{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Black Friday Deals! Bij besteding boven de €2000,- krijgt u nu 10% extra korting

Waarom een tuin op het zuiden het meest gunstig is

  • Door Caitlin
  • Wednesday 11 / 11 / 2020 0
Waarom een tuin op het zuiden het meest gunstig is

Je hebt het misschien wel eens mensen horen zeggen: een tuin op het zuiden is het beste. Bij het kopen van een woning wordt de ligging van de tuin ten opzichte van de zon vaak zelfs als een van de doorslaggevende factoren meegewogen in de eindbeslissing. Maar wat maakt de ligging van een tuin nou zo belangrijk en waarom zou een tuin op het zuiden nou zoveel beter zijn dan eentje die juist richting het noorden, oosten of westen ligt? Of heeft elke tuin zijn voor- en nadelen en kun je het ontwerp van je tuin er gewoon op aanpassen?

Je hebt het misschien wel eens mensen horen zeggen: een tuin op het zuiden is het beste. Bij het kopen van een woning wordt de ligging van de tuin ten opzichte van de zon vaak zelfs als een van de doorslaggevende factoren meegewogen in de eindbeslissing. Maar wat maakt de ligging van een tuin nou zo belangrijk en waarom zou een tuin op het zuiden nou zoveel beter zijn dan eentje die juist richting het noorden, oosten of westen ligt? Of heeft elke tuin zijn voor- en nadelen en kun je het ontwerp van je tuin er gewoon op aanpassen?

De meeste woningen beschikken over een tuin die achter de woning ligt. Daarnaast is er vaak nog een mogelijkheid om aan de voorkant van de woning een klein perkje, haag of grasveldje te creëren, maar doorgaans is de ruimte daar beperkt aangezien deze kant vaak grenst aan de openbare weg en eveneens de ingang van je woning. Als je beschikt over een eigen tuin, dan kun je deze meestal geheel naar eigen wens invullen. Zoveel mensen, zoveel wensen. Iedereen heeft zijn eigen ideeën over de ideale tuin en zal het een andere invulling geven. Je wilt immers niet een tuin die er hetzelfde uitziet als die van je buren, toch?

Over het algemeen ben je vrijer in het invullen van je tuin als je in een vrijstaand huis woont dan wanneer je midden in een woonwijk en een rijtjeshuis woont. Het zijn een beetje de ongeschreven regels voor het inrichten van een tuin, waarbij je enigszins rekening dient te houden met de hoogte van de beplanting en ook het soort planten dat je in je tuin zet. Je buren zullen het bijvoorbeeld niet waarderen als je tuin volstaat met hoge bomen die hen het zonlicht ontnemen, maar ook niet als je planten bijvoorbeeld een zeer sterke en onaangename geur verspreiden. Ook zullen je medebewoners je misschien met een schuin oog aankijken als je bijvoorbeeld een waterval in je tuin aanlegt, of een woestijntuin aanlegt met hoge cactussen.

De ligging van je tuin is meestal een vaststaand gegeven en kun je niet veranderen. Zodra je een woning koopt zal de tuin er immers vaak al bij gepland zijn. Als je woning ook over ruimte beschikt om aan de voorkant een (kleine) tuin te creëren, dan zal deze uiteraard de tegenovergestelde richting hebben van je achtertuin, dus daarmee mogelijk gunstiger ligt ten opzichte van de zon. Als bijvoorbeeld je achtertuin richting het oosten ligt, dan heeft je voortuin juist een westelijke ligging. Daarmee zal je aan beide kanten op een deel van de dag zonlicht hebben. Hoe je tuin ligt ten opzichte van de zon bepaalt echter in belangrijke mate hoe je jouw tuin kunt inrichten.

Zoninval

Als je met je rug naar je huis staat en de tuin inkijkt en ziet waar de zon opkomt en ondergaat, dan weet je in welke richting je tuin ongeveer ligt. De zon komt immers op in het oosten en gaat weer onder in het westen. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een kompas om het preciezer te kunnen bepalen. Tegenwoordig kun je op iedere smartphone een kompas krijgen via gratis apps of is dit bij bijvoorbeeld iPhone al standaard geïnstalleerd, dus je kunt dit eenvoudig zelf uitvinden.

Meestal zal het een combinatie zijn van noord of zuid met oost of west en zal je tuin nooit exact op een windrichting liggen, maar bijvoorbeeld op het noordoosten of zuidwesten. Als je weet op welke richting je tuin ligt weet je ongeveer hoeveel zoninval je in je tuin zult hebben. Zo weet je ook ongeveer op welke momenten van de dag je zonlicht op schaduw op je terras zult hebben. Hier kun je vervolgens rekening mee houden bij het indelen en ontwerpen van je tuin en waar je het beste het terras in je tuin kunt aanleggen en waar je schaduwrijke plekken dient te creëren.

Tuin op het noorden

Wanneer jouw tuin op het noorden ligt zal je doorgaans weinig zonlicht in je tuin hebben. In de winter zal de zon laag staan en alleen aan de voorkant van je huis schijnen, waardoor je tuin donker en schaduwrijk blijft. ’s Winters zal het dan ook koud in de tuin zijn. Mogelijk zal je achterin de tuin wel nog net wat zon hebben, dus je zou in dit geval een terras achterin je tuin kunnen plannen. In de zomer heb je in deze tuin wel zon, maar ook voldoende schaduw voor verkoeling. Je zult voor planten dienen te kiezen die van schaduw houden.

Tuin op het oosten

Ligt jouw tuin richting het oosten, dan zal je de zon dus zien opkomen en vooral in de ochtend kunnen genieten van veel zonlicht in je tuin. In de loop van de avond zal je merken dat de zon al sneller achter je huis komt te staan, waardoor het sneller donker zal worden en afkoelt. Ook hier zal je met name achterin de tuin later op de dag nog zonlicht hebben, dus een terras achterin kan ervoor zorgen dat je dag langer duurt.

Tuin op het westen

Bij een tuin op het westen is het omgekeerde het geval en zal je in de ochtend veel schaduw en weinig zon in je tuin hebben, terwijl de zon juist in de middag en avond heerlijk op je tuin schijnt. Deze tuin is ideaal voor de langere zomeravonden, alhoewel het natuurlijk behoorlijk warm kan worden. Om toch ook ’s middags comfortabel in deze tuin te kunnen zitten kan je met beplanting of bomen zorgen voor een schaduwrijke gedeelte waar je je terras aanlegt, zodat je toch voor verkoeling kunt zorgen.
Voor een tuin die ’s middags weinig zon heeft kun je eventueel door het plaatsen van een terrasverwarmer toch aangenaam buiten zitten. Deze werken op elektriciteit of gas en kun je dichtbij je terras plaatsen, zodat je ook op de wat koelere namiddagen en avonden toch nog een aangename temperatuur op je terras hebt en langer van je tuin kunt genieten.

Tuin op het zuiden: de ideale tuin?

Dan blijft de tuin op het zuiden nog over. Je kunt het misschien wel raden in vergelijking met een tuin op het noorden: als je tuin richting het zuiden ligt, heb je altijd zon in je tuin. De zon zal zowel in de zomer als in de winter zijn volle baan langs jouw tuinkant maken, waardoor je optimaal van het zonlicht in je tuin kunt profiteren. Afhankelijk van de indeling van je tuin en of je wel of geen hoge hagen hebt geplaatst, zal je weinig schaduw in je tuin hebben. Voor velen is dit dan ook de ideale tuin, omdat je schaduw altijd zelf kunt creëren door de inrichting van je tuin.

Dat je de hele dag zon in je tuin hebt is natuurlijk in de lente en herfst ideaal, aangezien dit zorgt voor aangename temperaturen, waarmee je zoveel mogelijk buiten kunt vertoeven. Maar is dit wel zo ideaal tijdens een warme zomer en hoe kun je jouw tuin dan het beste indelen?

Altijd zon in je tuin

Met een tuin op het zuiden heb je dus kans dat je de hele dag en avond zon in je tuin krijgt, mits er geen hoge bomen of gebouwen zorgen voor slagschaduwen in je tuin. Je zult dan ook bij de beplanting dienen te kiezen voor planten en bomen die veel zonlicht nodig hebben en niet al teveel water verbruiken (omdat de tuin snel kan uitdrogen).

In het voorjaar en najaar kan het erg prettig zijn om altijd zon in je tuin te hebben, zodat je zowel in de lente als herfst zoveel mogelijk buiten zult kunnen zitten en kunt genieten van het zonlicht. In de zomer zal je tuin echter erg warm kunnen worden, zeker als je geen schaduwplekken in je tuin hebt. Je kunt echter wel een schaduwrijke plek creëren, bijvoorbeeld achterin je tuin door het plaatsen van een bomenhaag, zodat je op de warme momenten toch koel kunt zitten. Uiteraard kun je ook van zonneschermen of parasols gebruik maken om op je terras of andere plaatsen in je tuin voor verkoeling te zorgen.

Een tuin op het zuiden kan er bovendien voor zorgen dat er meer zonlicht je woning binnenvalt en je dus minder hoeft te stoken, wat aanzienlijk in je verwarmingskosten kan schelen in het voor- en najaar. Bovendien zullen bepaalde planten en bloemen het gewoon een stuk beter doen als ze veel zonlicht krijgen, zoals bijvoorbeeld de kamperfoelie, ridderspoor of rozen.

Besproeien van je tuin

Met een tuin op het zuiden zal je merken dat de grond in je tuin en je grasmat sneller uitdrogen en kale plekken gaan vertonen, dus je zult vaker dienen te sproeien om ervoor te zorgen dat de bodem voldoende vochtig blijft en planten genoeg water krijgen. Het beste is dan ook om elke ochtend voordat de zon doorbreekt of avond nadat de zon weg is de hele tuin goed te sproeien. Zo blijven je gras en groene planten langer mooi en voorkom je uitdroging.

Hoe houd je jouw interieur koel?

Met een tuin op het zuiden schijnt de zon niet alleen de hele dag op jouw tuin, maar ook op de zuidkant van jouw woning. Als je hier je woonkamer of slaapkamers hebt kun je hier zelfs nadat de zon weg is nog lang de restwarmte van voelen. Het is dat ook zaak om er overdag al zoveel mogelijk voor te zorgen dat de warmte die daar binnenkomt wordt beperkt en je voldoende ventileert om de warmte binnenshuis af te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld de slaapkamerdeuren van kamers op het zuiden open laten staan en een raam op zolder openzetten, zodat de warmte via het zolderraam weg kan. Ook het gebruik van zonwering aan de zuidelijke kant zal een hoop schelen in de warmte die binnenkomt.

Passend advies

Als je jouw tuin zo gunstig mogelijk wilt inrichten aan de hand van de ligging, zodat je optimaal profiteert van het zonlicht wanneer je wilt en schaduw op de momenten dat het te warm is in jouw tuin, dan kun je uiteraard een professioneel advies aanvragen bij een gerenommeerd hoveniersbedrijf of tuinontwerper bij jou in de buurt. Zij kunnen precies voor je bepalen hoe je jouw tuin het meest gunstig kunt indelen en wat voor methoden er zijn om schaduwplekken te creëren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een pergola. Deze kunnen van metaal of hout worden gebouwd en worden afgedekt met een doek of er kunnen klimplanten tegenaan worden geplaatst, waarmee je na verloop van tijd een mooi, natuurlijk zonnescherm creëert. Een natuurlijk afscherming van klimplanten zorgt meestal voor nog meer verkoeling dan een doek.

Eindconclusie: Is een tuin op het zuiden het beste?

Elke tuin zal een deel van de dag zonlicht hebben. Alleen als je tuin echt richting het noorden ligt zal de hoeveelheid zonlicht in je tuin zeer beperkt zijn. Sommige mensen die niet zo gesteld zijn om zonlicht zullen dit mogelijk juist als prettig ervaren en hier geen problemen van ondervinden. Het belangrijkste is dan ook dat je je bewust bent van de ligging van je tuin.

Meestal is je tuin niet in een richting geplaatst, maar zoals gezegd eerder een combinatie van richtingen, waarmee je altijd wel een deel van de dag zonlicht zult hebben. Als je tuin grotendeels richting het zuiden ligt heb je weliswaar het grootste deel van de dag zonlicht in je tuin en op je terras, met als voordeel dat je planten veel zonlicht krijgen, maar zal je echter veel meer moeten sproeien om je planten en bloemen mooi te houden en uitdrogen te voorkomen. Daarnaast zal de warmte van het zonlicht in je woning kunnen helpen om stookkosten te beperken, maar zal je in de zomer mogelijk hinder ondervinden van de warmte in je slaapkamer. Kortom, aan ieder voordeel kan een nadelige kant zitten, maar deze zijn met creatieve oplossingen wel te verhelpen, waarmee we kunnen concluderen dat een tuin op het zuiden inderdaad het meest voordelig is.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »