{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

20 februari 2021

Een looppad in jouw tuin aanleggen? Deze voorbereidingen moet je treffen!

Ben je bezig om jouw tuin van een prachtige make over te voorzien? Of betrek je een nieuw huis waarbij je de tuin nog volledig zelf moet gaan ontwerpen en aanleggen? In beide gevallen heb je goud in handen; je kunt de tuin nu namelijk volledig naar je eigen zin gaan maken. Om dat voor elkaar te gaan krijgen, is het sowieso goed om jouw wensen even op een rijtje te zetten.

Probeer voor jezelf te bepalen waar je de tuin voor wilt gaan gebruiken. Denk ook goed na over de uitstraling die jij mooi vindt en denk goed over het praktische nut na. Aan de hand van de voorkeuren die je hierbij uit weet te spreken, kun je al snel een fraai ontwerp gaan maken. Het eerste ontwerp is mogelijk niet meteen het beste ontwerp, maar je kunt dat ontwerp wel continu bijschaven. Op die manier kun je alsnog het perfecte ontwerp voor jouw achtertuin maken.
 
Bij het maken van een ontwerp gaat je aandacht ongetwijfeld uit naar de begroeiing en naar de tuinmeubelen. Dat zijn twee belangrijke facetten in de tuin, maar je moet ook de sierbestrating niet vergeten. Juist met de sierbestrating weet je jouw tuin mooi én praktisch te maken. Een terechte vraag hierbij is echter wel hoe je de sierbestrating aan gaat leggen. Wil je de sierbestrating in een sierlijke vorm aanleggen? Of wil je de sierbestrating juist op een praktische wijze aan gaan leggen?

Als jouw voorkeur naar de praktische wijze uit gaat, kun je met sierbestrating ook een looppad in jouw tuin creëren. Het creëren van een looppad is een tuin is onmisbaar; je kunt simpelweg niet zonder één of meerdere looppaden in jouw tuin.

Maar, hoe kun je nou het beste een looppad in jouw tuin aan gaan leggen? Moet je hier siertegels voor gebruiken? Of kun je hier ook kleine klinkers voor gebruiken? En op welke manier kun je het beste ontwerp van een looppad maken? Op al deze vragen gaan wij in dit artikel een passend antwoord geven.

Nadat je dit artikel gelezen hebt, weet je direct hoe je een looppad aan kunt gaan leggen. We richten ons hierbij niet specifiek op het daadwerkelijk aanleggen van het looppad, maar wél op de voorbereidingen die je moet gaan treffen. Het gezegde ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ gaat namelijk altijd op bij het maken van een ontwerp voor de tuin.

Tip 1: denk goed na over wat je wilt

Zoals we hierboven al stelden, is het onwijs belangrijk om goed na te denken over jouw wensen. Waarom wil je precies een looppad in jouw tuin creëren? Hoe wil je überhaupt jouw tuin gaan ontwerpen? En aan welke eisen moet jouw nieuwe tuin gaan voldoen? Als je op deze vragen voor jezelf een passend antwoord weet te vinden, kun je al snel een juist ontwerp voor jouw tuin gaan maken.

Daarbij is het aan te raden om goed rekening te houden met de loopbewegingen in jouw tuin. Waar wil je in jouw tuin naar toe kunnen lopen? Op welke manier wil je bijvoorbeeld de garage, het tuinhuisje of de schuur kunnen bereiken? En hoe ga je met hoogteverschil in de tuin om? Ook dit zijn stuk voor stuk belangrijke vragen waar je goed over na moet gaan denken.

Waar leg je looppaden in jouw tuin?

Als je een tuinontwerp gaat maken, is het goed om één vast beginpunt te hebben. Het is hierbij voor de hand liggend om een hoek of de uitgang van jouw woning te kiezen. Waarom de uitgang van de woning? Nou, als je jouw huis uitstapt, kom je direct in de tuin terecht. Logischerwijs wil je daarbij direct een voet neer kunnen zetten op het looppad; je moet dus bij de deur in jouw tuin een looppad aan leggen. Maar, hoe loopt dat pad verder in jouw tuin? Dat kun je naderhand gaan bepalen. Eerst is het zaak om bij het beginpunt te beginnen.

Heb je een beginpunt vastgesteld? Dan kun je ook gaan bepalen naar welke objecten je in jouw tuin looppaden aan wilt gaan leggen. Wil je bijvoorbeeld een looppad naar het terras aan de achterkant van jouw tuin? Wil je een looppad naar de deur van het tuinhuisje? Of wil je een looppad naar de schuttingdeur? Je kunt uiteraard ook voor meerdere looppaden in jouw tuin gaan kiezen.

Het belangrijkste is dat je hier goed over na gaat denken. Je moet hierbij niet alleen jouw pijlen op praktische gemak richten, maar ook op de uitstraling van de tuin. Je wilt uiteraard wel dat je een mooie tuin gaat krijgen; over de uitstraling van het looppad vind je verderop in dit artikel meer informatie.

Overigens kan het vrij lastig zijn om te bepalen wáár je de looppaden precies wilt hebben. Het is met name lastig dat elke tuin anders is en dat iedereen ook andere wensen heeft. Je kunt daarom inspiratie via bijvoorbeeld het internet op gaan doen, maar de kans is klein dat je een identieke situatie tegenkomt. Wat je echter wel kunt doen, is even een blik werpen in de achtertuin van jouw buren. Jouw buren hebben hoogstwaarschijnlijk met dezelfde afmetingen en indeling te maken, waardoor je mogelijk dankzij hun tuinen de nodige inspiratie op kunt doen.

Afmetingen en vorm van het looppad

Heb je bepaald waar het looppad moet gaan komen? Dan moet je goed na gaan denken over de afmetingen en vorm van het looppad. Laten we starten met het bespreken van de afmetingen.

Als je een looppad in jouw tuin aan wilt gaan leggen, heb je altijd met vaste afmetingen te maken. De afmeting van de deur van jouw huis tot aan de schuttingdeur is bijvoorbeeld vast; dat geldt ook voor de afstand van de deur van jouw huis tot de deur van jouw tuinhuisje. Deze afmetingen weet je dus, maar je weet nog niet hoe breed het looppad gaat worden.

Als we het over de afmetingen van een looppad hebben, gaat het hierbij met name om de breedte. Deze breedte kun je afstemmen op jouw eigen voorkeuren én ook zeker op de rest van jouw tuin. Het is bijvoorbeeld niet handig om een looppad van 2 meter breed aan te gaan leggen als je ook nog allerlei andere tuinmeubelen, accessoires en een tuinhuisje in jouw tuin wilt gaan zetten. Een looppad van 2 meter neemt dan immers nét iets te veel ruimte in beslag. Bij het bepalen van de afmetingen moet je ook rekening met de vorm van het looppad houden. Wat we hiermee bedoelen? Nou, kies je voor een strak looppad of heb je liever een looppad die in een bocht door jouw tuin loopt? De keus is volledig aan jou; je moet hierbij niet alleen aan het praktische nut denken, maar ook aan de uitstraling. De vorm van het looppad is echt deels bepalend voor de uiteindelijke uitstraling van jouw tuin. Als je voor een strak looppad kiest, weet je direct een strak patroon in jouw tuin te creëren. Een strak looppad is dan ook ideaal voor in een moderne tuin, terwijl je in een landelijke tuin beter iets sierlijkere looppaden aan kunt leggen. Denk al met al goed na over de vorm van het looppad, over de afmetingen van de looppad en over de algehele uitstraling van het looppad. Over die uitstraling vertellen wij je hieronder nog iets meer.

Tegels voor het looppad

Wil jij graag een prachtig looppad in jouw tuin aan gaan leggen? Dan moet je meerdere belangrijke knopen door gaan hakken, waarbij het uitkiezen van tegels één van de belangrijkste keuzes is.

Het lastige hiervan is dat je uit ontelbaar veel verschillende soorten tegels kunt kiezen. Je kunt voor kleine tegels kiezen die samen een fraai geheel vormen, maar je kunt ook voor grote tegels kiezen. Deze grote tegels zijn makkelijker en sneller aan te leggen, maar zijn mogelijk wel weer wat gevoeliger.

Bij het uitkiezen van de juiste tegels voor het looppad moet je in ieder geval op meerdere facetten letten. Zo moet je goed nadenken over de afmetingen van de tegels: ga je voor grote of kleine tegels? Ook moet je goed nadenken over de vorm van de tegels. Je kunt tegenwoordig bijvoorbeeld voor vierkante tegels kiezen, maar je kunt ook voor rechthoekige tegels kiezen. Als je graag een uniek patroon wilt creëren, is het zelfs mogelijk om tegels in een ronde- of cirkelvorm te slijpen.

Verder moet je ook goed na gaan denken over de kleur van de tegels. In principe kun je uit alle soorten kleuren kiezen; ga je dan voor een donkere kleur of voor een lichte kleur? En heb je dan het liefste een hele opvallende kleur? Of heb je liever een kleur die niet al te veel in jouw tuin op gaat vallen? De keus is op dit gebied volledig aan jou.

Hoe kun je nou de juiste kleur voor de tegels uit gaan kiezen? Je kunt hierbij het beste de tegels even in het echt aanschouwen. Als je tegels met het blote oog ziet, zie je direct wat de kleur precies is. Foto’s van tegels kunnen helaas op dit vlak een vertekend beeld geven, waardoor het echt aan te raden is om de tegels even in het echt te gaan bekijken.

Tot slot moet je ook nog goed naar de kwaliteit en prijs van de tegels kijken. In onze ogen is de kwaliteit van ongekend belang; des te beter de tegels zijn, des te langer je van de tegels kunt genieten. Kies je voor goedkope tegels waarvan de kwaliteit discutabel is? Dan moet je niet gek opkijken als de tegels al binnen een korte tijd beginnen te scheuren of beginnen te breken.

Nee, wat ons betreft kun je beter nét iets meer geld aan goede tegels uitgeven. Als je bereid bent om net iets meer geld aan goede tegels uit te gaan geven, weet je 100% zeker dat de kwaliteit in orde is. Het gezegde ‘goedkoop is duurkoop’ gaat in ieder geval ook op in de wereld van tegels!

De tuin leeghalen!

Heb je aan de hand van de hierboven genoemde criteria de juiste tegels uit weten te kiezen? Heb je ook voor jezelf de juiste keuzes gemaakt met betrekking tot het looppad zelf? Dan kun je bijna van start gaan met het aanleggen van het looppad.

Voordat je dit kunt doen, moet je wel eerst de tuin helemaal leeg gaan halen. Je moet de oude bestrating weg halen, je moet mogelijk oude begroeiing weghalen en je moet de nodige werkruimte in jouw tuin zien te creëren. Voor het aanleggen van een looppad heb je simpelweg de nodige ruimte nodig.

Hierbij is het ook aan te raden om direct het oppervlakte in de tuin egaal te maken. Heb je last van hoogteverschillen in jouw tuin? Dan is het mogelijk interessant om met bijvoorbeeld een trapje in jouw looppad te gaan werken. Het lastige is echter dat je dit zelf lastig kunt construeren; als dit echt de situatie in jouw tuin is, is het wellicht verstandiger om hier een hovenier voor in te schakelen.

Zelf looppad aanleggen of een looppad aan laten leggen?

Daarmee komen we direct bij de laatste belangrijke vraag in dit artikel: ga je het looppad zelf aanleggen? Of kies je ervoor om het looppad door een professional aan te laten leggen? De keus is volledig aan jou; voor beide mogelijkheden valt in ieder geval iets te zeggen.

Als je een vakman inhuurt, weet je 100% zeker dat het looppad perfect aangelegd wordt. Deze vakman is ook direct in staat om de rest van jouw tuin aan te leggen; denk hierbij aan de begroeiing, aan de afrastering en aan een schutting.

Wil je graag de kosten zo laag mogelijk houden? Dan is het aan te raden om te kiezen voor het zelf aanleggen van het looppad. Je hoeft dan alleen kosten te maken voor de gereedschappen en de tegels. Verder moet je hier enige tijd voor gaan reserveren, aangezien het aanleggen van een looppad niet binnen een uurtje afgerond is.

Wat de beste keuze is? Dat laten we volledig aan jezelf over. Denk in ieder geval over beide keuzes goed na, bepaal waar je voorkeur naar uitgaat en hou goed het kostenplaatje in de gaten. Investeren in jouw tuin is echter nooit een verkeerd idee!

Slotwoord

Wil jij jouw tuin opnieuw in gaan richten? Dan is het aan te raden om ook goed over de looppaden na te gaan denken. Na het lezen van dit artikel weet je in ieder geval hoe je de beste looppaden voor in jouw tuin kunt gaan ontwerpen. Wij wensen je veel succes met het maken van de keuzes. Tevens wensen we je graag alvast veel plezier met jouw nieuwe tuin én nieuwe looppaden!