{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Wij zijn online geopend - Gratis snelle bezorging - Geen retourkosten - Extra kortingsacties - Bereikbaar van 9:00 tot 21:00 via telefoon, mail, WhatsApp en Livechat!

Welke tuin past bij mij?

  • Door Caitlin
  • Wednesday 02 / 09 / 2020 0
Welke tuin past bij mij?

Als je naar een nieuwe woning verhuist, dan zal behalve het interieur van de woning de tuin vaak een van de aspecten zijn die je daarbij opnieuw wilt inrichten. Afhankelijk van of het een nieuwe of bestaande woning is en wat er al voor tuin ligt, zul je bepaalde gedachten hebben over hoe je het wilt invullen.

Als je naar een nieuwe woning verhuist, dan zal behalve het interieur van de woning de tuin vaak een van de aspecten zijn die je daarbij opnieuw wilt inrichten. Afhankelijk van of het een nieuwe of bestaande woning is en wat er al voor tuin ligt, zul je bepaalde gedachten hebben over hoe je het wilt invullen.
Er zijn vele soorten en stijlen tuinen. Sommige daarvan bestaan al decennialang, terwijl bepaalde tuinstijlen geïnspireerd zijn op andere culturen of landen. Als je van plan bent om je tuin opnieuw in te richten, dan wil je misschien je tuin helemaal vernieuwen en er een nieuwe stijl van maken. Maar hoe pak je dit nu het beste aan, welke stijlen zijn er eigenlijk allemaal? En wat voor stijl tuin past er nu het beste mij?


Vaak kies je echter niet voor één specifieke stijl, maar kun je bijvoorbeeld twee of drie stijlen combineren die goed bij elkaar passen. Hieronder vind je een kort overzicht van de meest voorkomende soorten tuinen en hun kenmerken.

Een klassieke tuin

Met een klassieke tuin wordt niet een ouderwetse tuin bedoeld. Alhoewel je een klassieke tuin veel ziet bij monumentale panden en statige woningen, past een klassieke tuin net zo goed bij een moderne woning.
Bij een klassiek tuinontwerp wordt veel gebruik gemaakt van spiegeling en symmetrie, dus een goed ontwerp is erg belangrijk. Om symmetrie te bereiken is er dan ook meestal een duidelijk middelpunt in een klassieke tuin en wordt er veel met strakke lijnen gewerkt. Daarnaast is het ook een romantische tuin met veel natuurlijke tinten. Het is in feite een tuin met een combinatie van stijlen.


Dit maakt een klassieke tuin dan ook tot een van de populaire tuinen die bij veel mensen in de smaak valt. Vaak wordt er vanuit een middenlijn gespiegeld aan beide kanten, zodat links en rechts symmetrisch zijn ingedeeld zonder dat ze daarbij exact hetzelfde zijn. Dit spiegelen van de tuin, in combinatie met rustige bestrating en natuurlijke kleuren maken het een rustgevende en romantische tuin.

Een moderne tuin

Bij een moderne tuin is het uitgangspunt om een tuin te creëren die van alle gemakken is voorzien en alle moderne faciliteiten en accessoires in een ontwerp combineert. Naast een terras van moderne tegels of stenen en een strak gazon (eventueel kunstgras) vind je in een moderne tuin vaak waterelementen, moderne tuinverlichting, houten vlonders en een overkapping. Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van natuurlijke erfafscheidingen in plaats van schuttingen.


In een moderne tuin past uiteraard ook een moderne tuinset of loungeset, aangevuld met tuinaccessoires als een mooie luxueuze parasol, grote plantenpotten of vazen en hangstoelen. De moderne tuin kenmerkt zich vooral door de strakke lijnen en moderne elementen, maar kan verder op vele manieren worden ingevuld. Een moderne tuin heeft een minimalistische uitstraling en vereist weinig onderhoud.

Een natuurlijke tuin

Als je aan een natuurlijke tuin denkt, denk je wellicht dat dit elk soort tuin kan zijn. Maar wat dit type tuin kenmerkt ten opzichte van andere stijlen is dat er naar een balans wordt gezocht tussen natuur en omgeving. Hierbij probeer je de natuur zoveel mogelijk naar je tuin toe te halen, bijvoorbeeld door het maken van een vlindertuin, bijentuin, of vogeltuin. Door te kiezen voor bepaalde planten of bloemen trek je deze dieren aan en ontstaat er een levendige tuin vol kleur en natuurpracht.


Daarbij kun je gebruik maken van natuurlijke elementen als natuursteen of hout voor het creëren van een mooi stenen pad of houten vlonder.

Een landelijke tuin

Wanneer je in een buitengebied woont dat grenst aan open land, dan kan een landelijke tuin erg aantrekkelijk zijn. Hierbij accentueer je het achterliggende land door de tuin een open karakter te geven, waardoor het land erachter vanuit je tuin duidelijk zichtbaar is en je een prachtig weids uitzicht hebt.
Vaak wordt hierbij net als bij een natuurlijke tuin eveneens gebruik gemaakt van natuurlijke materialen als natuursteen en hout. Ook zie je in dit soort tuinen vaak een authentieke gietijzeren tuinset. Dit type tuin is vaak te zien bij woonboerderijen en landhuizen.

Een mediterrane tuin

Een populaire tuin is de mediterrane tuin. Zoals de naam als doet vermoeden is deze tuin geïnspireerd door de omgeving van landen rondom de Middellandse Zee. Je ziet hierin dan ook elementen terug van Toscane met warme aardetinten en zonnige muurtjes, vaak mooi en vrolijk gekleurd, en een waterelement.


Daarnaast horen bij dit soort tuin uiteraard bomen en struiken met een Mediterraans tintje, zoals een vijgenboom of olijvenboom, maar wel soorten die het ook goed doen in het Nederlandse klimaat. Verder kun je met hoogte werken door een pergola te voorzien van bloemen als de passiebloem of druif. Ook heerlijk geurende kruiden als rozemarijn en lavendel in mooie terracotta potten mogen niet ontbreken voor de echte Zuid-Europese sfeer. Zo heb je een tuin waarin je echt tot rust kunt komen en je even op vakantie waant.

Een Japanse tuin

Een Japanse tuin, ook wel oosterse tuin genoemd, is een zeer traditionele tuin die al vele jaren populair is in Nederland. Een belangrijk onderdeel van deze rustgevende tuin is een vijver, vaak met een houten bruggetje erover, dat omgeven is door rotsblokken en groenblijvende beplanting. Verder vind je hier vaak bamboe terug en zie je ook meestal een aantal houten theehuisjes in de tuin staan.


Veelgebruikte bomen zijn bijvoorbeeld de Japanse Esdoorn, Katsuraboom en Japanse Notenboom of Gingko. Daarnaast worden er ook veel bodembedekkers gebruikt zoals Rotsheide of Vetmuur.

Een stadstuin

Een stadstuin is vaak een kleine tuin door de beperkte ruimte van een kavel in de stad. Meestal wordt hierbij gebruik gemaakt van hoogteverschillen om optisch de tuin toch groter te laten lijken dan deze daadwerkelijk is. Verder wordt er veel van kleur en dynamiek gebruik gemaakt.


Het doel van een stadstuin is net als bij elke andere tuin om een rustpunt te creëren. Aangezien je in de stad omgeven bent door de drukte, dien je hierin vaak op een beperkte oppervlakte een strak en comfortabel ontwerp vorm te geven. Met name de keuze van de juiste planten is van belang bij een stadstuin, waarbij met name de keuze voor groene planten en bloemen belangrijk is.

Een kindvriendelijke tuin

Als je kinderen hebt wil je uiteraard graag dat ze ook buiten in de tuin kunnen spelen tijdens het voorjaar in plaats van binnen achter de computer of tablet . Voor een kindvriendelijke tuin kun je in de eerste plaats speeltoestellen in de tuin plaatsen. Er zijn speciale valondergronden verkrijgbaar van bijvoorbeeld snippers of rubberen tegels, zodat je onbezorgd in de tuin kunt zitten terwijl je kinderen erop spelen. Verder kunnen ze heerlijk op het gras spelen, dus een gazon mag natuurlijk niet ontbreken. Daarnaast wordt er meestal gekozen voor een onderhoudsvriendelijke indeling van borders langs het gazon, zodat je hier niet teveel tijd aan kwijt bent.

Een Engelse cottagetuin

Een cottagetuin is net als de klassieke tuin een romantische tuin, die doet denken aan het Engelse landschap van kleine boerderijtjes en heuvelachtig grasland en de vele prachtige tuinen die je daar tegenkomt bij grote statige landhuizen. Kenmerkend zijn de slingerende paden en het gebruik van veel bloemen en fruitbomen.


Daarnaast worden er meestal meerdere zitjes door de tuin heen gecreëerd, zodat je op meerdere plekken in deze tuin kunt zitten en van de prachtige bloemen kunt genieten.

Een thematuin

Bij het ontwerp van een tuin kun je ook kiezen voor een bepaald thema, bijvoorbeeld iets waar je groot fan van bent of iets wat je bijzonder aanspreekt. Dit kan van alles zijn, maar denk bijvoorbeeld aan een tuin gebaseerd op Disney-figuren, sprookjesthema of een cactustuin.

Een wellnesstuin

Bij een wellnesstuin staat centraal dat je in de tuin kunt ontspannen en bij kunt komen van een drukke werkdag. Het belangrijkste element van dit type tuin zijn de wellnesselementen zoals een sauna, zwembad, jacuzzi of een tuindouche. Door gebruik van rustgevende kleuren en veel natuurlijke materialen, in combinatie met sfeervolle verlichting, kom je in dit soort tuin volledig tot rust.

Een loungetuin

Een loungetuin is net als de wellnesstuin volledig gericht op het kunnen ontspannen in de tuin. In plaats van wellnesselementen vind je hier bijvoorbeeld een loungeset om lekker ontspannen op te kunnen zitten, een hangmat om tussen de bomen in je tuin op te hangen of een schommelstoel of hangstoel om heerlijk op tot rust te schommelen.

Een ecotuin

Een ecotuin is een ecologisch verantwoorde tuin, waarin je zo duurzaam mogelijk te werk gaat. In deze milieuvriendelijke tuin maak je bijvoorbeeld je eigen composthoop aan en zorg je voor duurzaamheid van gebruikte materialen. In deze tuin geen kunststof of wicker tuinmeubelen, maar toch bij voorkeur een houten tuinset van hardhout of bamboe tuinmeubelen. Daarbij is het wel van belang dat het hardhout beschikt over het FSC-keurmerk of PEFC-keurmerk, wat aangeeft dat het op duurzame wijze is geproduceerd.


Verder zul je in een ecotuin zo min mogelijk gebruik maken van bestrijdingsmiddelen of kunstmest, maar gebruik je organische compost en eventueel biologische bestrijdingsmiddelen. Voor de watervoorziening kun je gebruik maken van regenwater door dit op te vangen. Een ecotuin laat net als een natuurlijke tuin veel ruimte voor kleine beestjes door bijvoorbeeld het plaatsen van planten of bloemen die vlinders of bijen aantrekken. Het verschil zit hem echter in het specifieke milieuvriendelijke karakter van alle gebruikte materialen in deze tuin.

Vele stijlen mogelijk

Uit het bovenstaande overzicht blijkt maar eens hoeveel stijlen er mogelijk zijn en dat er meerdere kunnen worden gecombineerd. Deze lijst is slechts een greep uit mogelijke tuinen, aangezien er vele andere ontwerpen en stijlen bestaan, die elementen uit de bovenstaande stijlen gebruiken, maar toch net even anders zijn.


Aangezien er eindeloze inspiratie is te vinden via internet en tuintijdschriften, maar ook door tuincentra te bezoeken, zul je op een gegeven moment gewoon een keuze dienen te maken aan de hand van de door jouw opgestelde lijst met elementen die je graag in je tuin zou willen terugzien. Als je door de vele bomen het bos niet meer ziet, dan kun je altijd nog besluiten om in een of meerdere fasen van het proces een professional in te schakelen. Je kunt uiteraard zelf een opzet maken en dit voorleggen aan een hoveniersbedrijf, zodat zij het verder uitwerken tot een ontwerp en begroting.

Laat je tuin door een hoveniersbedrijf ontwerpen

Met de veelvoud aan stijlen tuinen die er zijn heb je misschien al een idee wat het beste bij jouw wensen zou passen. Zoals gezegd wordt er vaak in een tuin gebruik gemaakt van een combinatie van twee of drie stijlen, maar als een bepaalde stijl er voor jou er in het bijzonder uitspringt, dan kun je natuurlijk ook een specifieke stijl aanhouden.


Of je de tuin nu zelf gaat ontwerpen en aanleggen is natuurlijk je eigen keuze, maar als je hier geen ervaring mee hebt, dan kun je hiervoor uiteraard beter een hoveniersbedrijf inschakelen. Aangezien deze zich dagelijks bezighouden met het ontwerpen en realiseren van vele droomtuinen, weten zij veel beter wat er goed bij elkaar past om tot een mooi en consistent eindresultaat te komen, zodat het geen mengelmoes wordt van van alles en nog wat. Je wilt tenslotte wel een mooi samenhangend geheel waar je je comfortabel in kunt voelen en tot rust kunt komen.


Veel mensen denken dat het laten aanleggen van een tuin erg duur is.Het is echter goed mogelijk dat het door een hoveniersbedrijf laten ontwerpen en aanleggen van je tuin minder kost dan je van tevoren had verwacht. Door offertes aan te vragen van meerdere hoveniersbedrijven kun je vaak aanzienlijk op de kosten besparen.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »