{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 27 juli 2021

10 tips voor het uitkiezen van een nieuwe schutting

Ben je op dit moment bezig met het maken van een tuinontwerp? Is jouw huidige schutting omgewaaid? Of wil je jouw tuin van een make-over voorzien? Dit zijn slechts drie voorbeelden van situaties waarin je naar een nieuwe schutting op zoek kunt gaan. Met een nieuwe schutting geniet je – in en rondom jouw tuin – al snel van de nodige voordelen.
Maar, om welke voordelen gaat dit nou precies? En hoe kun je überhaupt de beste schutting voor in jouw tuin uitkiezen? Op deze vragen ga je in dit artikel een uitgebreid antwoord vinden. Een antwoord waar je direct mee uit de voeten kunt, zodat je binnen de kortste keren een perfecte schutting uit kunt kiezen.
Overigens hoef je niet perse voor een schutting te kiezen. Als je liever voor een natuurlijke tuinafscheiding kiest, is dat uiteraard ook mogelijk. Daarnaast is het ook goed om te weten dat je ook nog voor een tuinhuisje kunt kiezen. Een tuinhuisje is veelzijdig in te zetten en kan dus ook gebruikt worden als tuinafscheiding. Mocht je voor een tuinafscheiding kiezen, is het wel van belang dat je óók voor een schutting of een natuurlijke tuinafscheiding kiest. Met alleen een tuinhuisje ga je het in jouw tuin in ieder geval niet redden.
Kun je het in jouw tuin ook zonder een tuinafscheiding doen? Ja, het is mogelijk, maar het is niet voor de hand liggend. Loop bijvoorbeeld maar eens een rondje bij jou in de stad of in het dorp; je ziet nagenoeg geen huis zonder een tuinafscheiding. Dat komt puur doordat een tuinafscheiding de nodige – unieke -voordelen met zich mee brengt. Wij willen je dan ook graag adviseren om áltijd voor een tuinafscheiding te kiezen. Ongeacht naar welk soort tuinafscheiding jouw voorkeur uit gaat, brengt de tuinafscheiding veel voordelen zich mee.

Wat zijn de voordelen van een schutting?

Ben je op dit moment op zoek naar een nieuw soort tuinafscheiding? Dan is het sowieso interessant om eens naar de schuttingen te kijken. Waarom? Omdat een schutting een bijzonder lange levensduur heeft. Als je voor een stevige schutting kiest, kun je hier echt jarenlang van genieten. Met sommige schuttingen kun je tot wel 20, 30 á 40 jaar genieten van de privacy in jouw tuin.
Daarmee hebben we direct het volgende voordeel te pakken: met een schutting creëer je de gewenste privacy in jouw tuin. Dit doe je ook nog eens op een gemakkelijke manier. Je hoeft immers alleen maar een schutting in jouw tuin te plaatsen. Als je dat gedaan hebt, geniet je direct van de gewenste privacy.
Verder is het ook nog een voordeel dat een schutting een toffe uitstraling met zich mee brengt. Een schutting oogt fraai, zorgt voor een strakke uitstraling en kan ook voor een landelijke uitstraling zorgen. Dat laatste is te danken aan het feit dat je uit meerdere soorten schuttingen kunt kiezen. Zo kun je prima voor een houten schutting kiezen, maar je kunt ook voor een combinatie van hout en beton kiezen. Over deze verschillende soorten schuttingen lees je uiteraard het een en ander in dit artikel.
Ook is het een voordeel dat je een schutting zelf kunt plaatsen. Als je enigszins handig bent, heb je hier alleen het juiste gereedschap voor nodig. Door zelf de schutting te plaatsen, geniet je van een flinke kostenbesparing. Je hoeft in dat geval immers geen dure vakman in te huren.
Overigens is het ook zo dat je een schutting niet al te vaak hoeft te onderhouden. Indien je voor een schutting van hout kiest, hoef je het hout alleen maar af en toe op te schuren. Op dat moment kun je er ook voor kiezen om de schutting een andere kleur mee te geven. Juist dankzij deze bewerkingsmogelijkheden maak je de schutting altijd naar wens. Ook als je de huidige kleur na een paar maanden zat bent.
Op dit punt weet een schutting zich echt te onderscheiden ten opzichte van bijvoorbeeld de natuurlijke tuinafscheiding. Bij een natuurlijke tuinafscheiding ben je eigenlijk voortdurend bezig met onderhouden, snoeien, onderhouden en nog eens snoeien. Dit kost veel tijd; indien je voor een schutting kiest, hoef je nagenoeg geen tijd aan het onderhoud te besteden. Ideaal wat ons betreft.
Het mag duidelijk zijn: als je voor een schutting kiest, geniet je direct van de nodige voordelen. Deze voordelen uiten zich zowel op de lange- als op de korte termijn. Mede daarom kunnen wij de aanschaf van een schutting van harte aanraden.

Wat zijn de nadelen van een schutting?

Is het ook zo dat je bij een schutting nog met nadelen rekening moet houden? Nou, je moet wel even goed rekening houden met de kosten. Indien je echt een goede houten schutting aan wilt schaffen, moet je hier relatief diep voor in de buidel tasten. Dat is zeker het geval als je een vrij grote tuin hebt. Des te meer vierkante meter jouw tuin is, des te groter/langer de schutting moet worden. Dat zie je dan ook terug aan het uiteindelijke kostenplaatje.
Ook moet je rekening houden met eventuele last van keuzestress. Het aanbod van schuttingen is namelijk ongekend divers. Alleen als je de tips uit dit artikel op gaat volgen, kun je de juiste schutting uit gaan kiezen. De ervaring leert echter dat dit niet altijd even makkelijk is. Neem dus echt even goed de tijd voor het uitkiezen van een nieuwe schutting.
Tot slot is het te hopen dat je niet met een ongekend harde wind te maken krijgt. Mocht het buiten echt heel hard waaien, kunnen slecht geplaatste schuttingen omvallen. Voldoende reden dus om de schutting goed te laten plaatsen. Wil je overigens het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je er ook voor kiezen om een hout-beton schutting uit te kiezen. Het beton zorgt voor de stevigheid van de schutting; dit merk je overigens ook aan de levensduur van de schutting.
Wegen deze nadelen zwaarder dan de voordelen? Nee, dat is in onze ogen niet het geval. In onze ogen brengt een schutting juist louter voordelen met zich mee. Mede daarom kunnen wij de aanschaf van een schutting ook van harte aanraden. Om je daar een handje bij te helpen, hebben wij tien goede tips voor je geselecteerd. Neem deze tips op je gemakje door, volg de tips op en kies daarmee snel de beste schutting uit.

Tip 1: meet de afmetingen van jouw tuin goed op

Wil je graag een schutting uit gaan kiezen? Dan is het allereerst van belang dat je weet hoe groot de schutting moet gaan worden. Dit kun je simpelweg opmeten door de lengte en breedte van jouw tuin op te meten. Aan de hand van deze afmetingen kun je bepalen hoe lang de schutting precies moet gaan worden.
Het advies is om bij een schutting altijd voor rechte lijnen te kiezen. Plaats de schutting dus recht aan de zijkant van de tuin, maar ook recht aan de achterkant van de tuin. Mocht jouw tuin schuin lopen, kun je hier altijd wel iets slims op verzinnen. Bovendien kun je de afmetingen van een schuin lopende tuin ook prima opmeten. Aan de hand van jouw meting kun je bepalen hoe lang de schutting moet gaan worden.
Wat je in eerste instantie aan deze informatie hebt? Nou, je kunt gerichter gaan zoeken. Als je schuttingen met elkaar gaat vergelijken, kun je invullen wat de lengte van de schutting moet worden. Aan de hand daarvan kan direct de juiste prijs voor de schutting berekend worden. Dit gebeurt dus aan de hand van de afmetingen die je zelf opgemeten hebt!

Tip 2: denk goed na over de samenstelling van de schutting

Als je de eerste tip op gaat volgen, weet je precies hoe lang de schutting moet gaan worden. De volgende stap is na te denken over de samenstelling van de schutting. Wil je bijvoorbeeld een schutting met brede delen hebben? Of heb je liever een schutting met smalle delen? Als je de afmetingen voor jezelf opgemeten hebt, kun je ook op dit gebied al sneller de juiste keuze gaan maken.
Hierbij moet je overigens ook goed naar jouw tuin zelf kijken. Waar moet bijvoorbeeld de poort komen te zitten? Als je dat weet, kun je daar tijdens het maken van het ontwerp al rekening mee houden. Aan de hand daarvan kun je dus de complete samenstelling van de schutting uit gaan werken.
Houd hierbij overigens ook rekening met de uitstraling van de schutting. Als je voor brede delen kiest, krijgt een schutting al snel een vrij strakke vorm. Als je het allemaal iets speelser en vrolijker wilt houden, kun je wellicht beter voor smallere delen kiezen. Dit zijn echter punten waar je zelf goed over na moet denken.

Tip 3: vergelijk de soorten schuttingen goed met elkaar

Heb je interesse om een schutting aan te schaffen? Dan is het zak om de verschillende soorten schuttingen met elkaar te vergelijken. Het is voor de hand liggend om voor een houten schutting te kiezen; dit is immers de populairste variant van de afgelopen jaren. Toch is het een feit dat meer en meer mensen voor een ander soort schutting kiezen.
Zo kiezen relatief veel mensen voor een beton-hout schutting. Dit is een schutting waarbij de materialen hout en beton op een ideale manier met elkaar gecombineerd worden. De grotere delen zijn vaak van hout vervaardigd, terwijl bijvoorbeeld het onderstel van beton vervaardigd is. Ook is het goed mogelijk dat de ‘palen’ tussen de schuttingdelen van beton vervaardigd zijn. Op deze manier kan een strakke en robuuste vormgeving gecreëerd worden.
Heb jij liever een natuurlijke uitstraling in jouw tuin? Dan kun je ook kiezen voor een schutting van natuurlijk materiaal. Van speciale materiaalsoorten kan een soort van vlecht gemaakt worden, waarmee de schutting bespannen kan worden. Op deze manier geniet je niet direct van de meeste privacy, maar je geniet wel van een hele toffe uitstraling.
Tot slot kun je ook nog voor composiet of kunststof kiezen. Deze materialen zijn robuust, brengen een gave uitstraling met zich mee en zijn ook nog eens onderhoudsarm. Dat is absoluut een voordeel ten opzichte van de schuttingen van hout. Het klopt dat hout het meest populaire materiaal is, maar je moet bij een houten schutting wel altijd met enig onderhoud rekening houden. Daarnaast moet je ook rekening houden met kleurverschillen door de jaren heen. Mocht je voor een houten schutting kiezen, kan het geen kwaad om af en toe een nieuw likje verf over de schutting heen te halen.
Wat voor jou het juiste materiaal is? Dat is volledig aan jezelf om te bepalen. Let hierbij in ieder geval op de uitstraling, op het benodigde onderhoud en op het prijskaartje. Aan de hand van deze drie facetten kun je voor jezelf de juiste schutting uit gaan kiezen.

Tip 4: denk goed na over de gehele inrichting van jouw tuin

Vind je het lastig om een keuze te maken tussen de hierboven genoemde materiaalsoorten? Of vind je het lastig om te bepalen wat je de mooiste uitstraling van een schutting vindt? Dan raden wij je aan om eens naar het grotere plaatje te kijken. Kijk ook eens naar de rest van jouw tuin, zodat je in jouw tuin een fraai geheel kunt gaan creëren. Een fraai geheel waarbij je van een prachtige uitstraling weet te genieten.
Met andere woorden: denk ook goed na over de bestrating, de begroeiing en de meubelen in jouw tuin. Wil je bijvoorbeeld tuinmeubelen van hout aanschaffen? Dan is het interessant om ook voor een schutting van hou te kiezen. In dat geval weet je immers een fraai geheel te creëren. Je kunt echter ook voor een gaaf contrast kiezen; dat bereik je door voor bijvoorbeeld aluminium tuinmeubelen te kiezen.
Al met al is een schutting een onderdeel van een tuin. Hoe mooi zou het dan zijn als je dit onderdeel op een perfecte wijze in jouw tuin kunt integreren? Dat is mogelijk indien je naar het totaalplaatje blijft kijken. Daarbij raden wij je ook aan om altijd te kiezen voor duurzame materialen. Dit geldt niet alleen voor de schutting zelf, maar ook voor de bestrating en de meubelen in jouw tuin. Het klopt dat je daar soms iets meer geld voor moet betalen, maar je krijgt wel veel waar voor je geld. En een lange levensduur.

Tip 5: durf te investeren

Bij het uitkiezen van een schutting kun je uit veel varianten kiezen. Je kunt voor een houten schutting kiezen, voor een beton-houten schutting, voor een natuurlijke schutting en voor een composiet/kunststof schutting. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren. Ook het maximum budget speelt hier een belangrijke rol bij.
Hoeveel geld wil én kun je nou uitgeven aan een nieuwe schutting? Ook dat is een belangrijk punt waar je voor jezelf goed over na moet denken. Feit is dat de prijskaartjes van de schuttingen flink uiteenlopen. Voor sommige schuttingen ben je met een paar honderd euro al klaar, terwijl je voor andere schuttingen duizenden euro’s moet betalen. Uiteraard spelen ook de afmetingen van jouw tuin hier een cruciale rol bij. Des te groter jouw tuin is, des te groter de investering gaat worden.
Op dit gebied kunnen wij je nog één ding aanraden: durf te investeren. Juist als je voor een echt goede schutting kiest, geniet je van een lange levensduur. Je geniet hierdoor niet alleen de komende 5 jaar van een fraaie schutting, maar bijvoorbeeld de komende 20 jaar. Het feit dat je daar in eerste instantie een flinke investering voor moest doen, is opeens een stuk minder ‘erg’. Je kunt deze investering immers over nog meer jaren uitspreiden.

Tip 6: denk goed na over de plaatsing van de schutting

Ben je op dit moment op zoek naar een fraaie schutting? Als je de hier bovenstaande tips opvolgt, kun je relatief snel de perfecte schutting vinden. Daarbij is het ook belangrijk om goed na te denken over de plaatsing van de schutting. Je hebt hier in principe twee mogelijkheden voor: zelf doen of laten doen door een vakman.
Het laten zetten van een schutting brengt belangrijke voordelen met zich mee. Zo hoef je er zelf geen tijd aan te besteden én ben je verzekerd van een perfect resultaat. Aan de andere kant brengt dit wel een forse investering met zich mee. Je moet niet alleen voor de schutting betalen, maar ook voor de diensten van de vakman. Bovendien ben je afhankelijk van de agenda van de vakman; het is maar de vraag of hij/zij tijd heeft om binnenkort een schutting bij jou te plaatsen.
Wil je liever de schutting zelf gaan plaatsen? Dat is ook een goed idee. Zeker als je hier enige kennis van hebt, is het interessant om zelf een schutting te plaatsen. Wel moet je hierbij met een flinke tijdsinvestering rekening houden; als je echt secuur en stevig een schutting wilt plaatsen, ben je hier al snel de nodige tijd aan kwijt. Daarbij is het ook belangrijk dat je over het juiste gereedschap beschikt. Mocht je nog niet over dit gereedschap beschikken, doe je er verstandig aan om dit gereedschap te kopen. Dát brengt uiteraard een investering met zich mee, maar door zelf de schutting te plaatsen bespaar je al een hoop geld.
Wat voor jou de beste keuze is? Jij bent de enige die antwoord op die vraag kan geven. Denk in ieder geval goed over beide mogelijkheden na; beide mogelijkheden brengen immers de nodige voor- en nadelen met zich mee.

Tip 7: overleg eens met je buren

Woon je in bijvoorbeeld een rijtjeswoning? Dan is de plaatsing van een schutting absoluut aan te raden. Door de schutting in jouw tuin te zetten, weet je immers jouw tuin af te schermen ten opzichte van jouw buren. Jouw buren genieten daarbij van exact hetzelfde voordeel.
Wil je graag van dat voordeel gaan genieten? Dan is het uiteraard wel van belang dat jij en jouw buren tevreden zijn met de gekozen schutting. Mede daarom raden wij je aan om in overleg te treden met jouw buren. Wat voor schutting vinden zij mooi? Hoeveel geld willen zij hier aan uitgeven? En aan welke eigenschappen moet de schutting volgens hen voldoen? Dat zijn stuk voor stuk vragen waar je samen met jouw buren naar kunt kijken.
Door in overleg te treden, kunnen jullie de juiste keuze gaan maken. Een keuze waar zowel jij als jouw buren erg content mee zijn. Dit kan mogelijk leiden tot enige discussie, maar het is uiteindelijk zaak om eventueel water bij de wijn te doen. Jullie zijn beide immers gebaat bij een schutting en bij de vele voordelen van een schutting.

Tip 8: ga altijd voor kwaliteit

Heb je interesse om een schutting aan te schaffen? Zoals je eerder in dit artikel al hebt kunnen lezen, is het advies om te durven investeren in een goede schutting. Daarnaast adviseren wij je ook om altijd voor kwaliteit te gaan. Waarom? Omdat je jarenlang profiteert van de voordelen van een kwalitatief hoogwaardige schutting.
Hoe je in de wereld van schuttingen voor kwaliteit kunt gaan? Dat doe je eigenlijk door altijd voor een schutting van een gerenommeerd merk te kiezen. Deze tip gaat overigens ook op als je op zoek bent naar nieuwe tuinmeubelen of accessoires voor in de tuin. Dit is dan ook dé reden waarom wij louter met de beste merken samenwerken. Juist door die samenwerkingen zijn wij in staat om jouw van het best mogelijke aanbod van meubelen en accessoires te voorzien.
Met andere woorden: ga voor kwaliteit. Ongeacht of je nou een schutting of een nieuwe tuintafel aan het uitzoeken bent. Juist door voor de kwaliteit te gaan, geniet je van de vele voordelen van een schutting. Ongeacht voor welk soort schutting je overigens kiest, zolang je maar voor kwaliteit gaat!

Tip 9: ga niet over één nacht ijs

In jouw tuin gaat jouw nieuwe schutting een belangrijke rol spelen. Niet alleen op het gebied van bijvoorbeeld de privacy, maar ook qua uitstraling. Als je voor een schutting kiest die je echt prachtig vindt, geniet je de komende jaren van de fraaie uitstraling.
Om dát voor elkaar te krijgen, is het advies om een uitgebreide zoektocht in gang te zetten. Met andere woorden: wij raden je aan om niet over één nacht ijs te gaan. Nee, in plaats daarvan kun je veel beter echt veel schuttingen met elkaar vergelijken. Als je bijvoorbeeld naar 100 schuttingen kijkt, is de kans groot dat je binnen deze 100 schuttingen de perfecte variant aantreft. Mocht je uit slechts 10 schuttingen kiezen, is die kans een stuk kleiner. Ga daarom nooit over één nacht ijs en maak echt een goede vergelijking.

Tip 10: kijk ook eens naar een tuinhuisje

Staat er al een prachtige schutting in jouw tuin? Of ben je op dit moment bezig met het uitkiezen van een nieuwe schutting? In beide gevallen kun je ook eens naar de plaatsing van een tuinhuisje kijken. Met een tuinhuisje weet je namelijk een nóg fraaiere uitstraling in jouw tuin te creëren. Bovendien weet je met een tuinhuisje van ongekende veelzijdigheid te genieten.
Hoe dat precies zit? Nou, je kunt een tuinhuisje voor meerdere doeleinden inzetten. ZO kun je in het tuinhuisje een gezellig zitje creëren, maar je kunt het tuinhuisje ook als opbergruimte gebruiken. Daarnaast kan een tuinhuisje in jouw tuin ook voor de gewenste privacy zorgen. Ook daarom is het een ideale aanvulling op de schutting in jouw tuin.
Tot slot is het nog een groot voordeel dat een tuinhuisje een prachtige uitstraling heeft. Een combinatie van een schutting en een tuinhuisje is in onze ogen dan ook altijd een goed idee. Veel succes in ieder geval met het uitkiezen van een nieuwe schutting!