Kippen in eigen tuin houden
Kippen in eigen tuin houden
Het klinkt bijna als een sprookje. Een kippenren in de tuin waar de kippen naar hartenlust rondscharrelen. Ze pikken een beetje in de grond, lopen rond en leggen ook nog eens af en toe een ei.
Hoe fijn is het om in de ochtend eieren te kunnen rapen en vervolgens te kunnen ontbijten met kakelverse eieren.
Ook is het enorm gezellig om de kippen heerlijk te zien rondscharrelen en genieten van de ruimte in de tuin.
Van kuiken tot kip
Eerst gaan we eens even goed naar de kip kijken! Hoe groeien ze op, welke zorg hebben ze nodig en welke soorten zijn er allemaal.
Zo leren we de kip steeds beter kennen en kunnen we ook kijken of het zou passen om kippen in onze eigen tuin te houden.
Een kip wordt geboren uit een ei zoals we eigenlijk allemaal wel weten.
Dit ei groeit bij de hen en is bevrucht door de haan. Als dit proces is gelukt dan legt de kip uiteindelijk een bevrucht ei. Aan de buitenkant is het op het eerste oog niet zichtbaar of het ei van een kip bevrucht is. Echter kan men het wel zien met een schouwlamp.
Als u deze op het ei richt dan kan men na 3 0f 4 dagen broeden kleurverschil in het ei zien en zo kan het duidelijk worden of het om een bevrucht ei gaat.
In het ei zal nu een klein kuikentje groeien! Dit kuikentje leeft van het eigeel dat zich in het ei bevindt. dit is zijn voedsel en hier groeit hij van. Maar een kuikentje heeft naast voeding ook vocht nodig om te groeien en ontwikkelen en dit haalt hij weer uit het eiwit.
Uiteindelijk eet hij op deze manier dus zijn eigen voorraad op en zullen eigeel en eiwit steeds minder worden en ontstaat er tegelijkertijd op deze manier steeds meer ruimte voor het kuikentje om te groeien in het ei.
Tegelijkertijd broedt de kip op het ei en op deze manier wordt het verwarmt. Ook deze warmte heeft het kuikentje nodig om goed te groeien en ontwikkelen en om groot en sterk te worden. Uiteindelijk is het dan zover, het kuiken is sterk genoeg om uit het ei te breken en geboren te worden.
Het kan het kuiken iets makkelijker gemaakt worden als de eierschaal wat vochtig is. Op de 20e dag nadat het ei gelegd is kan er al gepiep van het kleine kuikentje te horen zijn. Hij legt op deze manier al contact met zijn moeder en laat weten dat hij eraan komt.
Op dag 21 is het dan zover, het kuiken komt uit het ei. Hij zal dit doen door het kapot maken van de eierschaal en dit doet hij weer met een speciale ei tand. Dit is een tand op de snavel van het kuiken welke ervoor gemaakt is om de eierschaal kapot te tikken.
Als het kuiken uit het ei komt is hij vaak helemaal nat. Dit komt door het eiwit waar hij in gelegen heeft. Het is vaak een heel aandoenlijk gezicht. Het kuiken kruipt dan ook eerst vaak dicht tegen zijn moeder aan, zo kan hij even bijkomen en lekker opdrogen. Als hij eenmaal lekker droog is gaat hij eigenlijk meteen over tot de orde van de dag. Hij gaat namelijk direct op zoek naar voedsel.
Hij zal dit doen door een beetje rond te scharrelen en te pikken in de grond op zoek naar graantjes.
We hebben nu laten weten hoe het in de natuur in zijn werk gaat. Nu is het bij kippen niet altijd het geval dat ze ook daadwerkelijk op het ei gaan broeden. Mocht dit niet gebeuren dan zijn er tegenwoordig gelukkig genoeg mogelijkheden om dit proces na te bootsen. Zo kan men gebruik maken van een broedmachine en een broedlamp.
Hier wordt eigenlijk het hele broed proces kunstmatig nagedaan. Op deze wijze zal het kuikentje in het ei ook goed kunnen groeien en uitgroeien tot een kuikentje dat sterk genoeg is om uit het ei te kruipen.
De techniek kan veel tegenwoordig dus ook het uitbroeden van een ei.
Hoe verzorgt u de kip
We hebben het proces van ei tot kip kunnen lezen en nu gaan we verder kijken naar welke zorg een kip nu eigenlijk nodig heeft.
Welke voeding is geschikt, hoeveel ruimte hebben ze nodig en hoe verzorgt u ze over het geheel.
Om te beginnen is het handig om te vermelden dat de verzorging van kippen op zich niet heel ingewikkeld is en ook niet heel veel tijd zal vragen. Wel zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.
Zo dienen kippen altijd toegang tot voedsel te hebben. Het is heel belangrijk dat ze in hun omgeving altijd voedsel kunnen vinden.
Maar wat eten kippen dan eigenlijk hoor ik u denken. Hier zijn verschillende mogelijkheden in. Zo kunt u de kippen voeren met legmeel of de legkorrel. En hierbij is de legkorrel vaak de meest gekozen optie. De legkorrel is namelijk een samenvoeging van het legmeel. De legkorrel bevat daardoor alle voedingsstoffen die de kip nodig heeft en ook nog eens in de juiste verhouding.
De voeding voor kippen is zo belangrijk omdat kippen het hele jaar door veel eieren leggen. Dit kost energie en dus voeding. Met name kost het leggen van eieren veel kalk en eiwit van de kip. En laat dit nu juist in grote hoeveelheden aanwezig zijn in de legkorrels.
Maar natuurlijk kan enkel legkorrels eten wat saai zijn, al vormt het uiteraard wel een uitstekende basis voor de kip. Het kan fijn zijn om het aan te vullen met Multi granen. Deze kunt u dan gewoon los neerleggen en de kip zal het prima weten te vinden! Daarnaast zijn er ook nog speciale soorten voer te koop voor kuikens of voor kippen die veel eieren leggen. Hierin kunt u zich goed laten adviseren door de leverancier of de winkel waar u het kippenvoer aanschaft.
Daarnaast dient u er ook voor te zorgen dat de kippen met kouder weer goed beschermd zijn. Kippen houden hier namelijk niet van dus het is erg belangrijk dat ze bij koude temperaturen hun toevlucht in een kippenhok of op een beschutte plek kunnen vinden.
Als de kip het koud heeft zult u dat vanzelf wel merken doordat ze dan ook veel meer zullen gaan eten. Dit doen ze om zichzelf beter warm te kunnen houden. Een belangrijk signaal dus!
Net als ons mensen heeft ook een kip vitamines en mineralen nodig. Dit halen ze soms niet allemaal uit hun voeding en zeker in de wintermaanden kan het dan nodig zijn om dit net als bij ons mensen extra aan te vullen.
Hier zijn speciale capsules of druppels voor te krijgen die u aan de kip kunt toedienen, zo zorgt u ervoor dat de kip alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft en in optimale conditie zal zijn!
Ook is de kip dol op ons groenafval, het kan dan ook zeker geen kwaad om af en toe een handje groenvoer in de kippenren te gooien, de kippen zullen ervan smullen!
Naast voeding hebben kippen natuurlijk ook vocht nodig, dit nemen zij tot zich in de vorm van water. Het is handig om in de kippenren op verschillende plekjes bakjes met water te zetten zo zal de kip altijd wel ergens wat te drinken kunnen vinden en zitten ze elkaar ook niet in de weg bij het drinken.
Daarnaast is het natuurlijk altijd goed om de kip goed in de gaten te houden. Zien zijn veren er nog gezond uit, heeft hij geen wondjes en zijn zijn nagels of snavel niet te lang. Hier kunt u allemaal op letten en zo in de gaten houden of de kippen nog gezond zijn!
Mocht u iets merken aan de kippen of twijfelen aan de gezondheid schakel dan altijd op tijd een dierenarts in. Ook kippen kunnen verschillende ziektes oplopen en het nadeel is daarbij dat ze elkaar ook nog eens erg snel kunnen besmetten.
Het kan dus raadzaam zijn om een zieke kip zo snel mogelijk te herkennen en te isoleren en te zorgen voor de juiste behandeling voordat alle kippen ziek zijn en het leed niet te overzien zal zijn.
Een prachtig onderkomen voor uw kip
Als u besluit om kippen in eigen tuin te houden is het ook noodzakelijk om voor een mooi onderkomen te zorgen. Kippen hebben namelijk wel ruimte nodig, maar daarnaast ook beschutting. Die beschutting vinden ze in de vorm van een kippenhok.
Deze zijn er natuurlijk in alle soorten en maten en zien er vaak ook nog eens erg gezellig uit! Belangrijk om rekening mee te houden bij een kippenhok is dat er voldoende plek is voor de kippen om te broeden. Daarnaast moet het ook goed begaanbaar zijn voor de kippen.
Dit doet men vaak door een trapje of treeplank voor het kippenhok te plaatsen waardoor de kippen zo gemakkelijk naar binnen kunnen lopen.
Aan het kippenhok vast heeft men vaak een kippenren. Hier kunnen de kippen heerlijk rondscharrelen en lekker buiten zijn. Het is belangrijk dat ze ook hier de ruimte hebben en dat het formaat van de ren goed is afgestemd op het aantal kippen.
De kippen moeten elkaar niet in de weg lopen om irritaties te voorkomen. Als men te veel kippen in een te kleine ruimte plaatst bestaat de kans dat ze elkaar gaan lopen pikken met alle gevolgen van dien. Er kunnen dan wondjes ontstaan die lelijk kunnen gaan infecteren en dit dient men te voorkomen te allen tijde!
Er zijn mensen die ervoor kiezen om een kippenhok in de tuin te plaatsen zonder een kippenren. Zij kiezen ervoor om de kippen los in de tuin te laten lopen. Let wel op dit is niet overal geschikt. De kippen kunnen zo namelijk gemakkelijk weglopen en daarnaast kunnen ze ook aardig huishouden in de tuin. Ze woelen overal de aarde om en kunnen planten kapot pikken. Daarnaast kan het ook voorkomen dat ze uw gazon onder handen nemen en overal voor kale plekken zorgen.
Om kippen los te laten lopen heeft u dus echt een tuin nodig die hiervoor geschikt is, en die voldoende ruimte aan de kippen biedt.
Welke keuze gaat u maken
Wij hebben u meegenomen in dit artikel in de wereld van de kippen. We hebben gekeken naar het proces van een ei tot een kip. We hebben het gehad over het opgroeien van een kuikentje, het onderkomen van de kippen en de verzorging die deze dieren nodig hebben.
Buiten dat het enorm gezellig is om kippen om u heen te hebben vragen ze ook de nodige zorg en aandacht. Zoals wij al eerder aangaven is het dus wel raadzaam om goed na te denken of het in uw leven past om kippen te onderhouden alvorens u de dieren aanschaft.
Maar mocht u uiteindelijk de keuze maken om kippen te gaan houden dan zal u hier niet snel spijt van krijgen! Laat u bij de aanschaf van de kippen wel goed adviseren voor u tot de aankoop over gaat zodat u goed weet welke soort u in huis haalt en welke zorg ze nodig hebben.
Uiteindelijk kunt u hopelijk heerlijk genieten van een prachtig uitzicht op een schitterend kippenhok en een ren vol met kippen die heerlijk door elkaar heen scharellen. En als mooie bijkomstigheid heeft u misschien op zondag ook wel heerlijke verse eitjes bij het ontbijt, of een paar lieve kuikentjes die rondlopen. Dat kan natuurlijk ook!