{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 1 mei 2021

Een tomatenplant in de tuin

Een tomatenplant in de tuin



We eten ze allemaal weleens, soms puur en soms verwerkt in een heerlijke pastasaus of in een salade of als topping voor onze pizza. De tomaat heeft dan ook een heerlijke smaak en kan eigenlijk in heel veel gerechten gebruikt worden.
Niet alleen smaak de tomaat heel lekker hij is ook nog eens heel erg gezond en bevat onwijs veel vitamines. De tomaat is dus ook nog eens een heel belangrijk en voedzaam product!

Tomaten zijn is er in verschillende soorten, vormen en smaken. Ook kunnen ze allemaal op verschillende manieren geteeld worden. Dit kan namelijk in een kas, of in een pot in de tuin of in de aarde of in een volkstuin. Kortom er zijn allerlei manieren.
Ook heeft de tomatenplant zorg en onderhoud nodig en een goede omgeving zodat hij kan uitgroeien tot een volwassen tomatenplant vol heerlijke tomaten!

En wist u trouwens dat de tomaat eigenlijk een vrucht is! Op culinair gebied noemen wij hem een groente maar officieel is het toch echt een vrucht. Dit en nog veel meer leuke weetjes en bijzonderheden over de tomatenplant komen aan bod! Zo weet u na het lezen van dit artikel alles over de tomaat en zijn herkomst, en heeft u alle tools in handen om ook in uw eigen tuin prachtige tomatenplanten te kweken.

Waar komt de tomaat eigenlijk vandaan



De tomaat komt oorspronkelijk uit Amerika hier werden eerst kleine tomaatjes gekweekt. Later vond de tomaat zijn weg naar Mexico via de Spanjaarden en werd de tomatenplant hier ten eerste als sierplant gebruikt. Een giftige plant met kleine gele bolletjes, prachtig vonden de mensen hem. Pas veel later vond de tomatenplant ook zijn weg naar de Mexicaanse keuken maar eerst gebeurde er nog iets anders.

Rond 1750 kwamen de zogenaamde sierplanten ook in Italië terecht, in de Provence om precies te zijn. En het was op deze plek dat men erachter kwam dat deze gele bolletjes eigenlijk heel goed eetbaar waren, en ook nog eens erg lekker smaakten. Daarna begon men de tomaatjes te kruisen en selecteren en zo ontstond uiteindelijk de tomaat met de rode kleur zoals we hem vandaag de dag kennen, dit gebeurde rond 1850, de tomaat was geboren. En tot op vandaag de dag zien we hem eigenlijk overal in Europa wel terugkomen.

Het lijkt wel alsof de tomaat in bijna iedere keuken in Europa wel zijn plek heeft ingenomen, of het nu in de Griekse moussaka, de Italiaanse pastasaus of de Duitse aardappelsalade is, de tomaat is niet meer weg te denken en vormt een vast onderdeel in deze gerechten.
De tomaat heeft dus een rijke geschiedenis en legde een hele weg af voor hij op zijn bestemming terecht kwam en gemaakt was tot het product dat we vandaag de dag kennen en niet meer uit onze keukens weg kunnen denken!

Tomaten telen om op te eten



Het telen van tomaten is een vak apart, toch kan het door zowel professionele telers als door thuis tuinierde uitgevoerd worden. Zolang dit maar op de juiste manier en onder de juiste omstandigheden gebeurt. Vandaag de dag worden de tomaten klimmend gekweekt. Dit houdt in dat de planten omhoog laten groeien en ze op deze manier vruchten laten vormen.

Bij het telen van tomaten is het vooral heel belangrijk om voor voldoende licht en voeding te zorgen, tomaten houden nu eenmaal enorm van een lekker zonnetje en groeien hier enorm goed door. Ook hebben ze best wat voeding nodig en dit halen ze met name uit kunstmest, dit bepaalt namelijk ook de kleur en de stevigheid van de tomaten. Heel belangrijk dus om de kunstmest op de juiste wijze toe te voegen en in de juiste verhoudingen zodat de tomatenplant hier optimaal profijt van heeft.

Een tomaat doet het dus erg goed op licht en warmte, nu wordt de warmte op verschillende manieren toegevoegd in de professionele tomatenteelt. Zo worden ze in Spanje bijvoorbeeld op steenwol gekweekt, dit zorgt voor minder co2 uitstoot. In Nederland verwarmen we de kassen op andere manieren en deze zijn helaas wat minder milieuvriendelijk en zorgen dan ook voor flink wat meer co2 uitstoot dan de Spaanse kassen.

Aangezien een tomaat voor het grootste deel uit water bestaat is het ook heel belangrijk om de tomatenplanten tijdens het telen voldoende vocht te geven. Naast kunstmest is dit eigenlijk het belangrijkste wat ze nodig hebben, en het zonnetje uiteraard.

Maar hoe komt de tomaat nu aan zijn zoete smaak? Dat is best wel een leuk weetje namelijk, door het zonnetje dat op de tomaat schijnt produceert hij meer suiker en dus ook een zoetere smaak. Dus hoe meer zon de tomaat kan vangen hoe zoeter hij zal zijn. Vandaar ook dat de tomatenplanten vaak een stukje uit elkaar staan in de kas op deze manier vangen ze allemaal voldoende zon en pikken ze niet elkaars licht in en vormen ze ook geen schaduw voor elkaar.

Daarnaast is het ook belangrijk om de bladeren van een tomatenplant die boven een vrucht hangen weg te plukken. Ook zij houden namelijk zonlicht tegen en door ze te verwijderen zorgt u ervoor dat de zon de tomatenplant optimaal kan bereiken!

Is het een groente of een vrucht



We gaven net al even aan dat een tomaat officieel een vrucht is. Maar waarom wordt hij in ons land dan als groente bestempeld? Dit heeft eigenlijk een hele simpele reden, in de gerechten waar wij de tomaat in verwerken is zijn plek die van een groente, we bestempellen hem in deze gerechten ook als groente. Vandaar ook dat de verwarring is ontstaan en de tomaat in onze samenleving als groente wordt gezien.

We eten de tomaat net als vele andere groenten rauw of gekookt. En we verwerken hem in bijvoorbeeld een heerlijke salade, een pastasaus, of op een pizza. Maar we eten ze ook los als snack of als onderdeel van een borrelplateau.

Belangrijk is wel altijd om de tomaten net als vruchten buiten de koelkast te bewaren. Ze verliezen namelijk hun smaak bij een lagere temperatuur dan 8 graden, dit is in een koelkast al snel het geval. Dus ook hier hebben ze weer de eigenschap van een vrucht en bewaren we ze net als ander fruit buiten de koelkast.

En wist u dat tomaten dus ook echt nog eens heel erg gezond voor ons zijn! Zo bevatten ze ontzettend veel vitamine C, caroteen en vitamine B, maar ook de mineralen zoals kalium en magnesium zijn ruim vertegenwoordigd in de tomaat.

Daarnaast bevat de tomaat ook nog een heel erg bijzonder stofje, namelijk lycopeen. Veel mensen hebben hier nog nooit van gehoord maar het is werkelijk een hele nuttige stof voor het menselijk lichaam. Zo is deze stof in staat om onze cellen te beschermen tegen bepaalde invloeden van buitenaf.

Maar er is ook nog een stofje in de tomaat waar we wat minder blij mee zijn, namelijk tomatine. Dit is een giftige stof die vooral in groene niet rijpe tomaten aanwezig is, deze kunnen we dan ook beter laten staan want dit kan zeer nare gevolgen voor onze gezondheid hebben helaas.

De tomatenplant in eigen tuin



Naast het telen van de tomaten in de kassen kunnen we ze ook prima in eigen tuin verbouwen! Er zijn dan echter wel een aantal zaken waar we rekening mee moeten houden maar als we dit doen kunnen we ze prima groot laten groeien in onze eigen achtertuin.

Tegenwoordig wint het steeds meer terrein, de moestuin in eigen achtertuin. Mensen vinden het steeds leuker om groente en fruit te kweken en zien hier ook echt de voordelen van in! Naast dat het scheelt in de kosten is het ook nog eens enorm leuk om te doen en een stuk gezonder dan de producten die u soms in de supermarkt koopt. Het zijn pure producten helemaal vers met een heerlijke smaak zo recht uit uw eigen achtertuin.
Maar we heeft u precies nodig om tomaten te kweken, en waar moet u allemaal rekening mee houden? Ten eerste is het belangrijk dat u een geschikt stukje grond of een grote pot heeft waar we de jonge tomatenplant in kunnen zetten.

Vervolgens is het belangrijk dat u de tomatenplant op een plek kunt planten waar hij voldoende zonlicht zal vangen. Dit is namelijk van heel groot belang voor het groeien van de plant! Hoe meer zonlicht hoe beter en hoe zoeter de tomaten ook zullen worden, en dat is natuurlijk wel de bedoeling!
Vervolgens kijkt u naar de kwaliteit van de grond, het is belangrijk dat de grond rijk aan voeding is en dat als dit niet het geval is dat u dit dan aan de grond toevoegt. Dit kunt u op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld met kunstmest of met verrijkende korrels. Daarnaast dient u de grond ook goed vochtig te houden en dan is alles aanwezig om de planten goed te laten groeien.

Zorg er wel voor dat als u meerdere planten bij elkaar zet in de tuin dat ze voldoende afstand tot elkaar hebben. Als dit niet het geval is bestaat de kans dat de planten het zonlicht en de voeding van elkaar pikken en dan zullen alleen de sterkste planten alles naar zich toe trekken en het meeste vruchten produceren, de andere planten zullen het dan helaas veel minder doen.

De eerste oogst uit eigen tuin



Als de tomatenplantjes goed de tijd gehad hebben om te groeien dan zullen er uiteindelijk vruchten aan komen te groeien! Een ontzettend leuk gezicht! En wat kan het ook leuk zijn om de groei goed in de gaten te houden en te zien hoe de tomaten aan de plant steeds groter groeien en uiteindelijk rijp zijn om geplukt te worden!

U kunt trouwens aan een tomaat heel gemakkelijk zien of hij rijp is om geplukt te worden, als hij namelijk goed rood is dan weet u dat het tijd is om hem te oogsten. Let wel op dat u nooit een groene tomaat oogst en eet, een tomaat zal ten eerste niet verder rijpen als hij nog zo groen is buiten de plant. En daarnaast is de nog groene tomaat giftig omdat hij veel tomatine bevat. Dit is bij rijpe rode tomaten gelukkig niet het geval. En wist u ook dat de tomatenplant en bladeren ook giftig zijn om te eten. Hier kunt u dan het beste ook maar ver bij uit de buurt blijven!

Maar als de rijpe tomaten eenmaal geplukt zijn dan is het tijd om ze op te eten. Dit kan men op veel verschillende manieren doen. Verwerk ze in een heerlijk gerecht of eet ze lekker puur, genieten gegarandeerd! Een heerlijk versproduct uit eigen tuin! Wie wil dat nu eigenlijk niet!