{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Bryan, 6 mei 2020

Kleine tuintafel

Een eigen tuin is een groot goed, maar wordt echter niet altijd op zijn waarde geschat. Je ziet regelmatig tuinen die geheel of grotendeels zijn betegeld, danwel volgestort met beton of grind, omdat mensen geen groene vingers denken te hebben, of gewoonweg geen zin hebben om tijd te besteden aan het onderhouden van groen. Daarmee neem je echter een belangrijke functie van een tuin weg. Afhankelijk van waar je woont, kun je in eigen tuin tot rust komen en genieten van het voorjaarsweer zodra de lente zijn intrede doet. Je geniet nog meer als je hierbij enigszins omringt bent door wat groen. Groen kan zoveel goeds voor je doen. Planten leveren zuurstof, waarmee je de lucht in jouw tuin zuivert. Een comfortabele tuinset is in elke tuin onontbeerlijk. Ook als je een kleine tuin hebt zijn er volop mogelijkheden om een tuin- of loungeset aan te schaffen. Als je al een of meerdere tuinstoelen hebt, maar nog een tafel zoekt, dan kan een kleine tuintafel uitstekend in zelfs de kleinste tuinen staan.

Doorgaans bestaan tuinsets uit twee tot vier tuinstoelen met een tafel, maar als jouw ruimte beperkt is tot enkele vierkante meter, dan zul je misschien niet meer dan twee stoelen kwijt kunnen. In dat geval is een kleine tuintafel praktisch om zo min mogelijk ruimte in beslag te nemen.

Praktisch formaat en materialen

Tuintafels zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. De meest gangbare vormen zijn ronde, vierkante en rechthoekige tafels. Als je op zoek bent naar een kleine tuintafel, dan zul je meestal bij een rond tafeltje uitkomen. Afhankelijk van waarvoor je jouw kleine tuintafel wilt gebruiken, heb je de keuze uit diverse materialen.

Hout is het meest gangbare materiaal voor kleine tuintafels, maar je ziet tegenwoordig ook steeds meer tuintafels met een aluminium onderstel in combinatie met een tafelblad van andere materialen als hout, keramiek, wicker of HPL.

Verder wordt hardhout zoals teak in plaats van voor hele meubels steeds vaker gebruikt voor elementen van tuintafels, zoals voor een tafelblad, wat vervolgens op een aluminium onderstel wordt geplaatst. Het voordeel van aluminium is dat het licht van gewicht is en niet kan roesten. Vaak wordt het voorzien van een poedercoating, waardoor het nog beter wordt beschermd tegen weersomstandigheden en oxidatie wordt voorkomen. Bovendien is het vrijwel onderhoudsvrij en hoef je het slechts af en toe met een vochtige doek af te nemen om eventueel vuil te verwijderen.

Wicker is een soort kunststof vlechtwerk dat veel lijkt op rotan, maar beter bestand is tegen wisselende weersomstandigheden, waardoor het goed buiten kan blijven staan.

HPL is een ander veelgebruikt materiaal voor tafelbladen. HPL staat voor High Pressure Laminate en is een soort laminaat dat bestaat uit diverse lagen die onder hoge druk op een ondergrond wordt gelijmd. De bovenlaag, gemaakt van een soort kunsthars, kan met diverse prints worden bedrukt, bijvoorbeeld met imitaties van hout, metaal of steen, waardoor het in plaats van echt hout of steen kan worden toegepast HPL is ongevoelig voor temperatuurschommelingen, waarmee het uitstekend buiten kan blijven staan en dus zeer geschikt is voor gebruik op tuintafels.

Qua materiaal is het aan te bevelen te kiezen voor tuinmeubilair gemaakt van materialen die goed buiten kunnen blijven staan en bestand zijn tegen een regenbui en felle zon. Bij een kleine tuintafel is het meestal eenvoudig de tafel binnen te zetten indien je deze langdurig niet gebruikt. Er zijn voor de meeste tuinsets ook speciale beschermhoezen verkrijgbaar waarmee je jouw tuintafel en stoelen kunt afschermen tegen teveel regen of zonlicht, waardoor het materiaal langer meegaat. De beschermhoezen zorgen ervoor dat water wordt geweerd en er toch ventilatie plaatsvind, waardoor het meubilair ook mooi blijft als dit het gehele jaar buiten blijft staan.

Onderhoud en accessoires

Bij de aanschaf van een kleine tuintafel zal het onderhoud per materiaal verschillen. Een hardhouten tafel kan over het algemeen prima het hele jaar buiten blijven staan en is goed bestand tegen regen en zon. Wel zal het hout mogelijk een of twee keer per jaar gelakt dienen te worden voor behoud van het materiaal. Verder kun je de tafel af en toe met een lichtvochtige doek en een mild reinigingsmiddel afnemen om vuil te verwijderen.

Wicker is als materiaal vrij goed bestand tegen regen en zon, maar zal bij langdurige blootstelling aan de felle zon mogelijk kunnen gaan uitdrogen en scheuren, dus het is goed dit af en toe nat te sproeien, zodat het materiaal soepel blijft en niet uitdroogt. Je kunt het met een vochtige doek schoonhouden om ervoor te zorgen dat vuil zich niet aan het vlechtwerk kan gaan hechten. Bij alle kunststof materialen geldt dat je deze niet met aggressieve schoonmaakmiddelen dient te reinigen, omdat deze het materiaal kunnen aantasten en verkleuren. Gebruik ook geen hogedrukspuiten of harde borstels aangezien deze met materiaal kunnen beschadigen.