{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Caitlin, 13 juni 2020

Wie wil er nou geen tuinstoelen in de sale?

Tuinstoelen zijn tegenwoordig te koop in uiteenlopende designs, materialen en prijscategorieën. De afgelopen decennia zijn er vele nieuwe materialen en productiewijzen bijgekomen en met de komst van de 3D-printtechniek is productie nog eenvoudiger geworden. Door het toegenomen aanbod zijn er ruime mogelijkheden om tuinstoelen in de sale aan te schaffen. Fabrikanten zullen rondom het tuinseizoen regelmatig stunten met prijzen om hun producten aan te bieden. Omdat het een seizoensgebonden product betreft zal er vrijwel elk jaar een nieuw model of collectie worden aangeboden, waarmee het oude model van voorgaande jaar in de aanbieding wordt gedaan.


Indien je een beperkt budget hebt en tuinstoelen zoekt tegen een aantrekkelijke prijs, dan zijn er in verschillende materialen mogelijkheden om tuinstoelen in de sale te vinden bij de betere tuinmeubeloutlet.

Houten tuinstoelen

Hout is altijd een veelgebruikt materiaal geweest bij de fabricage van tuinstoelen. In het begin waren dit alleen houten tuinbanken, maar in de jaren ’60 kwamen daar ook de houten verstelbare tuinstoelen bij. Veel mensen geven de voorkeur aan hout vanwege de natuurlijke en degelijke uitstraling, alhoewel er toch ook steeds meer rekening wordt gehouden met de eventuele impact van houten meubilair op het milieu. Met de toenemende aandacht voor het milieu zijn er steeds meer duurzame houtsoorten verkrijgbaar, waarmee de aanschaf ervan niet voor onnodige ontbossing zorgt. Er zijn vele soorten hout in gebruik voor de productie van tuinmeubelen. Hardhout wordt al jaren veelvuldig gebruikt, maar er is een steeds grotere bewustwording over de impact die de aanschaf van tropisch hardhout kan hebben op ontbossing van het regenwoud.

Teakhouten meubilair heeft een zeer mooie uitstraling en een lange levensduur. Teakhout is door de veelvuldige toepassing in de afgelopen twintig jaar echter schaars geworden, waardoor het steeds meer wordt vervangen door andere houtsoorten. Andere veelgebruikte hardhoutsoorten zijn eiken, beuken en acacia. Voor alle hardhoutsoorten geldt dat je bij de aanschaf dient te letten op de aanwezigheid van het FSC-keurmerk. Acaciahout, ook wel Robinia genoemd, is afkomstig van de meest duurzame en hardste houtsoort die in Europa groeit. Daarmee is het een goed alternatief voor tropische hardhoutsoorten, aangezien het niet van de andere kant van de wereld hoeft te komen.


Grenen en vurenhout zijn zachthoutsoorten die ook veel worden toegepast. Grenen is afkomstig van de Denneboom en dus een naaldhout. Grenen verkleurd na verloop van tijd en heeft grotere noesten vergeleken met vuren. Vuren is afkomstig van de spar. Vuren verkleurt meer gelijkmatig dan grenen. Zachthout is goedkoper, aangezien het sneller groeit, dus als je een tuinstoel in de sale zoekt in hout, dan zul je meestal naar grenen of vurenhout moeten kijken. Het is echter minder duurzaam dan hardhout en vergt meer onderhoud.

Aluminium tuinstoelen

Het meest gebruikte metaal voor tuinstoelen is aluminium. Aluminium is licht van gewicht en kan niet roesten. Aluminium tuinstoelen zijn eenvoudig te verplaatsen en op te stapelen en worden daarom ook veel gebruikt in de horeca. Vaak wordt het metaal alleen gebruikt voor het frame, waarbij de zitting en rugleuning van kunststof, canvas of wicker (kunststof) zijn gemaakt. Door het lichte gewicht zijn aluminium tuinstoelen en tafels eenvoudig te verplaatsen en ze zijn bovendien vaak inklapbaar. Hiermee kun je ze ook meenemen naar de camping of op de boot bijvoorbeeld en kun je ze makkelijk opbergen als je ze niet gebruikt. Aluminium kan wel oxideren en na verloop van tijd gaan verkleuren onder invloed van vocht, zuurstof of chemicaliën. Aluminium tuinstoelen worden vaak voorzien van een poedercoating om oxidatie te voorkomen.


Verder wordt ook staal gebruikt, een sterker en degelijker metaal dan aluminium, maar wel een metaalsoort die kan roesten en zwaarder is.

Kunststof en wicker tuinstoelen

Kunststof is al jaren niet meer weg te denken in tuinmeubelen. Het is over het algemeen het meest voordelige materiaal. Kunststof tuinmeubelen zijn tegenwoordig niet langer alleen verkrijgbaar in de bekende witte kleur, maar kunnen ook in bijvoorbeeld bruin, zwart of beige worden aangeschaft. Kunststof tuinstoelen, verkrijgbaar van goedkope stapelstoelen tot zeer solide kunststof ligstoelen, blijven een populaire keuze vanwege de redelijke lage prijs en de duurzaamheid van het materiaal. Indien je op zoek bent naar een tuinstoel uit de sale, dan zul je vele mogelijkheden in kunststof kunnen vinden.


Kunststof is relatief duurzaam en onderhoudsvriendelijk, maar je dient het wel regelmatig af te nemen, aangezien kunststof tuinstoelen kunnen verkleuren of grauw worden als deze langdurig buiten staan.
Daarnaast wordt tegenwoordig veel gebruik gemaakt van gevlochten kunststof, ook wel wicker genaamd. Dit lijkt veel op rotan, maar is dus geen natuurproduct. Wicker is vrij sterk en weerbestendig. Het beste is om de wat dikkere ronde soorten wicker te kiezen als je dit materiaal mooi vindt, aangezien deze het best bestand zijn tegen langdurige blootstelling aan zonlicht.

Aanbiedingen outlets en bouwmarkten

Voor een tuinstoel uit de sale heb je kortom in vrijwel alle materialen vele keuzemogelijkheden. Om stoelen in de uitverkoop aan te schaffen te kun je het beste terecht bij de bekende bouwmarkten of bij tuinmeubeloutlets, die vaak rondom het zomerseizoen stunten met prijzen, waardoor je vaak al voor een relatief laag bedrag een of meerdere tuinstoelen uit de sale kunt aanschaffen.