{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Onze teak leveranceer is FSC gecertificeerd.

0

Onze teak leveranceer is FSC gecertificeerd.

0

Door Roos, 20 februari 2024

Wat kost je tuin op jaarbasis

We weten dat allemaal dat een tuin heel erg genieten is maar ook kosten met zich meebrengt en deze kosten kunnen soms flink oplopen. Als we gaan kijken naar op welk gebied er kosten bij een tuin komen kijken dan is dit heel erg verschillend. Dit kan zijn door bijvoorbeeld de inrichting van je tuin. Maar ook door het onderhoud ervan. Sommige kosten daar kun je zelf deels invloed op uit oefenen doordat je dit zo duur of goedkoop kunt maken als je zelf wil. Maar sommige andere kosten zijn er nu eenmaal en heb je verder zelf dus niet in de hand.

 

In deze blog gaan wij met je kijken welke kosten er nu eigenlijk allemaal zijn en hoe je deze eventueel kunt beperken. Want wat kost een tuin nu eigenlijk precies op jaarbasis en zijn al deze kosten ook echt nodig of is er ook best nog plek om flink te besparen?

 

Na het lezen van deze blog heb jij het antwoord op deze vragen en weet ook jij precies hoe je ervoor moet zorgen dat je de kosten voor je tuin zo laag mogelijk moet houden en hoe je dit nu precies kunt doen. Welke keuzes kun je maken en welke kosten kom je nu eenmaal niet onderuit? Wij hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet. Lees je met ons mee?

 

Een tuin kost nu eenmaal geld

 

Bij het hebben van een tuin komen nu eenmaal veel kosten kijken. Daar kun je niet onderuit. Wel is het natuurlijk zo dat je hier verschillende gradaties in hebt en dat je prima kunt proberen om de kosten te beperken. Ook is het zo dat het heel erg per tuin verschilt hoe hoog de kosten zijn. Over het algemeen is het zo. Hoe meer tuin je hebt hoe duurder het uitvalt en hoe minder tuin hoe goedkoper. Een simpele rekensom die natuurlijk ook heel logisch is.

 

Eenmalig maak je de meeste kosten voor je tuin en dat is namelijk bij de aanleg ervan. Dit is een kostbare aangelegenheid die dan ook zeker weten flink in de papieren kan lopen. Bij de aanleg van een tuin komen nu eenmaal veel verschillende factoren kijken die los van elkaar allemaal flink wat kosten.

 

Uiteraard kun je deze kosten wel redelijk beheren als je zelf goed kijkt welke uitgaven je doet en aan welke factoren je veel of weinig wil besteden. Bepaalde onderdelen van je tuin kosten nu eenmaal een stuk meer dan andere en omgekeerd.

 

Feit blijft dat er bij het aanleggen van een tuin altijd veel kosten komen kijken en zeker weten ook bij het onderhouden ervan. Je hebt namelijk altijd wel werk aan je tuin en het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat je jouw tuin ook goed onderhoud zodat je er zo lang en zoveel mogelijk in goede conditie van kunt genieten!

 

Maar welke kosten er dan na die eenmalige aanleg allemaal bij komen kijken gaan wij je nu laten zien. Want ook op jaarbasis zijn er nu eenmaal kosten aan je tuin verbonden en deze kunnen van hoog tot laag lopen. Lees je met ons mee?

 

Je tuin onderhouden kost geld

 

Kortom kunnen we dus eigenlijk wel stellen dat het onderhouden van een tuin nu eenmaal geld kost. En dat is natuurlijk ook helemaal niet verwonderlijk, je tuin heeft nu eenmaal onderhoud nodig en voor niets gaat de zon op dus ook niet vreemd dat ook bij dit onderhoud kosten komen kijken.

 

Wel proberen veel mensen deze kosten vaak zo laag mogelijk te houden en dat is ook heel erg logisch, het is dan ook helemaal niet nodig om je tuin duur te onderhouden zolang het onderhoud maar gebeurt. Maar toch blijven er altijd kosten terug komen waar je nu eenmaal niet onderuit kunt en deze kosten nemen wij dan ook mee in deze blog!

 

Zo moet je bijvoorbeeld denken aan kosten voor het onderhouden van de beplanting in je tuin. Maar ook kosten van het onderhouden van bijvoorbeeld je schutting of tuinhuis. Of kosten die komen kijken bij het verwijderen van onkruid of het schoonhouden van je tegels. Dit zijn allemaal kosten die op jaarbasis terug komen en die je dus zeker in je berekening mee moet nemen.

 

En laten we dan tot slot vooral de kosten voor het water wat je in je tuin gebruikt niet vergeten. Ook deze kosten komen natuurlijk steeds terug en kun je ook niet vergeten in je berekening om je kostenplaatje te laten kloppen!

 

Kosten voor de beplanting in je tuin

 

We gaan even beginnen met de beplanting in je tuin. Dat is nu eenmaal een terugkerende kostenpost die we ook zeker niet mogen vergeten. Er komen namelijk flink wat kosten kijken bij het onderhouden van de beplanting in je tuin.

 

Ten eerste is het natuurlijk zo dat je beplanting verzorging nodig heeft, dit zit hem in werkzaamheden die je zelf uit kunt voeren maar vaak ook bijvoorbeeld in het toevoegen van verse aarde of mest of andere middelen waar je planten voeding uit kunnen halen. Deze middelen kosten geld en dit moet je dus zeker meenemen in je berekening als je gaat kijken wat jouw tuin per jaar kost.

 

Wel is het natuurlijk zo dat deze kosten dan weer grotendeels bepaald worden door de hoeveelheid beplanting die je in je tuin hebt. Je kunt je dan ook vast wel voorstellen dat je met veel beplanting in je tuin een stuk meer kosten hebt dan als je maar weinig planten in je tuin hebt staan. Op deze manier kun je de kosten dus ook enigszins zelf in de hand houden door voor veel of weinig planten in je tuin te kiezen.

 

Daarnaast kost je beplanting ook geld omdat je vaak regelmatig nieuwe planten toe moet voegen als de oude het niet meer goed doen. Het is dan zeker zo dat je deze gaat vervangen door nieuwe planten omdat je natuurlijk niet met lege plekken in je borders wil zitten. Vandaar dat het vervangen van beplanting dan ook een heel erg slim idee is.

 

Maar hier komen dus wel kosten bij kijken en die moet je dan ook zeker meenemen. Maar ook in het eventuele snoeien en verzorgen van je beplanting. Als je dit natuurlijk prima zelf kunt is er niet zoveel aan de hand maar als dit niet het geval is en je moet het uitbesteden dan kan het best nog weleens lastig worden en kan het zinvol zijn om dit uit te besteden maar daar komen dan dus wel kosten bij. Ook deze kosten moet je natuurlijk meenemen in je berekening wil je een goed plaatje kunnen maken!

 

Je tuin heeft water nodig

 

En dan komen we uit bij een basis behoefte van je tuin. Eentje waar je eerst misschien niet eens zo zeer bij stil staat. En dat is ook niet zo heel vreemd want het gaat niet om wereld bedragen. Maar toch kan het alles bij elkaar flink oplopen. Je bent namelijk ook best wel wat kosten kwijt aan het water geven van je tuin.

 

Ook hierbij geldt natuurlijk weer dat hoe groter de tuin hoe hoger de kosten. Maar over het algemeen gaat het natuurlijk niet om enorme bedragen. Maar wel is je water rekening door je verbruik altijd wat hoger als je een tuin hebt. Zeker als je een warme zomer achter de rug hebt gehad kun je dit op je rekening terug zien. Je hebt dan beduidend meer water gebruikt. En dat is natuurlijk ook niet zo verwonderlijk. Je hebt waarschijnlijk je planten water gegeven en goed onderhouden. Maar je hebt ook gezorgd voor het vullen van een zwembadje misschien. Zeker dit laatste kan flink in de papieren lopen en de kosten aardig doen oplopen. Iets wat je natuurlijk liever wil voorkomen!

 

Vandaar dat ze ook altijd aanraden om verstandig en zuinig met water om te gaan. Dit is overigens sowieso een goed idee aangezien water ook nog eens de eigenschap heeft om op te raken in de zomer. Ons land heeft nu eenmaal maar een bepaalde hoeveelheid water tot de beschikking en als heel veel mensen tegelijkertijd grotere hoeveelheden water gaan gebruiken dan leidt dit natuurlijk tot problemen. Vandaar dat we meer dan eens zien dat dit zorgt voor een tekort aan water en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 

Vaak mag je dan enkel nog maar op een bepaalde tijd water gebruiken of mag je jouw tuin niet meer sproeien of je auto niet meer wassen. Dat wil je natuurlijk liever voorkomen. Daardoor is het slim om allemaal ons steentje bij te dragen en dus niet teveel water te gebruiken, zeker als het niet nodig is.

 

Ook energie betaal je

 

En naast water heb je natuurlijk vaak ook elektriciteit in je tuin nodig en ook hier betaal je natuurlijk voor. Dit zien we bijvoorbeeld vaak omdat je de tuin verlichting wil laten branden of omdat je ervoor wil zorgen dat bijvoorbeeld een zwembad of een jacuzzi verwarmd wordt. Deze laatste twee zijn overigens wel grote kostenposten. Zo groot zelfs dat het mensen vaak ook weerhoudt om een jacuzzi of zwembad in de tuin te plaatsen.

 

Elektriciteit betaal je nu eenmaal en het gaat ook nog eens steeds duurder worden. Je kunt je dus wel voorstellen dat je dus voor elektriciteit om je zwembad of jacuzzi te laten verwarmen de hoofdprijs betaald. Vandaar dat veel mensen deze keuze om die reden dan ook goed overwegen. Sowieso kost de aanleg ervan ook al aardig wat maar daarmee ben je er helaas nog niet.

 

Gelukkig is het natuurlijk wel heel handig om hier rekening mee te houden en om hier ook vooraf een inschatting van te maken en dat kun je op deze manieren dan ook zeker weten heel erg goed doen!

 

Uiteraard heb je altijd wel iets van energie in je tuin nodig. Zeker omdat je eigenlijk bijna niet zonder verlichting in je tuin kan. Maar deze kosten vallen natuurlijk nog relatief mee en calculeren mensen vaak ook van te voren in en dat scheelt natuurlijk enorm!

 

Betaal jij eventuele huur of pacht

 

Veel mensen die een woning hebben gekocht hebben hierbij meteen ook de grond in eigendom en dit was dan dus ook vaak bij de koopprijs van de woning inbegrepen. Enorm fijn natuurlijk want zo ben je in een keer klaar en wist je ook precies waar je aan toe was.

 

Maar wist je dat je soms ook huur of pacht voor een tuin kunt betalen? Dan wordt het natuurlijk een heel ander verhaal als deze kosten erbij komen kijken. Pacht kosten voor de tuin betaal je vaak op jaarbasis maar kunnen dus wel flink oplopen. Het kan dan best wel om serieuze bedragen gaan. Vaak proberen mensen dan ook deze pachtkosten af te kopen zodat ze de tuin helemaal in eigendom hebben en dat is dan ook zeker weten een heel slim idee maar helaas niet altijd mogelijk.

 

Daarnaast zien we dus ook vaak dat mensen een tuin huren van de gemeente. Vaak gaat dit dan om een uitbreiding van hun bestaande tuin. Ze betalen hiervoor dan namelijk huur en hebben zo een grotere tuin tot hun beschikking. Dit kan natuurlijk heel fijn zijn maar we moeten eerlijk zijn dat er aan deze oplossing ook wel wat haken en ogen zitten. Ten eerste is het namelijk zo dat je de tuin waarschijnlijk gaat inrichten en hier kosten aan zijn verbonden maar dat de gemeente ook net zo makkelijk weer kan beslissen om de grond terug te nemen of de huur overeenkomst op te zeggen. Je begrijpt natuurlijk vast wel dat als jij moeite hebt gedaan om de tuin netjes in te richten dit wel een flinke domper kan zijn.

 

Om deze reden vinden veel mensen het dan ook te onzeker en beginnen ze er niet aan. Hoe fijn een grotere tuin soms ook zou zijn. Mocht je wel deze regeling hebben getroffen of een stuk grond pachten dan komen deze kosten natuurlijk bij de jaarlijkse kosten voor je tuin terecht en moet je hier zeker weten ook rekening mee houden!

 

De kosten voor je tuin

 

Zoals je dus wel kunt zien komen er zeker weten wel flink wat kosten kijken bij het onderhouden van een tuin op jaarbasis. Je hebt te maken met eenmalige kosten maar ook met kosten die met regelmaat terug komen en die al met al flink in de papieren kunnen gaan lopen.

 

De kosten voor je tuin zijn om deze reden dan ook zeker niet te vergeten en belangrijk om goed op een rijtje te zetten zodat je weet waar je aan toe bent en waar je voor betaald op deze manier houdt jij de kosten in de hand en kun je vooral heel erg veel van je tuin genieten!