Alles over de teakhouten tuintafel
Al decennialang wordt hout gebruikt voor de productie van tuinmeubilair. Hout wordt als natuurlijk materiaal vaak als zeer traditioneel en degelijk gezien voor tuinmeubels. Hout heeft als materiaal iets tijdloos en levendigs, aangezien het afkomstig is uit de natuur. Hout is een zeer duurzaam en robuust materaal, waarin de tijd zichtbaar is door de nerven, noesten of soms zelfs jaarringen.
Hout blijft wel een natuurproduct dat kan gaan ‘werken’, en vereist het nodige onderhoud, afhankelijk van het soort hout waarvoor je kiest voor jouw houten tuintafel. Als je de keuze voor hout al hebt gemaakt, dan zijn er diverse houtsoorten verkrijgbaar met ieder hun eigen karakter en eigenschappen. Doorgaans heb je de keuze tussen hardhout en zachthout, waarbinnen er diverse soorten hout worden toegepast. Een tuintafel teak is gemaakt van hardhout.
Hard- of zachthout
Hardhout wordt doorgaans geassocieerd met de tropen. Van oorsprong is een deel van het hardhout in de wereld ook afkomstig uit de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië, uit landen als Indonesië, Thailand, Birma en India. Hardhout is niet per definitie hard en zachthout ook niet zacht, alhoewel de meeste hardhoutsoorten harder zijn dan de meeste soorten zachthout. Er zijn echter uitzonderingen. Hardhout komt voornamelijk van loofbomen, terwijl zachthout afkomstig is van naaldbomen als de spar en denneboom.
Behalve hardhout worden er ook zachthoutsoorten gebruikt voor het produceren van houten tuinsets. Het verschil tussen hardhout en zachthout heeft niets te maken met de structuur of hardheid van het hout, maar met de manier waarop de bomen zich voortplanten via de zaden. Over het algemeen is hardhout afkomstig van loofbomen en zachthout van naaldbomen. Twee veel voorkomende soorten zachthout zijn grenen en vuren. Een van de meest gebruikte hardhoutsoorten is teakhout. Teak is een duurzame, zeer degelijke houtsoort, die van oorsprong afkomstig is uit Zuidoost-Azië. Door het veelvuldig gebruik van teakhout in de afgelopen eeuw is deze houtsoort uitgeput en schaars geworden. Een boom waaruit het teak wordt gewonnen doet er normaalgesproken zeventig tot negentig jaar over voordat deze kan worden gekapt voor de houtwinning. Het is dan ook van belang dat het hout dat wordt gebruikt duurzaam is geproduceerd.
FSC-keurmerk
Hardhout wordt al decennialang veelvuldig gebruikt bij het produceren van houten meubilair, inclusief tuinmeubels. Het grootste gedeelte van de bossen wereldwijd bestaat uit hardhoutsoorten, maar aangezien zachthout sneller groeit dan hardhout wordt het in de praktijk meer toegepast.
Bij de aanschaf van hardhouten tuinmeubilair dien je op de duurzaamheid van het gebruikte hout te letten. Aangezien een deel ervan afkomstig is uit de tropische regenwouden in de wereld is het van belang dat gekapte bomen daar ook weer worden teruggeplant. Veelgebruikte hardhoutsoorten zijn teak, eiken, beuken en acacia. Voor alle hardhoutsoorten geldt daarom dat je bij de aanschaf dient te letten op de aanwezigheid van het FSC-keurmerk. Dit garandeert de duurzaamheid van het gewonnen hout. Er bestaan drie verschillende varianten van dit keurmerk op producten, maar alle drie geven ze aan dat (een deel van) het hout waaruit het meubilair is vervaardigd afkomstig is uit FSC-gecertificeerde bossen. Met FSC-gecertificeerde bossen worden bossen aangeduid die duurzaam beheerd worden, aangezien hierin het aantal gekapte bomen ook weer wordt teruggeplant.
Eigenschappen van teak
Een tuintafel teak heeft een zeer mooie uitstraling en het voordeel van deze houtsoort is dat deze niet splintert. Van nature verkleurt het na verloop grijs, wat erg mooi kan zijn. Je kunt deze verkleuring van je tuintafel teak ook versnellen met een speciale greywash die je op het hout kunt aanbrengen. Mocht je dat echter niet aantrekkelijk vinden, dan kan je het teakhout ook behandelen met speciale teakolie, waarmee de verkleuring wordt tegengegaan.
Teak is een zeer degelijke en duurzame houtsoort en kan lang meegaan. Het hout bevat van nature veel olie, waardoor het niet snel kan uitdrogen. Het wordt daarom ook veelvuldig gebruikt in de bouw en voor buitengebruik. Door het hoge oliegehalte hoef je een tuintafel teak ook niet te lakken, tenzij je dus de vergrijzing van de kleur wilt tegengaan.
Aangezien teakhout tegenwoordig schaars en daarmee erg kostbaar is geworden, zie je dit steeds vaker vervangen worden door andere houtsoorten, zoals eucalyptus of acacia. Teak wordt nog wel gebruikt voor elementen van tuintafels, zoals alleen voor het tafelblad bijvoorbeeld. De tuintafels die geheel van teakhout zijn gemaakt zullen vaak een stuk hoger geprijsd zijn dan die gemaakt uit andere hardhoutsoorten.
Onderhoud van teakhout
Teakhout heeft van nature een hoog oliegehalte, wat het hout beschermt tegen weersinvloeden. Je hoeft een tuintafel teak dan ook niet te behandelen of te lakken. Het hout is voldoende beschermd door zijn eigen olie, maar zal wel door inwerking van het weer naar verloop van tijd verkleuren naar zilvergrijs, wat heel mooi kan zijn. Voor het geval je dit niet aantrekkelijk vindt zul je de tuintafel teak met een speciale olie dienen te behandelen om deze verkleuring tegen te gaan. Hierdoor behoudt het hout langer zijn natuurlijke bruine kleur. Een tuintafel teak kan wel 20 tot 25 jaar meegaan mits je deze goed schoon en netjes houdt, dus ondanks de hoge aanschafprijs heb je met een tuintafel teak een zeer degelijke en duurzame tuintafel in je tuin.