{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

4 februari 2021

Hoe kun je jouw tuin afscheiden van de tuin van jouw buren? Enkele tips!

Ben je de trotse eigenaar van een rijtjeswoning? Dan weet je één ding zeker: jouw tuin ligt nooit volledig vrij. Nee, je hebt te maken met de tuinen van de buren die naast je wonen én met de tuinen van de buren die achter je wonen. Kortom: je moet jouw tuin op een handige en aangename manier zien af te scheiden van de tuinen van jouw buren.


Ben je op zoek naar ene geschikte mogelijkheid om dat voor elkaar te krijgen? Wil je graag inspiratie op doen voor het afscheiden van jouw tuin ten opzichte van de tuin van jouw buren? Dan ben je in dit artikel aan het juiste adres. Wij bespreken in dit artikel namelijk enkele mogelijkheden die je hebt om jouw tuin op een geschikte manier af te scheiden.

 

Daarbij richten wij ons overigens niet alleen op de buren die náást jou wonen. Nee, in onze ogen is het minstens zo belangrijk om ook bij de achterkant van jouw tuin voor een goede afscheiding te kiezen. Waarom dit zo belangrijk is? Omdat je hiermee voorkomt dat de mensen die achter jou wonen ook zomaar jouw tuin in kunnen kijken. Ook dat is niet al te prettig als je bijvoorbeeld in jouw bikini of zwembroek in jouw tuin ligt te zonnen.

 

Kortom: wil je de juiste inspiratie op doen? Wil je jezelf op de juiste manier verdiepen in de verschillende mogelijkheden van tuinafscheiding? En wil je voor jezelf uiteindelijk de juiste keuze kunnen maken? Dan hebben wij maar één tip voor je: lees dit artikel op je gemakje door. Je bent vervolgens in staat om de juiste keuzes te maken.

 

Tip 1: bespreek het met jouw buren 

Als je in een rijtjeswoning woonachtig bent, heb je zowel links als rechts met buren te maken. Onze eerste tip is om met beide buren in conclaaf te gaan, zodat je uiteindelijk zowel links als rechts in jouw tuin de gewenste afscheiding kunt creëren.

 

Waarom het dan zo belangrijk is om met jouw buren in conclaaf te gaan? Omdat je dan voor een afscheiding kunt kiezen waar zowel jij als jouw buren blij mee zijn. Je weet hierdoor niet alleen jullie tuinen netjes af te bakenen, maar je kunt ook nog eens kosten besparen. Als je bijvoorbeeld een schutting in jouw tuin wilt plaatsen, moet je daar al snel het nodige geld voor investeren. Dit bedrag kun je echter halveren als je met jouw buren in conclaaf gaat. Jouw buren hebben immers ook belang bij bijvoorbeeld de schutting of de haag.

 

Moraal van het verhaal: maak de tuinafscheiding zo snel mogelijk bespreekbaar bij jouw buren. Door samen met jouw buren te overleggen, kun je uiteindelijk tot de juiste keuze komen. Een keuze waar zowel jij als jouw buren onwijs blij mee gaan zijn!

 

Tip 2: focus je niet alleen op de kosten

Wil je voor de meest fraaie tuinafscheiding in jouw tuin kiezen? Dan is dat zeer verstandig om te doen. Je moet immers jaren naar de tuinafscheiding gaan kijken, waardoor het dus zéér belangrijk is dat deze afscheiding volledig naar jouw wens is.

 

Wij zien echter dat veel mensen geneigd zijn om te besparen op tuinafscheiding. Zij kiezen in dat geval voor de net iets goedkopere haag of kiezen voor de net iets goedkopere schutting. Als zij nét iets meer geld zouden investeren, zouden zij echter meer tevreden zijn met hun keuze. Niet alleen op de korte termijn, maar ook zeker op de lange termijn.

 

Ons advies is dan ook om zeker niet te besparen op de aanschaf van tuinafscheiding. We snappen het goed dat je hier geen tienduizenden euro’s aan kan besteden, maar het is wel verstandig om bijvoorbeeld juist net die paar honderd euro extra te besteden. Je gaat namelijk jarenlang gebruik maken van de tuinafscheiding en de afscheiding is ook nog vrij opvallend aanwezig in jouw tuin.

 

Voldoende redenen dus om écht te investeren in de gewenste tuinafscheiding. Genoegen nemen met net iets minder? Dat is in veel gevallen aan te raden, maar is niet aan te raden bij een afscheiding in jouw tuin.

 

Tip 3: laat een expert met je denken & kijken

Vind je het zelf lastig om de juiste tuinafscheiding te vinden? Of vind je het lastig om de knoop uiteindelijk door te hakken? In elke situatie is het aan te raden om eens een expert met je mee te laten denken en te kijken. Een expert heeft hier niet alleen veel verstand van, maar heeft ook vele ervaring opgedaan. Onder meer een hovenier en een tuinarchitect zijn daardoor in staat om jou op de juiste manier te helpen met de uiteindelijke keuze.

 

Heb je toevallig kennissen of vrienden die recent ook hun tuin opnieuw ingericht hebben? Dan kun je ook met hen in gesprek. Mogelijk hebben zij nog goede ideeën voor je. Een absoluut voordeel hiervan is dat bovendien dat andere mensen vanuit een andere invalshoek naar jouw tuin kijken. Juist daardoor kun je uiteindelijk voor de juiste tuinafscheiding gaan kiezen, ook al heb je wellicht in eerste instantie zelf niet aan die betreffende soort afscheiding gedacht.

 

Moraal van het verhaal: laat andere mensen met je meedenken en meekijken. Op die manier kun je uiteindelijk de juiste keuze gaan maken; met name als een expert met je meekijkt, kun je tot interessante nieuwe inzichten komen!

 

Welke mogelijkheden heb je?

Zo, je hebt hierboven alvast drie handige tips kunnen vinden. Tips waarmee je alvast op zoek kunt gaan naar de beste tuinafscheiding; bovendien zijn dit tips waarmee je uiteindelijk de beste keuze voor jezelf kunt maken. Maar, tussen welke varianten kun je überhaupt kiezen? En waarom is het aan te raden om bijvoorbeeld wel of niet voor die ene variant te gaan? Op die twee vragen geven wij graag hieronder antwoord.

 

In de afgelopen jaren hebben wij veel ervaring opgedaan met tuinafscheiding. Wij weten hierdoor niet alleen wat de verschillende mogelijkheden zijn, maar wij weten ook welke mogelijkheden bepaalde voordelen met zich mee brengen. Kortom: wij zijn in staat om jou op de juiste manier te helpen met jouw uiteindelijke keuze.

 

Lees dus op je gemakje de rest van dit artikel door. Lees je hiermee goed in omtrent alle mogelijkheden en voorzie jezelf daarvan van alle benodigde kennis. Aan de hand van jouw wensen en de opgedane kennis kun je vervolgens de juiste keuze gaan maken!

 

Mogelijkheid 1: een schutting

Als je door een gemiddelde Nederlandse woonwijk fietst of wandelt, kom je vrij veel schuttingen tegen. Veel huishoudens kiezen in ons land namelijk voor een schutting; wij kunnen maar al te goed begrijpen waarom. Met een schutting kun je niet alleen jouw tuin op een fraaie manier afscheiden, maar je weet jouw tuin ook direct op een fraaie manier aan te kleden.

 

Bovendien is het een absoluut voordeel dat je de keus uit onwijs veel verschillende soorten schuttingen hebt. Je kunt bijvoorbeeld tussen verschillende materialen kiezen, maar ook tussen verschillende kleuren. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar een schutting van hout; je kunt voor een lichtgekleurde houtsoort gaan, maar je kunt ook voor een donkergekleurde houtsoort gaan.

 

In de afgelopen jaren is het bovendien in de mode om een schutting in een compleet andere kleur te verven. Zo zie je tegenwoordig ook met enige regelmaat grijze of zwarte schuttingen; uniek én zeer fraai wat ons betreft.

 

Ook is het een zeer prettig dat een schutting een strakke uitstraling met zich mee brengt. Een schutting leent zich daarom ook uitstekend voor in een tuin met een moderne uitstraling. Heb jij echter voor een tuin met een landelijke uitstraling gekozen? Ook dan is het aan te raden om voor een schutting te kiezen; kies in dat geval voor een houten schutting.

 

Verder is het ook nog goed om te weten dat je een schutting op elke gewenste hoogte kunt krijgen. Wil je een schutting van ruim 2 meter hoog? Geen probleem. Wil je liever een schutting van slechts 1,5 meter hoog? Ook dat is geen probleem. Met een schutting kun je simpelweg alle kanten op.

 

Zoals hierboven ook al gesteld: een schutting brengt een super fraaie uitstraling met zich mee. Dat is iets wat in de afgelopen jaren des te meer gebleken is. Verschillende fabrikanten kiezen namelijk meer en meer voor bijvoorbeeld een combinatie van materialen, waardoor de schutting nóg fraaier oogt.

 

Tot slot willen we ook nog het volgende benoemen: de levensduur van een schutting is echt lang te noemen. Als je bereid bent om in een goede schutting te investeren, kun je daar moeiteloos 10, 15 of zelfs 20 jaar van genieten. Dankzij een dergelijke, lange levensduur weet je bovendien de kosten perfect te spreiden. Wat wens je nog meer?

 

Mogelijkheid 2: een haag

Vind je de strakke uitstraling en vormgeving van een schutting maar niks? Gaat jouw voorkeur meer uit naar een natuurlijke tuinafscheiding? Dan is het voor de hand liggend om voor een haag te kiezen. Met een haag weet je jouw tuin op een fraaie, natuurlijke en handige manier af te schermen.

 

Bovendien heb je tegenwoordig de keus tussen allerlei soorten hagen. Je kunt voor een haag gaan met een relatief wilde groei, maar je kunt ook voor een haag gaan met een relatief strakke groei. Ongeacht waar je voor kiest, is het wel goed om rekening te houden met het nodige onderhoud. Het is namelijk zaak om de haag af en toe bij te snoeien.

 

Een haag zorgt absoluut voor een extra dimensie in jouw tuin. Zo is het een feit dat je meer vogels en insecten naar jouw tuin toe weet te trekken, terwijl de haag gedurende het jaar ook nog gaat verkleuren. De kleur in het voorjaar oogt bijvoorbeeld anders dan de kleur in het najaar; prachtig en leuk om in de gaten te houden gedurende het jaar!

 

Ook is het een feit dat een haag vrij goedkoop is. Als je bijvoorbeeld in een tuincentrum de verschillende hagen bekijkt, zie je direct dat de kosten relatief gezien meevallen. Zeker als je de kosten vergelijkt met één van de andere tuinafscheiding mogelijkheden.

 

Kortom: er zijn voldoende redenen om voor een haag in jouw tuin te kiezen. Wel moet je rekening houden met het nodige onderhoud. Daarnaast is het ook een feit dat je met de nodige bladeren of takjes in jouw tuin te maken krijgt. Indien je dit geen probleem vindt, is het zeker aan te raden om voor een haag te kiezen. Je doet de natuur hier ook nog een plezier mee; voor vogels is het bijvoorbeeld heerlijk vertoeven in een haag!

 

Mogelijkheid 3: hekwerk

Tot slot kun je ook nog voor een hek in jouw tuin kiezen. Je kunt tegenwoordig voor vrij sierlijke hekken kiezen, waardoor jouw tuin ook nog een fraaie uitstraling weet te verkrijgen.

 

Wel moet je bij een hekwerk rekening houden met het gebrek aan privacy. Gelukkig bestaan er meerdere mogelijkheden om hekwerk alsnog af te gaan schermen. Dat kun je doen met bijvoorbeeld planten, met struiken of met houten planken.

 

Gaat jouw voorkeur uit naar een hekwerk? Dan is het wel van belang dat je het hekwerk op de juiste manier laat plaatsen. Als je voor een hekwerk van een vrij zwaar materiaal kiest, is het namelijk super belangrijk dat het hekwerk 100% waterpas staat.

 

Is het aan te raden om voor een hekwerk te kiezen? In onze ogen is dit de minst verstandige keus. Het klopt dat je een hekwerk naar eigen wens aan kunt kleden, maar je blijft eigenlijk wel altijd met een bepaalde vorm van inkijk last houden. Alleen op de echte lange termijn kun je jouw hekwerk volledig af gaan schermen.

 

Laatste tip: let goed op de wet- en regelgeving

Wil je jouw de afscheiding tussen jou en jouw buren opnieuw aan laten leggen? Dan is het goed om hiervoor navraag te gaan doen bij jouw gemeente. Het is namelijk altijd mogelijk dat je met bepaalde wet- en regelgevingen te maken hebt.

 

Om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen, is het dus aan te raden om contact met jouw gemeente op te nemen. Bespreek wat je van plan bent en doet goed navraag of je met bepaalde zaken rekening moet houden.

 

Is dat niet het geval? Dan kun je direct met jouw buren de knoop door gaan hakken. In dit artikel heb je in ieder geval kunnen lezen tussen welke mogelijkheden je kunt kiezen!

 

Slotwoord

Bij het inrichten van een tuin wordt al snel aan de begroeiing, de bestrating en de tuinmeubelen gedacht. De tuinafscheiding in jouw tuin speelt echter een minstens net zo’n belangrijke rol; zowel op het gebied van functie als op de uitstraling van jouw tuin.

 

Maak dus een goed vergelijk tussen de verschillende mogelijkheden, bepaal waar jouw voorkeur naar uit gaat, bepaal je budget en kom tot de juiste keuze. Blijf hierbij ook goed overleggen met jouw buren, zodat je uiteindelijk de keuze kunt maken waar jullie beide tevreden mee zijn. Bovendien kunnen jullie in dat geval perfect de kosten delen; ook dat is wel zo prettig!