de hand hebt. Met een kussenbox buiten kun je ze snel en eenvoudig opbergen zodra je weer naar binnen gaat, zodat ze niet kunnen natregenen als je even weg bent. Bovendien heb je ze direct weer bij de hand wanneer je weer buiten wilt zitten. De kussenbox is daarnaast voorzien van een waterdichte voering, zodat je kussens er schoon en droog weer uitkomen.

Moderne tuinmeubelen

Alhoewel de meeste tuinmeubelen in de moderne tuin in hun ontwerp de rechte lijnen en hoeken zullen aanhouden, zie je soms ook tuinmeubelen met afwijkende vormen. Het gaat hierbij om uniek ontworpen moderne tuinstoelen met een afwijkende vorm. De gebruikte kleuren zijn wel wit, zwart, beige/antraciet of grijs, waarmee ze aansluiten bij de rest van de tuin. Het ontwerp van de tuinstoel heeft dan echter een wat meer opvallend karaker, zoals bijvoorbeeld een eivormige loungestoel, waarmee het qua design wel in de moderne tuin past, ook al is de vorm afwijkend van de rechtlijnige vormen van deze stijl.

Beschermhoes tuinset

Ondanks dat er vaak gebruik wordt gemaakt van tuinmeubelen die het hele jaar door buiten kunnen blijven staan, is het aan te raden bij bijvoorbeeld kunststof, wicker of metalen tuinmeubelen deze hetzij in de winter binnen op te bergen of buiten af te dekken met een beschermhoes. Hiermee zorg je ervoor dat je tuinmeubelen op termijn langer meegaan. Kunststof of wicker tuinmeubelen zijn namelijk weliswaar goed bestand tegen UV-stralen, maar langdurige blootstelling kan wel voor verkleuring en verbrozing zorgen op termijn.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »