Alles over tuinartikelen
Stel, je hebt een nieuw huis gekocht en je gaat binnenkort verhuizen. Je woonde in een appartement en krijgt nu een woning met een eigen tuin. Dat is een verandering om naar uit te kijken! Maar hoe pak je de inrichting van je eigen tuin aan? Wat voor tuinmeubelen dien je aan te schaffen? Welke tuingereedschappen zijn essentieel om je tuin op orde te brengen? Wat voor planten kun je het beste kiezen?
In dit artikel lees je in een notendop alles over tuinartikelen. Waar kun je het beste mee beginnen als je een nieuwe tuin krijgt en niet weet hoe je deze moet gaan indelen. Lees hieronder een kort overzicht van de meest populaire tuinartikelen en waar je aan dient te denken wanneer je voor het eerst een nieuwe tuin gaat inrichten of je bestaande tuin een make-over wilt geven.
Windrichting van je tuin
Een eigen tuin kan een uitdaging zijn als je niet over groene vingers beschikt, maar groene vingers kun je kweken! Met een eigen tuin kun je immers zelf bepalen hoe je deze indeelt en experimenteren en gaandeweg leren. Een tuin is nooit echt af en is altijd een werk in uitvoering. Je dient deze immers altijd te onderhouden en bij te werken, dus er is altijd ruimte voor aanpassing en verbetering.
Wanneer je een nieuwe tuin bij je woning krijgt, dan is in de eerste plaats belangrijk om te weten in welke richting jouw tuin ligt. Aan de hand van de zon of met een kompas bepaal je eenvoudig of je tuin richting het noorden, oosten, zuiden of westen ligt. De richting van je tuin bepaalt immers waar de zon zal staan en of er wel of geen schaduw in je tuin valt gedurende de dag. Zo zul je met een tuin op het noorden weinig zon hebben, een tuin richting het oosten of westen biedt je respectievelijk zonlicht in de ochtend of middag en als je het geluk hebt van een tuin op het zuiden, dan zal je vrijwel de hele dag zonlicht in je tuin hebben.
Tuinindeling
Aan de hand van de richting van je tuin kun je bepalen waar je terras of terrassen moeten komen. Heb je bijvoorbeeld een lange, diepe tuin op het noorden, dan kan een terras achterin de tuin gunstiger zijn, omdat je juist daar nog wel zon hebt. Je kunt uiteraard ook een extra kleiner terras achterin de tuin maken, zodat je op verschillende momenten kunt kiezen waar je gaat zitten.
Bij de indeling van een tuin is aanbevolen om het ontwerp eenvoudig te houden en de tuin niet te vol te planten. Zorg ervoor dat planten die je uitkiest voldoende ruimte hebben om te groeien en voor beschutting te zorgen. Daarnaast kan met name bij nieuwbouwwoningen de grond erg compact en verdicht zijn, dus het is van belang om de grond goed los te woelen, zodat je planten voldoende wortels kunnen aanmaken om goed te gedijen.
Je kunt je tuin indelen in zones, te beginnen met het terras, of, als je tuin groot genoeg is, er nog een tweede kleiner terras bij maken. Het terras bevindt zich meestal direct tegen de woning aan, maar dit is geen vaststaand gegeven. Je kun er ook voor kiezen het terras juist midden in de tuin te plaatsen met planten er omheen, zodat je een mooie, beschutte plek creëert waar je aangenaam kunt zitten.
De afscheiding met aangrenzende tuinen kan door middel van onder andere hagen en schuttingen. Een haag gaat wel ten koste van het oppervlak van je tuin, dus bij een kleinere tuin is het beter om voor een schutting te kiezen met bijvoorbeeld klimplanten ertegen. Zo kun je toch nog een groene afscheiding creëren.
Tuingereedschap
Als je zelf in je nieuwe tuin aan de slag gaat zul je bepaalde tuingereedschap nodig hebben. Er zijn vele soorten verkrijgbaar en niet alles is uiteraard nodig. Hieronder een korte opsomming van de meest essentiële hulpmiddelen bij het tuinieren:
• De spade – Om grond in je tuin te kunnen omspitten is een goede schop of spade essentieel. Je kunt ze in ronde of rechthoekige vorm krijgen.
• De snoeischaar – Takken van een struik of boompje bijknippen doe je niet met een hobbyschaar, maar daarvoor heb je een goede snoeischaar nodig.
• De tuinhark – Deze hark is bedoeld om de aarde in de tuin te egaliseren en los te maken. Dit is een hard met harde tanden. Voor het aanharken van los blad op je gazon dien je een gazonhark te hebben. Deze heeft langere meer buigzame tanden. Tegenwoordig zijn er ook multiharken verkrijgbaar waarmee je zowel kunt harken als scheppen.
• Het handschepje – Voor het kleine schepwerk, waarvoor de spade te groot is gebruik je een handschepje, bijvoorbeeld voor het planten en verplaatsen van planten.
• De tuinslang met houder – Uiteraard is water essentieel voor je tuin, dus een goede tuinslang die alle hoeken van je tuin kan bereiken is onmisbaar. Daarnaast is een goede houder van belang om de slang na gebruik netjes op te bergen en deze in goede staat te houden.
• De schoffel – De schoffel is een standaard gereedschap dat niet mag ontbreken. Hiermee kun je eenvoudig onkruid verwijderen en voorkomen door de grond los te maken.
Tuinmeubilair
De keuze van je tuinmeubilair bepaalt in belangrijke mate de uitstraling van je tuin. Kies je bijvoorbeeld voor een houten tuinset of tuinbank, dan zul je in je tuin waarschijnlijk ook veel hout terug laten komen, bijvoorbeeld met houten schuttingen of een houten vlonder of terras. Daarentegen zal je bij een wicker loungeset misschien een wat strakkere en modernere indeling willen met meer groen.
Kies daarom voor een praktische set die goed bij zowel de afmetingen als het soort tuin past. Als je bijvoorbeeld een hele weelderige natuurlijke tuin hebt, dan zal een tuinset van natuurlijke uitziende materialen (hout, rotan, wicker) daar vaak beter bij passen dan een metalen tuinset. Behalve het tuinmeubilair kun je uiteraard ook met accessoires je tuin nog verder aankleden.
Daarnaast zul je ook rekening dienen te houden met het onderhoud en gebruiksgemak van tuinmeubilair. Als je het ’s winters buiten wilt laten staan, kun je het beste voor een wicker tuinset kiezen die weerbestendig is. Deze vereist weinig onderhoud en hoef je alleen schoon te houden. Een houten tuinset dien je meestal winter klaar te maken, dat wil zeggen dat je deze in de beits of olie dient te zetten, zodat het hout de winter goed doorstaat. Bij de meeste houtsoorten dien je de beits of olie tenminste twee keer per jaar aan te brengen.
Als je tuinmeubilair in de winter binnen wilt opbergen is het handig als dit niet teveel ruimte in beslag neemt. Kies dan bijvoorbeeld voor inklapbare stoelen of stapelbare stoelen, zodat je ze makkelijk op zolder of in een berging kwijt kunt. Bij een grote loungeset zal dit vaak niet mogelijk zijn, maar kun je afhankelijk van het materiaal de set in de winter afdekken met een speciale beschermhoes, zodat deze schoon en droog blijft.
Gazon of bestrating
Belangrijk bij de inrichting van je tuin is de keuze tussen het aanleggen van een gazon of het gebruik van bestrating of grind in je tuin. Vaak zal een van deze twee het grootste deel van je tuin in beslag nemen, alhoewel je uiteraard ook heel goed een combinatie van gras en bestrating kunt maken.
Een populair alternatief is bijvoorbeeld om in plaats van een groot grasveld in het midden juist aan de zijkant van de tuin aan een kant een strook gras en aan de andere kant een looppad van grind of steen te maken. Daartussenin kunnen dan diverse zones met planten worden gemaakt, zodat je er omheen kunt lopen.
Bij de keuze voor bestrating dien je bij voorkeur te kiezen voor tegels of stenen in een zelfde vorm als je terras, dus ronde of ovalen stenen wanneer je een rond terras aanlegt. Evenzo kun je voor je huis ook het looppad of de oprit samen laten vallen met je voortuin, zodat er een geheel ontstaat, bijvoorbeeld door de tegels of grind van de oprit als banen in het gras te leggen.
Het kiezen van beplanting
Wanneer je een tuin gaat inrichten waarin je eveneens veel groen wilt verwerken, dan zijn er vele opties, dus het is goed eerst een aantal vragen te beantwoorden om de keuze in te kunnen dammen. In de eerste plaats dien je te weten wat voor soort grond je in je tuin hebt liggen. Is de ondergrond bijvoorbeeld zand of juist kleigrond en hoe hoog is het waterpeil normaal gesproken? Je kunt een bodemmonster laten nemen en testen met wat voor grond je precies te maken hebt, maar vaak weten ze bij een tuincentrum in de buurt wel wat voor grondsoorten het zijn.
Als je weet wat voor soort grond je hebt zul je ook een globaal idee hebben wat voor planten daarbij het beste passen. Zo zijn bepaalde soorten planten en bomen beter geschikt voor kleigrond, zoals bijvoorbeeld de Monnikskap, de Schoenlappersplant, Hazelaar of Sering. Daarentegen doen planten als de Oesterplant, Fijnstraal of Ezelsoor het juist goed op zandgrond, evenals als boomsoorten Eik en Beuk.
Bij een tuin op zandgrond kan het zijn dat je de bovenlaag dient aan te vullen met meer kunstmest om de planten beter te laten groeien. In zandgrond zullen veel van de voedingsstoffen namelijk makkelijker wegspoelen bij een regenbui, dus je dient planten met diepe wortels te hebben of een steviger bovenlaag vermengt met klei, zodat voedingsstoffen beter in de bodem worden vastgehouden. Ook zul je een tuin op zandgrond vaker dienen te sproeien dan een op kleigrond, aangezien kleigrond het water beter vasthoudt.
Behalve de ondergrond dien je de beplanting van je tuin ook aan te passen aan de hoeveelheid zon die er op valt. Kies voor planten die veel zonlicht nodig hebben als je een zonnige tuin hebt, zoals de cactus, ridderspoor of margrieten. Voor een schaduwrijke tuin kies je bijvoorbeeld voor varens of hortensia’s.
Parasols
Een ander essentieel tuinartikel is een goede parasol. Met name als je een zonnige tuin heb op het zuiden of zuidwesten is een goed zonnescherm onmisbaar. Het voordeel van een parasol is dat je deze kunt verplaatsen in je tuin, naar waar je de schaduw dan ook nodig hebt. Er zijn verschillende soorten parasols. De standaard rechte parasol staat op een voet of in een uitsparing in het midden van je tuintafel. Er zijn ook zweefparasols die aan een mast hangen die je naast je tafel kunt zetten. Zo staat de mast niet in de weg rondom de tafel en kun je ongestoord rondom de tafel zitten, maar heb je wel overal de gewenste schaduw. Veel parasols zijn eveneens kantelbaar, zodat je deze richting de zon kunt draaien voor een betere afscherming.
Accessoires
Om je tuin verder in te vullen kun je ook gebruik maken van accessoires zoals tuinverlichting, waarmee je op de langere zomeravonden wat langer kunt blijven zitten. Erg populair is de parasolverlichting, die je aan je parasol kunt bevestigen, zodat je optimaal kunt profiteren van het licht boven de tuintafel. Als je echter liever de parasol inklapt, dan zijn er natuurlijk ook verschillende soorten tafellampen, waarvan vele op zonne-energie werken. Met tuinlantaarns of lichtgevende bloempotten kun je diverse plekken in je tuin accentueren met een lamp en er zijn ook lichtsnoeren die je boven je terras of tuin kunt ophangen en die voor een gezellige sfeer kunnen zorgen.
Daarnaast kan een terrasverwarmer een praktische accessoire zijn voor je terras. Met name op de lente-avonden en nazomeravonden kan de temperatuur nog wel eens flink dalen in de avonduren, waardoor het net wat te fris wordt. Maar met een terrasverwarmer zorg je er snel voor dat de temperatuur op jouw terras aangenaam blijft en je alsnog gebruik kunt maken van een mooie avond in eigen tuin.
Tot slot worden stoelkussens vaak meegeleverd bij aanschaf van een tuinset of loungeset, maar kun je daarnaast met extra sierkussens een tuinset of loungeset nog verder aankleden. Met name op een loungebank geven de extra kussens bovendien meer zitcomfort en ziet deze er vaak nog aantrekkelijker en uitnodigender uit om op plaats te nemen.