{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Caitlin, 24 juni 2020

Waarom niet een robuuste tuintafel?

Zonder tuintafel mis je iets als je in je tuin zit. Als je buiten in je tuin niet alleen maar wilt zitten, maar ook bijvoorbeeld wilt dineren, iets wilt drinken of andere activiteiten wilt uitvoeren waarvoor je een werkblad nodig hebt, dan is een tuintafel uiteraard een essentieel onderdeel van je tuinmeubilair. Wat betreft de afmetingen en materiaal is er ruimschoots keuze op basis van jouw persoonlijke wensen en voorkeuren.

Of je nu een klein bijzettafeltje wilt wat je tussen je tuinstoelen inzet om bijvoorbeeld wat glazen op te kunnen zetten, of een grotere tafel waar je met het hele gezin aan kunt dineren, tuintafels zijn er in alle soorten, vormen en maten.

Indien je op zoek bent naar een oerdegelijk, robuust tuintafel, dan kom je al snel uit bij een houten tafel. Hout heeft een robuuste en stoere uitstraling, zeker als het om massief hout gaat.

Intensief gebruik

Robuuste tuintafels zijn echt bedoeld voor intensief gebruik, zoals bijvoorbeeld in de horeca, op campings, scholen, recreatiegebieden, maar ook gewoon in particuliere tuinen. Met een robuuste tafel heb je een zeer stevige en degelijke tafel die tegen een stootje kan en zonder problemen buiten kan blijven staan onder alle weersomstandigheden.

Deze stevige tuintafels zijn verkrijgbaar in zeer grote formaten. Door sommige leveranciers kunnen deze worden geleverd tot een lengte van maar liefst 10 meter!

Douglas hout

Voor dit soort robuuste tuintafel wordt onder andere gebruik gemaakt van Douglas hout. De Douglas spar is een boom die ook binnen Europees grondgebied groeit en een van de hardste boomsoorten is in Europa. Hiermee is het hout ervan een uitstekend alternatief voor meubilair in plaats van het veel duurdere (tropisch) hardhout, wat vanaf de andere kant van de wereld dient te worden ingevoerd. Douglas hout is solide en duurzaam en is goed bestand tegen zon en regen. De Douglas spar wordt dan ook steeds meer aangeplant in West-Europa, onder meer in Frankrijk en Duitsland, om te voorzien in de groeiende vraag naar deze houtsoort.

Steigerhout

Steigerhout wordt eveneens veel gebruikt voor het maken van robuuste tuintafels. Steigerhout is een grovere zaagsnede van dezelfde boom als vurenhout. Het hout wordt in planken van 5 meter of minder gezaagd en wordt veel gebruikt als planken voor steigers, waarna het opnieuw kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld tuinmeubilair, vandaar de naam steigerhout. Het is dus een houtsoort die al eerder is gebruikt en wordt hergebruikt voor andere doeleinden. Het is echter hetzelfde als vurenhout. Alhoewel de fijnspar, waarvan dit hout afkomstig is, ook in Nederland groeit, komt de betere kwaliteit vurenhout uit de koudere delen van Europa, dus wordt het hout voor gebruik in robuuste tuintafels voornamelijk vanuit Scandinavië geïmporteerd naar ons land. In de lagere temperaturen daar groeit het langzamer, waardoor het hout een hogere dichtheid heeft en het hout daarmee sterker is.

Levenslang gebruik

Robuuste tuintafels zijn dermate stevig dat ze meer dan 20 jaar meegaan en sommige fabrikanten zelfs beweren dat hun tafels generaties lang meegaan. Natuurlijk hangt het samen met hoe je met je tafel omgaat en of je deze goed verzorgd. Alhoewel het hout zeer stevig en stootvast is en het in geval van steigerhout niet meer ‘werkt’, dien je nog steeds te zorgen dat vuil geen kans krijgt om zich aan het hout te hechten en dat vocht het hout niet kan aantasten.

Fabrikanten geven een robuuste tuintafel een stevige laklaag die het meubel beschermt tegen vuil en vocht, waarmee de kans op vochtschade zeer gering is. Vandaar dat er vaak ook bij aankoop van een robuuste tuintafel levenslange garantie wordt geboden, omdat fabrikanten zo zeker zijn van de kwaliteit van het hout.

Voor de meeste houtsoorten zal de fabrikant aanbevelen welke onderhoudsproducten hier het meest voor geschikt zijn. Zo zijn er voor hardhout vaak specifieke middelen die het hout niet aantasten. Je kunt vaak ook milde groene zeep gebruiken voor het reinigen van je tuintafel.

Metalen tafels

Alhoewel er behalve houten robuuste tuintafels ook metalen varianten zijn, zie je deze in verhouding een stuk minder. Vaak gaat het hierbij om een combinatie van hout en metaal, waarbij het frame van aluminium of roestvrij staal is, terwijl het tafelblad van hardhout, bijvoorbeeld massief eiken of teakhout, of steigerhout is.

Het metalen frame is hierbij gepoedercoat, zodat het kras- en stootbestendig is. Zolang deze verflaag intact blijft zal het metaal niet gaan roesten, maar in de loop der jaren kan er bij een metalen onderstel door het gebruik toch verkleuring of beschadiging optreden. Indien het hierbij om kleine beschadigingen gaat waarbij de ondergrond nog niet zichtbaar is, dan zijn er methoden waarmee je dit zelf nog kunt bijwerken. Als het om grotere schade van de coating gaat, en het onderliggende metaal echt bloot komt te liggen, dan kun je dit het beste door een specialist laten doen.