{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Sanne, 16 maart 2021

De wereld van de Japanse tuin

U kent ze vast wel, de traditionele Japanse tuinen. Tuinen vol prachtige planten maar ook met vissen, schildpadden en boeddhistische beelden.
Tuinen waar u heerlijk tot rust kunt komen en waar u bij iedere stap die u zet weer iets nieuws kunt ontdekken.
In dit artikel nemen wij u mee in de wereld van de Japanse tuin. Wat verstaan we precies onder een Japanse tuin, hoe zijn de Japanse tuinen ontstaan en wat kenmerkt deze tuinen. In dit artikel leggen wij het u allemaal uit, en wie weet brengen wij u zelfs nog op een idee!

Wat is een Japanse tuin precies?



Een Japanse tuin is eigenlijk een soort mini landschap op zich. De bedoeling van de japanners was namelijk om tuinen te ontwerpen die lijken op natuurlijke landschappen. Alleen dan volledig geperfectioneerd, niets is aan het toeval overgelaten.

In de Japanse tuin vinden we daarom ook heuvels, bruggetjes, keien, rotsen, meertjes, eilandjes en zelfs bomen en watervallen. Dit alles om zo goed mogelijk de sfeer van een natuurlijk landschap na te bootsten.

Een belangrijk kenmerk van de Japanse tuin is dat u bij een wandeling steeds in een ander deel van de tuin terecht komt. Maar dat u deze delen vooraf niet kunt zien. Het is dus eigenlijk iedere keer weer een verrassing waar u nu weer terecht komt.

Daarnaast zijn Japanse tuinen nooit symmetrisch, dit is opvallend want Europese tuinen zijn dit juist vaak wel. Maar voor de japanners was dit een manier om zich te onderscheiden en ze voegden dan ook nergens in de tuinen symmetrie toe.

Wat kenmerkt een Japanse tuin?

<br.
Er zijn een aantal kenmerken voor de Japanse tuin. Elementen die we namelijk telkens zien terugkomen en die ook de basis vormen voor een originele Japanse tuin. We hebben het dan over water, licht en geluid.

Water speelt een belangrijke rol in de Japanse tuin. We vinden er vaak meertjes en watervallen terug of kleine kabbelende beekjes. Niet alleen het zicht op het water is belangrijk voor de japanners maar ook het geluid wat het met zich meebrengt. Druppelend water, stromend water, het zorgt allemaal voor een rustgevend gevoel!
Daarnaast wordt het water ook gebruikt om huisvesting te bieden aan koi-karpers en schildpadden, deze dieren vinden we namelijk vaak terug in de Japanse tuin.

Naast water speelt ook geluid een belangrijke rol. Zoals we eerder al aangaven zorgt het water voor geluid, maar ook de wind speelt hier een rol in. Zo hangen er vaak bamboe windorgels in de Japanse tuin die zorgen voor een rustgevend geluid.
Ook zorgen ze in de Japanse tuin voor een heel specifiek geluid, namelijk het suikinkutsu, dit geluid ontstaat doordat er onder de grond een klein waterreservoir wordt geplaatst waar water in druppelt, vervolgens plaatst men hier een aardewerken pot overheen en zal er een galmend geluid ontstaan. Dit geluid is vaak door heel de tuin te horen zonder dat het voor de bezoeker goed zichtbaar is waar het vandaan komt. Naast water en geluid speelt ook licht een grote rol in de Japanse tuin. Vaak zien we allerlei verschillende aardewerken fakkels langs de wandelpaden die op deze manier een warm en zacht licht op uw pad schijnen. Kenmerkend van deze fakkels is dat ze altijd verdekt staan opgesteld.

Ook de miniaturisering van de natuur speelt vaak een belangrijke rol in de Japanse tuin. Zoals bekend zijn de japanners dol op bonsaibomen en ook in de Japanse tuin komen deze kleine boompjes terug. Vaak keurig geknipt in verschillende vormen. Het doel van deze kleine boompjes is dat ze andere onderdelen van de tuin groter zullen doen lijken. Het is dus eigenlijk een vorm van optisch bedrog.

Daarnaast speelt het ontdekken ook een grote rol, hier gaven we eerder al van aan dat het een belangrijk onderdeel is van de Japanse tuin. De tuinen zijn vaak zo ingericht dat u vooraf nooit zicht heeft op de gehele tuin. Op deze wijze zal u bij een wandeling door de tuin iedere keer weer een nieuw stukje ontdekken en dat is dan ook precies de bedoeling. Een grote ontdekkingsreis waarbij u stukje bij beetje de tuin ontdekt met al zijn mooie elementen erin.

Onderhoud een vak apart



Een ander kenmerk van de Japanse tuinen is dat ze ontzettend veel onderhoud vragen. Vaak is dit aan de buitenkant niet heel zichtbaar maar wie goed kijkt ziet dat er ontzettend veel tijd moet worden besteed aan het netjes houden van de tuin.
Dit heeft met een aantal zaken te maken, ten eerste de beplanting. U kunt zich voorstellen dat bijvoorbeeld bonsaiboompjes enorm veel onderhoud vragen. Ze moeten altijd tiptop in vorm geknipt zijn en hier moet bijna dagelijks aandacht aan besteed worden.

Ook het netjes houden van de paden en overige beplanting is enorm belangrijk. Japanse tuinen zien er altijd enorm schoon uit, geen blaadje ligt verkeerd. Dit is kenmerkend voor deze tuinen en de Japanners zijn er trots op. Maar tegelijkertijd vraagt dit dus veel zorg en onderhoud.

Ook het beeld wat men met de Japanse tuinen wil afgeven, namelijk dat ze natuurlijk zijn ontstaan kost veel tijd en zorg om in stand te houden. Niks ligt er per ongeluk en alles heeft een plek en reden. Het kost tijd om dit bij te houden en te zorgen dat het allemaal zo blijft.

Ook is er vaak veel houtwerk te vinden in een Japanse tuin, denk aan bruggetjes, theehuizen en kleine prieeltjes. Ook hierin zijn de Japanners weer erg kieskeurig en verkeerd al het houtwerk in perfecte staat, nergens mist ook maar een stipje verf. Ook dit houden ze enorm nauwkeurig bij en ook hier gaat dus veel tijd inzitten.

Kortom een Japanse tuin is prachtig om te zien maar vraagt wel degelijk veel onderhoud!

Het theehuis als middelpunt



Vaak hebben de Japanse tuinen een middelpunt en in dit middelpunt is vaak een theehuis te vinden. De Japanse tuinen zijn vaak zo ingericht dat je via welke weg dan ook uiteindelijk bij het theehuis terecht zal komen.
Het theehuis is een plek waar men tot rust kan komen en van het uitzicht over verschillende delen van de tuin kan genieten. Daarnaast is het ook de plek waar men vaak kan deelnemen aan de theeceremonie. Bijna iedere Japanse tuin organiseert deze ceremonies met regelmaat.

Dit proces gaat volledig volgens traditie en is enorm bijzonder om een keer mee te maken! Daarnaast heeft het theehuis ook vaak twee tuinen eromheen, dit noemt men dan de zogenaamde theetuinen. Deze bestaan uit een binnenste en een buitenste tuin en het idee is dat men via de buitenste tuin binnenkomt en hier ook ontvangen zal worden. Daarna wordt men binnengelaten in de binnenste tuin en hier kan men de tijd nemen om zich voor te bereiden op de ceremonie. Daarna is het dan zover en mag men vanuit de binnenste tuin het theehuis betreden om aan de ceremonie deel te nemen.

Een heel bijzonder proces dus en echt kenmerkend voor de Japanse tuin.

Welke planten vindt men in de Japanse tuin



Er zijn een aantal soorten planten te vinden in de Japanse tuin die echt kenmerkend voor deze tuinen zijn.
Ten eerste de Japanse esdoorn oftewel de Acer palmatum. De Japanse esdoorn komt uit de zogenaamde zeepboomfamilie. De Japanse esdoorn kunt u vinden in de vorm van een struik of een kleine boom, ook zijn ze goed gevuld met bladeren en kleuren ze vaak rood of oranje.
Kenmerkend voor de Japanse esdoorn is dat ze enorm langzaam groeien. Het zijn daarom ook hele kostbare bomen zeker als ze groter zijn omdat ze hier vaak jaren over doen.

Daarnaast zien we ook vaak de Japanse iris terugkomen in de Japanse tuin. Dit is een vaste plant met een mooi groen blad en prachtige lichtpaarse en donkerpaarse bloemblaadjes. De Japanse Iris valt ook op door de witte uiteinden van de bladeren ze zijn met recht een echte eye catcher te noemen!

Ook vinden we verschillende soorten Bamboe terug in de Japanse tuinen. Deze struiken zien we in alle soorten en maten en ook in verschillende diktes. Deze struiken zijn dan ook echt kenmerkend voor de Japanse tuin en bepalen voor een groot deel het beeld.

Naast verschillende soorten Bamboe zijn er ook verschillende soorten mossen te vinden in de Japanse tuin. Ze groeien op de bodem of bedekken stenen en keien en bouwwerken. Ze hebben vaak allerlei verschillende tinten groen en vormen een mooi geheel met de overige inrichting van de Japanse tuin.

Een Japanse tuin in Europa



Ook in Europa zijn de Japanse tuinen enorm populair. Mensen bezoeken deze tuinen massaal om iets mee te krijgen van de Japanse cultuur maar ook om heerlijk tot rust te komen. Vooral de theeceremonies zijn in Europa enorm populair er zijn soms zelfs wachtlijsten voor te vinden om deel te nemen.

Ook in Nederland zijn een aantal grote en bekende Japanse tuinen. Zo vinden we er eentje in Den Haag en wat dacht u van Hortus Botanicus in Leiden. Ook het dierenpark in Amersfoort heeft een enorm mooie Japanse tuin net als de kasteeltuinen in Arcen, ook zij hebben een deel ingericht als Japanse tuin.

Naast Nederland hebben ook België en Duitsland een aantal zeer mooie openbare Japanse tuinen die zeker het bezoeken waard zijn.

Een stukje Japan in eigen tuin



Ook in uw eigen tuin kunt u de sfeer van een Japanse tuin aanbrengen. Dit doet u vooral door rekening te houden met de basiselementen van een Japanse tuin. Water, geluid en licht. Ook met de beplanting komt u al een heel eind in de goede richting. Zo doet de Japanse esdoorn het bijvoorbeeld ook prima in de Nederlandse bodem net als de Bamboe planten.

Ook kunt u zoals gezegd enorm veel doen met de elementen water, licht en geluid. Zo kunt u kleine watervalletjes realiseren of een vijver aanleggen als u er de ruimte voor heeft. Ook kunt u werken met het plaatsen van beelden of traditionele Japanse lantaarns. Voor het geluid kunt u denken aan het plaatsen van Bamboe windorgels of werken met het stromen of druppelen van water.

Het principe van een Japanse tuin bestaat uit veel verschillende delen die samen toch een geheel vormen. Ook thuis kunt u dit realiseren, zij het wellicht wel op iets kleinere schaal. Zo kunt u verschillende hoekjes in de tuin maken die allemaal een ander doel dienen, deze hoekjes kunt u met elkaar verbinden doormiddel van paden van keien of steentjes.
Zo kunt u ook in uw eigen tuin heerlijk wandelen van het ene naar het andere deel.

Ook kunt u als u er de ruimte voor heeft een bruggetje of een theehuis plaatsen. Dit is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk maar bij voldoende ruimte in de tuin wel een hele leuke mogelijkheid!

Een Japanse tuin om tot rust te komen



In dit artikel hebben wij u meegenomen in de wereld van de Japanse tuin. Wij hopen u een beeld te hebben gegeven van hoe een Japanse tuin eruit kan zien maar ook aan welke basisvoorwaarden de Japanse tuin moet voldoen.
Let wel, de invulling van uw eigen Japanse tuin kunt u uiteraard volledig naar eigen wens maken. Een tuin is net als een woning een plek waar u veel tijd doorbrengt en het is dan ook belangrijk dat deze aan al uw wensen voldoet en voelt als een heerlijke plek om te zijn en tot rust te komen.

Dit is dan ook meteen een hele belangrijke eigenschap van de Japanse tuin. Het zijn heerlijke tuinen om tot rust te komen, de prachtige natuur, kalmerende geluiden en het zachte licht zorgen ervoor dat u optimaal kunt ontspannen en uw bezoekje aan de Japanse tuin als zeer plezierig zal ervaren. En willen we dat immers niet allemaal!